Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Premier League: Στο προσκήνιο της τελευταίας αγωνιστικής οι Ευρωπαϊκές θέσεις


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Premier League παίρνει τέσσερις θέσεις στο Champions League, με τους τρεις πρώτους να πηγαίνουν απευθείας στην φάση των ομίλων και τον τέταρτο να μπαίνει στο γύρο των πλέι - οφ.
Υπάρχουν επίσης τρεις διαθέσιμες θέσεις στο Europa League, πρόκειται για την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα συν τους νικητές του FA Cup και του Capital One Cup. Μιας και η Manchester City κέρδισε τον τελευταίο και δεν θα τερματίσει σίγουρα κάτω από την εξάδα, η θέση θα μεταφερθεί στο πρωτάθλημα.
Έτσι, ο πέμπτος στο πρωτάθλημα και ο νικητής του FA Cup θα πάνε απευθείας στην φάση των ομίλων, με τον έκτο να μπαίνει στον τρίτο προκριματικό γύρο. Αν η Manchester United κατακτήσει το FA Cup και τερματίσει στην πρώτη εξάδα, τότε ο έβδομος θα πληρεί τις προϋποθέσεις για το Europa League στον τρίτο προκριματικό γύρο αντ 'αυτού.
Μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν, η Leicester, η Tottenham και η Arsenal έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η Leicester θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας του Champions League μαζί με τους πρωταθλητές των άλλων έξι πρωταθλημάτων και τη κάτοχο του θεσμού. Παρακάτω είναι οι Αγγλικοί σύλλογοι που βρίσκονται ακόμα σε ισχυρισμό για να πληρούν τις προϋποθέσεις στα Ευρωπαϊκά τουρνουά την επόμενη σεζόν.



Arsenal (3η, 68 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Aston Villa (εντός)

Οι "Gunners" για ακόμα μια χρονιά εξασφάλισαν την είσοδο τους στη τετράδα, αλλά η διαφορά των γκολ υποδηλώνει ότι μια απευθείας θέση στη φάση των ομίλων του Champions League δεν είναι εγγυημένη, έτσι ώστε να χρειάζεται ένα βαθμό στην έδρα της με τη Villa για να τελειώσει κάθε αμφιβολία.



Manchester City (4η, 65 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Swansea (εκτός)

Το ευρωπαϊκό μέλλον της Manchester City είναι πίσω στα χέρια της μετά την ήττα της Manchester United από τη West Ham. Η μεγάλη διαφορά τερμάτων σημαίνει ότι χρειάζεται ένα βαθμό να εξασφαλίσει στο καινούργιο της προπονητή Pep Guardiola ότι θα είναι την επόμενη σεζόν στο Champions League, ακόμα και μέσω των πλέι - οφ. Η Arsenal είναι τρεις βαθμούς πάνω από τους "Citizens", αλλά έχει χειρότερη διαφορά τερμάτων, οπότε αν η Manchester City κερδίσει και οι Κανονιέρηδες χάσουν τότε η City μπορεί ακόμα και να τερματίσει τρίτη και να αποφύγει τα προκριματικά.



Manchester United (5η, 63 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Bournemouth (εντός), Crystal Palace (τελικός FA Cup)

Η ήττα από τη West Ham παρότι βρέθηκε μπροστά στο σκορ ήταν ένα συντριπτικό χτύπημα. Το Champions League ήταν στα χέρια της και το πέταξε μακριά. Τώρα θα πρέπει να νικήσει τη Bournemouth και να ελπίζει η Manchester City να χάσει από τη Swansea για να μπει στη πρώτη τετράδα.
Η United δεν έχει εγγυημένη ακόμη και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Αν χάσει από τη Crystal Palace στο τελικό του FA Cup και βγει έκτη στο πρωτάθλημα, τότε θα πρέπει να αρχίσει από το τρίτο προκριματικό γύρο στο τέλος του Ιουλίου. Ακόμη, θα μπορούσε να τερματίσει και έβδομη και να μην συμμετάσχει καν στην Ευρώπη.



West Ham ( 6η, 62 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Stoke (εκτός)

Η West Ham εξακολουθεί να έχει τις μηδαμινές της "ελπίδες" για τη πρώτη τετράδα: αν νικήσει τη Stoke,  η Manchester United δεν καταφέρει να κερδίσει τη Bournemouth και η Manchester City χάσει από τη Swansea καλύπτοντας μια διαφορά των 15 τερμάτων...
Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση μιας θέσης στο Europa League και χρειάζεται να κερδίσει στο Stoke για να είναι σίγουρη ότι θα μείνει μπροστά από τις Southampton και Liverpool. Η έκτη θέση θα ήταν αρκετή για την φάση των ομίλων του Europa League εφόσον η Manchester United κατακτήσει το FA Cup, αλλιώς θα πάει στο τρίτο προκριματικό γύρο.



Southampton ( 7η, 60 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Crystal Palace (εντός)

Η Southampton δεν μπορεί να πληρεί τις προϋποθέσεις για το Champions League, αλλά είναι ακόμα στο κυνήγι για μια θέση στο Europa League. Η έβδομη θέση θα οδηγήσει στην Ευρώπη μόνο αν η Manchester United κατακτήσει το FA Cup, αλλά μπορεί να πάει στη έκτη θέση και με μια νίκη απέναντι στη Palace αν η West Ham δεν κερδίσει τη Stoke.
Η Palace σίγουρα πρόκειται να πάει με πολλές αλλαγές στο St Mary's μπροστά από τον τελικό του Κυπέλλου ενάντια στη Manchester United, και αυτό δίνει στη Southampton μια πιθανότητα να μετακινηθεί στην έκτη θέση.



Liverpool ( 8η, 59 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: West Brom (εκτός), Sevilla (τελικός Europa League)

Η Liverpool δεν έχει πλέον καμία μαθηματική πιθανότητα για το Champions League και δεν είναι σε θέση να τερματίσει πάνω από την έκτη θέση. Έτσι, θα πρέπει να κατακτήσει το Europa League για να κερδίσει την επιστροφή της στο Champions League.
Βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω από την έβδομη Southampton, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο ότι θα είναι αρκετό για το Europa League. Θα πρέπει να κερδίσει τη West Brom - όπου θα βάλει σίγουρα την αναπληρωματική της ενδεκάδα ενόψει του τελικού του του Europa League εναντίον της Sevilla τρεις ημέρες αργότερα - και να ελπίζει ότι η Southampton δεν θα νικήσει τη Palace και η West Ham να ηττηθεί από τη Stoke.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κατάκτηση του Europa League είναι η καλύτερη ευκαιρία της για να συμμετέχει στην Ευρώπη και του χρόνου και μάλιστα στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.



Crystal Palace ( 14η, 42 πόντους)
Εναπομείναντα παιχνίδια: Manchester United (τελικός FA Cup)

Η έξοδος της στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο μέσω του FA Cup, το οποίο θα πρέπει να το κατακτήσει για να πάει στην φάση των ομίλων του Europa League. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τους φιναλίστ του κυπέλλου αν οι νικητές της διοργάνωσης προκριθούν μέσω άλλης οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: