Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC)


O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε εχτές συνάντηση στο γραφείο του με τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) κ. Dirk Dubois, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις εργασίες της 30ης Συνάντησης της Ομάδας Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Military Erasmus. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Ακαδημιών και Ινστιτούτων, οι οποίες είναι ενταγμένες στα ακαδημαϊκό δίκτυο του Κολεγίου και δραστηριοποιούνται στο τομέα της συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των στελεχών που εμπλέκονται στις δράσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας, αφού καλωσόρισε τον κ. Dubois ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει εποικοδομητικά σε κάθε πρωτοβουλία και συνεισφέρει εμπράκτως στις δράσεις του Κολεγίου. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κολέγιο, το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσανατολισμού για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Κύπρο.

Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Άμυνας στα θέματα εκπαίδευσης και έκανε ειδική αναφορά στη σύσταση της Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων και την επικείμενη ένταξη της στο δίκτυο ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου. Η Ακαδημία κατέληξε ο κ. Φωκαΐδης, φιλοδοξούμε να αποτελέσει διακεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης αλλά και παραγωγής στρατηγικής.

Τέλος, ο κ. Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον κ. Dubois ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση μέσα από την εκπαίδευση και τις κοινές ασκήσεις μιας κοινής αμυντικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαών.

Από την πλευρά του ο κ. Dubois εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο η οποία παρά το μικρό της μέγεθος, συνδράμει σημαντικά στις εργασίες του Κολεγίου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Τόνισε επίσης τη στήριξη του Κολεγίου σ’ ότι αφορά τη λειτουργία της Ακαδημίας και την ένταξη της στο δίκτυο των ευρωπαϊκών ακαδημιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος συμμετέχει στην επταμελή Γραμματεία του Κολλεγίου Ασφαλείας και Άμυνας με αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: