Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ελβετία: Θα καταφέρει να συνεχίσει τη πρόοδο της από το τελευταίο Μουντιάλ;


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Ελβετία δεν έχει περάσει ποτέ την φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε ένα ευρύτερο τουρνουά και με ένα ευνοϊκό όμιλο είναι αδιανόητο. Μια ταλαντούχα γενιά χρειάζεται να παραδώσει και μια θέση στα προημιτελικά, ένας στόχος που είναι μέσα στις δυνατότητές της.

Πώς προκρίθηκε: Δεύτερη στον πέμπτο όμιλο

Οι δύο εύκολες ήττες από την Αγγλία μπορεί να προμήνυε δυσοίωνα τις προοπτικές αυτής της ομάδας στα τελικά της διοργάνωσης, όμως το υπόλοιπο μη ανταγωνιστικό όμιλο το πλοήγησε με σχετική ευκολία, με τη πρόωρη ήττα στη Σλοβενία να αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένα άλλο εμπόδιο στο δρόμο της.

Μέχρι που θα φτάσει

Η Ελβετία θα πρέπει να τερματίσει δεύτερη πίσω από τη Γαλλία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα να τους δώσει στο γύρο των "16" μια αναμέτρηση εναντίον της Ουκρανίας ή της Πολωνίας. Οι "Rossocrociati μπορούν να φτάσουν έως τα προημιτελικά, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουν περαιτέρω.



Παίκτης-κλειδί: Xherdan Shaqiri

Ο προικισμένος μεσοεπιθετικός της Stoke πραγματοποίησε καλές επιδόσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα πρέπει να αναμένουμε να είναι και πάλι μια δημιουργική δύναμη, μιας και η Ελβετία στηρίζεται στην ικανότητά του να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Ο ίδιος πέτυχε τέσσερα τέρματα στα προκριματικά.



Προπονητής: Vladimir Petkovic

Αναλαμβάνοντας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, τα πρώτα αποτελέσματα του ήταν αξιοσέβαστα και συμπεριελάμβανε μια νίκη με 2-1 το Νοέμβριο στην Αυστρία. Αυτή είναι η πρώτη του εμπειρία ως προπονητής Εθνικής ομάδας.

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1)

Τερματοφύλακας: Yann Sommer, άμυνα: Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Fabian Schar, Ricardo Rodriguez, κέντρο: Blerim Dzemaili, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Admir Mehmedi, επίθεση: Haris Seferovic.

Πρόγραμμα
Σάββατο 11 Ιουνίου: Αλβανία - Ελβετία 16:00
Τετάρτη 15 Ιουνίου: Ρουμανία - Ελβετία 19:00
Κυριακή 19 Ιουνίου: Ελβετία - Γαλλία 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: