Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Liverpool: Η ετικέτα του "θεού" στον Klopp κάνει κακό σε όλους στο Anfield


Δημήτρης Βαρσάνης

Θα μπορούσε να είναι καιρός να αναβιώσει το "Being Liverpool." Η πολύ χλευασμένη τηλεοπτική σειρά πίσω από τις σκηνές του Anfield σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, η τελευταία φορά που η Liverpool έφτασε σε δύο τελικούς κυπέλλου.



Αυτό απέτυχε να γίνει επειδή ο κεντρικός χαρακτήρας, Brendan Rodgers, ήρθε απέναντι στη φαντασμένη πολυλογία των στερεότυπων και της διαχείρισης ομιλίας του. Ο κολλητός του, ο αδέξιος διευθύνων σύμβουλος Ian Ayre, πόζαρε σε μια μοτοσικλέτα. Ήταν το λάθος όχημα επειδή έφερε την ολική καταστροφή του συγκεκριμένου προγράμματος.


Υπάρχει ένας πραγματικός σούπερ σταρ στο Anfield τώρα. Ο Jurgen Klopp έχει την έκκληση ενός αληθινού αστέρα. Ο Γερμανός είναι ελκυστικός στη τηλεόραση, χαρισματικός και οι κάμερες τον αγαπούν. Ο Klopp με τον τρόπο του τους θαμπώνει όλους. Κινείται γρήγορα στον πάγκο με ένα σαρκασμό και έχει ένα νικηφόρο χαμόγελο. Μία νικήτρια ομάδα θα πρόσθετε τη λάμψη του.
Το 2012, ο Kenny Dalglish κέρδισε έναν από τους τελικούς του, παραδίδοντας το League Cup και μια θέση στο Europa League στο Anfield, αλλά κατάφερε μόνο μια όγδοη θέση στο πρωτάθλημα. Έπειτα κλήθηκε στη Βοστώνη από το Fenway Sports Group, τους ιδιοκτήτες, για να μάθει την απόλυση του. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα της αναβίωσης του "Being Liverpool" από το "Being Klopp" που είναι υπό θεραπεία με παρόμοιο τρόπο.



Ωστόσο, πρέπει να γίνει πιο διεξοδικά μια έρευνα για την απόδοση της Liverpool από τότε που ο Klopp πήρε τη σκυτάλη από τον Rodgers τον Οκτώβριο. Ο Klopp είχε ένα τεράστιο συναισθηματικό αντίκτυπο στη διάθεση του συλλόγου, αλλά η αίσθηση του καλού παράγοντα δεν αντανακλάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Η Liverpool τελείωσε τη σεζόν με τον ίδιο αριθμό πόντων με την προηγούμενη χρονιά και στην ίδια θέση: όγδοη.
Ο Klopp είναι σαφώς μια αναβάθμιση σε σύγκριση με τον Rodgers, αλλά μόλις και μετά βίας εμφανίζεται στα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα είχε 31 αγώνες στη Premier League για να οργανώσει και να εμπνεύσει την ομάδα. Πριν τον Klopp, η ομάδα του μάζεψε μέσο όρο 1,5 πόντους ανά παιχνίδι. Μετά την άφιξη του Γερμανού ο αριθμός αυτός ανήλθε στο 1,6.
Είναι αλήθεια ότι η ομάδα που κληρονόμησε ο Klopp συντηρεί μέτριους παίικτες, αλλά όντας κορυφαίος έπρεπε να βρει τρόπους για την κάλυψη των αδυναμιών και την προώθηση των αδυναμιών τους, ακόμα και αν δεν έχει την ποιότητα στο ρόστερ του.Η  Leicester City είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια ομάδα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από τις δυνατότητες της. Η Liverpool σπανίως πετύχαινε κάτι τέτοιο.



Κανείς δεν πρέπει να κρίνει τον Klopp μέχρι να είναι σε θέση να αγοράσει το είδος των παικτών που μπορεί να εμπιστεύεται, αλλά είναι μια έκπληξη που δεν ήταν σε θέση να προσαρμοστεί με τους τωρινούς παίκτες σε ένα πιο συνεκτικό σύνολο. Όταν έφτασε τον Οκτώβριο ο Klopp ήταν αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές που του πρότεινε η FSG ότι η ομάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί και τα τέσσερα τρόπαια στη διάθεση της. Ο νέος προπονητής σύντομα ανακάλυψε ότι οποιαδήποτε ελπίδα για μια πρόκληση τίτλου ήταν μια ψευδαίσθηση.



Αν ο Klopp χτίζει μια ομάδα για να παίξει το σήμα κατατεθέν του υψηλού πρέσινγκ του είναι μια χαρά. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο οι αντίπαλοι προπονητές θα βρουν έναν τρόπο για να αποτρέψουν την τακτική του. Υπήρξαν μερικές ενδείξεις ρεαλισμού και ευελιξίας από το Γερμανό στο πρώτο οκτάμηνο του στον πάγκο.
Οι ακόλουθοι του Klopp - η θεοποίηση του είναι τόσο ισχυρή ώστε να δικαιολογεί τη χρήση της λέξης - στηρίζεται στο ότι οι συμμετοχές τους σε δύο τελικούς είναι μια κίνηση προς τα εμπρός. Η Liverpool έφτασε σε δύο ημιτελικούς στη τελευταία χρονιά του Rodgers και στάθηκε κάπως άτυχη όταν αποκλείστηκε από τη Chelsea στα ημιτελικά του Capital One Cup.



Ο άλλος ημιτελικός, στο FA Cup εναντίον της Aston Villa, ήταν μια από τις χαώδεις εμφανίσεις στην πρόσφατη ιστορία της Liverpool. Ήταν μόλις ελαφρώς χειρότερη από το δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Sevilla στην Βασιλεία την περασμένη εβδομάδα. Ενώ ο Rodgers στεκόταν παρακολουθώντας χαμένος και απελπισσμένος στο Wembley, ο διάδοχός του αντιδρούσε στα γκολ και στην κυριαρχία της ομάδας της Ανδαλουσίας προσπαθώντας να ξεσηκώσει το πλήθος. Σε κάθε τέλος της σεζόν η ανάκριση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή τη στιγμή και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ρωτήσουν γιατί ο μάνατζερ τους δεν επικεντρώθηκε στο να ξεσηκώσει την ομάδα του. Η σύνδεση με τους οπαδούς είναι ένα σημαντικό πράγμα, αλλά εφιστάται ότι η προσοχή του Klopp έπρεπε να ήταν στον αγωνιστικό χώρο. Φαινόταν σαν ένας άνθρωπος να στερείται ιδεών.



Η υποψία είναι ότι η FSG είναι πολύ δέσμια με τον προπονητή της και θα κληθεί φέτος το καλοκαίρι να απαντήσει σε μερικά καυτά ερωτήματα. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για τον άνθρωπο της στον πάγκο. Ο πλήρης έλεγχος του Arsene Wenger στην Arsenal έχει δώσει πολλά λεφτά στο ταμείο του Emirates αλλά επίσης και μόνο δύο Κύπελλα Αγγλίας τα τελευταία 11 χρόνια. Στον Sir Alex Ferguson πήρε 15 χρονιές για την απαράμιλλη επιτυχία στο Old Trafford.
Ο Klopp είναι μια λαμπρή "μεταγραφή" για την Liverpool. Ήταν ο καλύτερος προπονητής στη διάθεση του συλλόγου. Χρειάζεται χρόνο για να κάνει τα πράγματα σωστά και έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά κάποιου που μπορεί να ενταχθεί στο πάνθεον των μεγάλων του Anfield. Μάλλον θα πρέπει να εξαντλήσει το τριετές συμβόλαιο του να αντιστρέψει τα πράγματα.
Ωστόσο, η έλλειψη σωστής ανάλυσης του πρώτου μέρους είναι ανησυχητική. Αν έπρεπε να γίνει το "Being Liverpool" τώρα θα το ονομάζαμε "Being Klopp». Η θεοποίηση του Γερμανού προπονητή δείχνει πόσο μειώθηκαν κατά πολύ τα στάνταρ στο Anfield και το τεράστιο έργο που έχει μπροστά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: