Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την γενοκτονία των Ποντίων


Ταυτόχρονα με την αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος και με το καθιερωμένο τρισάγιο των 353.000 νεκρών και εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου απο το Οθωμανικό και μετέπειτα κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, ξεκίνησε η εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη υπο την αιγίδα της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


Πρώτος στο βήμα για να απευθύνει ένα μικρό χαιρετισμό ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Στο χαιρετισμό του, ο οποίος στιγματίστηκε απο έντονα γιουχαΐσματα των παρευρισκομένων θεατών προς το πρόσωπο του κ. Μπουτάρη, λόγο παλαιότερων διφορούμενων δηλώσεών του για διάφορα εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην συμβολή του ομογενούς επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, «ο οποίος με την ενέργειά του να στηρίξει την δημιουργία Έδρας ποντιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο ουσιαστικά θεμελιώνει την ιστορική σπουδαιότητα του Πόντου για τον Ελληνισμό».

Στην συνέχεια υπενθύμισε τον ποντιακό χορό που παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπού αυτό «έδειξε την ακτινοβολία του ποντιακού ελληνισμού σε όλο τον κόσμο».

Τέλος αναφέρθηκε στον επιθετικό προσδιορισμό της πόλης ως προσφυγομάνας καθώς «η πόλης μας δέχτηκε και αγκάλιασε τους πόντιους και μικρασιάτες Έλληνες που ήρθαν στην μητέρα πατρίδα αλλα και Αρμένιους και Εβραίους συμπολίτες μας, δείχνοντας οτι η είναι μια ανεκτική πόλη. Επίσης, θέλω να τονίσω πως πάντα αυτή η πόλη θα τιμά αυτή την ημέρα».


Την συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε οτι «η 19η Μαίου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης αλλα και μέρα ευθύνης καθώς οι 353.000 ψυχές περιμένουν την δικαίωσή τους» και κάλεσε σε μια σύσσωμη στήριξη όλων των Ελλήνων προς την παμποντιακή ομοσπονδία με στόχο την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και ενα ειλικρινές συγνώμη απο την Τουρκία, μακριά απο ρεβανσισμούς και εκδικητικές τάσεις» κάνοντας στην συνέχεια μια έμμεση κριτική για τις ευθύνες του κράτους για αυτή την καθυστέρηση τονίζοντας πως «η αναγνώριση της γενοκτονίας τν Ποντίων έγινε απο το ελληνικό κράτος μόλις στις 24 Φεβρουαρίου του 1994»!


Στο βήμα στην συνέχεια ανέβηκε ο πρόεδρος τη Παμποντιακής Ομοσπονδίας Χρήστος Τοπαλίδης. Ο κ. Τοπαλίδης τόνισε πως «η υπόθεση της γενοκτονίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα καθαρά ποντιακό ή ελληνικό θέμα αλλα ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η γενοκτονία είναι ένα εγκλημα κατα της ανθρωπότητας και όχι ένα ιστορικό γεγονός στο οποίο επιτρέπονται διαφορετικές και αντικρουόμενες προσεγγίσεις. Τέτοιες προσπάθειες απομείωσης αυτής της σπουδαιότητας της γενοκτονίας απο όψιμους και παλαιότεροι αναθεωρητές γίνονται δεκτές απο τους αρνητές της γενοκτονίας διεθνώς».

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Παμποντιακής, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων με αυτές των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων απο το κοινοβούλιο του αρμενικού θύλακα Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μετά απο αποδοχή σχετικού ψηφίσματος και μετά απο την επίσκεψη που πραγματοποιησε στην Αρμενία και στον Ναγκόρνο - Καραμπαγκ αποστολή της Παμποντιακής.



Στο βήμα μετά ανήλθε ο Πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Ελλήνων του Πόντου και ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιώργος Παρχαρίδης ο οποίος με την μεριά του τόνισε πως «αν και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων έχει αναγνωριστεί ως γεγονός απο την διεθνή ένωσης των ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών το 2007, εν τούτοις, δεν έχει αναγνωριστεί απο τον ίδιο αριθμό κρατών που έχει αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, πράγμα που οφείλεται στο ότι η πολιτεία δεν ειναι μαζί μας στον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας αλλα και στο ότι δεν έχουν καταφέρει οι Πόντιοι του εξωτερικού να καταστήσουν το θέμα της γενοκτονίας θέμα ελληνικό, θέμα πανανθρώπινο».


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τούρκος Ακαδημαϊκός και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σειτ Τσετίνογλου. ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και οποίος έκανε μια αναλυτική ιστορική παρουσίαση των τουρκικών μεθόδων που έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα, ο κ. Τσετίνογλου βραβεύτηκε συμβολικά απο τον κ. Τοπαλίδη με ένα πιστό αντίγραφο της ρητορικής του Βάμβα, ως ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης του έργου του.

Στην συνέχεια, ακούστηκαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και ποντιακοί χοροί και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος της παμποντιακης προς την τουρκική κυβέρνηση, που παραδόθηκε, μετά απο πορεία στο τουρκικό προξενείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: