Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Dinamo Moscow: Η ιστορική της "κληρονομιά" βρίσκεται σε ισχυρό κίνδυνο


Δημήτρης Βαρσάνης

Για αρχή αξίζει να γίνει μια αναφορά στον Vitali Dyakov. Ο πολλά υποσχόμενος κεντρικός αμυντικός - ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας - σημείωσε χατ τρικ με την FC Rostov πριν από ένα χρόνο στα πλέι-οφ του υποβιβασμού ενάντια στη Tosno (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) και να διατήρησε την ομάδα του ζωντανή.



Ωστόσο, η απελπιστική οικονομική κατάσταση της Rostov την έχρισαν ξεκάθαρο φαβορί για να υποβιβαστεί την επόμενη σεζόν και ο Dyakov ήταν στην ευχάριστη θέση να δεχτεί μια προσφορά από τη Dinamo Moscow, παραδοσιακά μία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος. Μάιος του 2016 πλέον και η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο παράξενη. Η Rostov ή αλλιώς "Leicester της Ρωσίας" μπορεί να κατακτήσει ένα απίστευτο τίτλο πρωταθλήματος, αν η CSKA Moscow δεν κερδίσει τη Rubin Kazan τη τελευταία αγωνιστική το Σάββατο. Ταυτόχρονα, η Dinamo Moscow είναι πολύ κοντά στο να γράψει τη δική της ιστορία με τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία.



"Δεν μετανιώνω για τίποτα. Πώς μπορούσα να ξέρω ότι η όλη κατάσταση θα άλλαζε με αυτό τον τρόπο;" δήλωσε ο Dyakov την περασμένη εβδομάδα. Υποσχέθηκε επίσης ότι η Dinamo θα μείνει, αλλά τώρα μοιάζει μάλλον αδύνατο. Μετά την ήττα με 1-0 από την άμεσα ανταγωνίστρια της Kuban τη Δευτέρα, έπεσε στην 14η θέση (σε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων) για πρώτη φορά. Το Σάββατο, υποδέχεται την πανίσχυρη Zenit, χρειάζεται μια νίκη για να εξασφαλιστεί ότι θα γλιτώσει τουλάχιστον τον απευθείας υποβιβασμό. Αν κερδίσει η Dinamo, θα μπορούσε να τη "σκαπουλάρει" τελείως, ανάλογα με τα αποτελέσματα της Kuban και της Anzhi ή να πάει στα πλέι-οφ του υποβιβασμού, όπως ακριβώς έγινε με τη Rostov την περασμένη σεζόν.



Αυτό όμως είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Οι Ultras της Zenit αντιπαθούν πάρα πολύ τους οπαδούς της Dinamo. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια από τις πιο παθιασμένες αντιπαλότητες στο Ρωσικό ποδόσφαιρο. Μετά την τρομερή απώλεια του Champions League από τη Rostov, το λιγότερο που μπορεί να πράξει ο Andre Villas - Boas στο τελευταίο του παιχνίδι στο σύλλογο είναι να ρίξει τη Dinamo.
Οι πιθανότητες της Dinamo για παραμονή είναι λεπτές, αλλά μπορούν να πάρουν βοήθεια μέσω άλλον. Η Ufa και η Mordovia, οι οποίες ακολουθούν την Dinamo στον έναν πόντο, παίζουν ενάντια στη Spartak και τη Lokomotiv Moscow αντίστοιχα, και τουλάχιστον μία από αυτές πρέπει να κερδίσουν για να πέσει κατευθείαν.
Για εκατομμύρια οπαδών, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν μια τεράστια τραγωδία. Η Dinamo είναι η μόνη ρωσική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την ίδρυση της Σοβιετικής Λίγκας το 1936. Η Spartak Moscow έπεσε τη δεκαετία του 1970 και η Zenit συνάντησε σκληρές χρονιές στα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά η Dinamo ήταν πάντα εκεί. Δεν έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα από το 1976, αλλά η υπερήφανη κληρονομιά της παρέμεινε.



Η περιοδεία της Dinamo στη Βρετανία το Νοέμβριο του 1945, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που τέλειωσε, ήταν πολύ σημαντικό πολιτικά και κοινωνικά. Ήταν ο μοναδικός σύλλογος στην ένδοξη καριέρα του Lev Yashin, καθώς και γήπεδο τους - το οποία είναι κλειστό για ανακατασκευή αυτό το καιρό - θα το μετονομάσουν σε ένα από τους πιο διάσημους τερματοφύλακες στον κόσμο. Η Dinamo είναι η πρώτη Σοβιετική ομάδα που έφτασε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χάνοντας με 3-2 από τη Rangers στο Κύπελλο Κυπελλούχων στο Camp Nou το 1972, ένα παιχνίδι που το θυμόμαστε πιο πολύ για την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο.



Οι οπαδοί προσπαθούν να θυμηθούν εκείνες τις ημέρες, επειδή η Dinamo δεν έχει κατακτήσει κανένα τρόπαιο κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πιο πρόσφατη επιτυχία τους ήταν το κύπελλο Ρωσίας το 1995. Ωστόσο, οι προσδοκίες ήταν πάντα υψηλές και ο σύλλογος προέβη σε σημαντικές επενδύσεις, ελπίζοντας να εδραιωθεί ως μια υπολογίσιμη δύναμη στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Το πρόβλημα ήταν ότι οι πρόεδροι και οι γενικοί διευθυντές δεν έμεναν για πάρα πολύ καιρό. Οι στρατηγικές συχνά άλλαζαν με τους πολυάριθμους ανθρώπους εξουσίας να τραβάνε το κλαμπ σε διαφορετικές κατευθύνσεις πίσω από τις σκηνές. Η Dinamo είναι η πιο αινιγματική ομάδα στο Ρωσικό ποδόσφαιρο. Είναι εντελώς απρόβλεπτη, ακόμη και στους καλύτερα ενημερωμένους δημοσιογράφους.



Υπήρξαν πολλές περίεργες περιπέτειες όλα αυτά τα χρόνια. Η πιο παράξενη απ 'όλες συνέβησε το 2005, όταν η Dinamo υπέγραψε 13 παίκτες από το πορτογαλικό πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένων του ελάχιστα γνωστού τότε 20χρονου Βραζιλιάνου αμυντικού Thiago Silva από τις ρεζέρβες της Porto. Όμως  ο άνθρωπος που τώρα είναι ο αρχηγός της "Selecao" και ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών στο κόσμο δεν έπαιξε ποτέ στους "μεγάλους και ισχυρούς" και σχεδόν πέθανε από φυματίωση σε μια κλινική της Μόσχας. Οι περισσότερες από αυτές τις ακριβές μεταγραφές συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών με τη Πορτογαλία Maniche και Costinha, βγήκαν τεράστιες αποτυχίες στη Ρωσία.


Η Dinamo φάνηκε να έχει τη καλύτερη ευκαιρία της να κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 2011-12, όταν έπαιξε ένα πανέμορφο ποδόσφαιρο κάτω από τη διαχείριση του Sergei Silkin, με τον Γερμανό επιθετικό Kevin Kuranyi και τον Ουκρανό πλέιμεικερ Andriy Voronin στο κουμάντο. Οι παίκτες της CSKA αναρωτήθηκαν ακόμη και μεγαλοφώνως εάν πραγματικά έπαιζαν απέναντι στη Barcelona όταν τους διέλυσαν με 4-0. Όμως η επιτυχία ήταν βραχύβια. Η πρόκληση της Dinamo ξεθώριασε την άνοιξη. Τερμάτισε τέταρτη, ο Silkin τελικά απολύθηκε και δεν ήταν σε θέση να βρει οποιοδήποτε είδος σταθερότητας από τότε.



Νέες ελπίδες προέκυψαν το καλοκαίρι του 2013, όταν ο ολιγάρχης Boris Rotenberg ονομάστηκε νέος πρόεδρος του συλλόγου. Ο Rotenberg, ένας από τους στενότερους φίλους του Vladimir Putin-  ο ένας γνωρίζει τον άλλον από τις προπονήσεις τους στο τζούντο στη δεκαετία του '70 - αμέσως αγόρασε πέντε αστέρια από την κατεστραμμένη Anzhi. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2014, ο Mathieu Valbuena - ένας από τους πιο αποδοτικούς ποδοσφαιριστές της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία - εντυπωσιακά ήρθε από τη Marseille.



Οι φιλοδοξίες της Dinamo ήταν πολύ υψηλές φτάνοντας την περασμένη σεζόν στους "16" του Europa League. Ωστόσο, δεν μπορούσε να κρατήσει και πάλι το ρυθμό στο πρωτάθλημα, και έγινε φανερό ότι η διαχείριση πέρασε πολύ παραπάνω από το επιτρεπτό όριο βάσει των δημοσιονομικών κανόνων του fair play. Η απόφαση της UEFA να απαγορεύσει τους Μοσχοβίτες από τη συμμετοχή στο Europa League της φετινής σεζόν είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2015 και δεν εξέπληξε κανέναν.
Αμέσως μετά, ο Rotenberg αποχώρησε και η νέα διοίκηση ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική. Άφησε σχεδόν όλα τα ξένα αστέρια της, συμπεριλαμβανομένων του Valbuena, ο οποίος μετακόμισε στη Lyon. Το συμβόλαιο του Kuranyi είχε λήξει ούτως ή άλλως και υπέγραψε στη Hoffenheim. Όμως η πραγματική "κωμωδία" ξεκίνησε όταν ο επιτυχημένος προπονητής Stanislav Cherchesov απολύθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν, και ο αθλητικός διευθυντής Andrey Kobelev πήρε τα ηνία. Έγινε φανερό ότι ο σύλλογος ήταν σε πλήρη αποδιοργάνωση, και ο καημένος Dyakov έπρεπε να περιμένει για εβδομάδες για να λάβει το υποσχόμενο συμβόλαιο από τα προηγούμενα αφεντικά.



Η νέα "μάντρα" του συλλόγου ήταν να προωθήσει νέους παίκτες από τις ρεζέρβες και να οικοδομήσει τα πάντα από το μηδέν. Ο νεοφερμένος βετεράνος επιθετικός Pavel Pogrebnyak από την Reading δεν εντάχθηκε ποτέ σε αυτή τη στρατηγική και πραγματοποίησε μια καταστροφική σεζόν σκοράροντας μόνο μία φορά. Αυτός όμως δεν ήταν η μόνη αποτυχία: ο Igor Denisov, ο οποίος λαμβάνει 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μάλωσε με τον Kobelev και τη διαχείριση και στάλθηκε να προπονηθεί με τις ρεζέρβες το Νοέμβριο.



Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αλλά η Dinamo ήταν ακόμη στη μέση του βαθμολογικού πίνακα στη χειμερινή διακοπή. Στη συνέχεια, δύο ακόμη Διεθνείς παίκτες, ο Aleksandr Kokorin και ο Yuri Zhirkov πωλήθηκαν στην Zenit, ακολουθώντας τα χνάρια του Artur Yusupov, ο οποίος έφυγε το καλοκαίρι και η ομάδα έπεσε εντελώς εκτός.



Απίστευτα, η Dinamo κέρδισε μόλις δύο αγώνες πρωταθλήματος μετά τον Αύγουστο. Ακόμη, πήρε μόνο ένα πόντο από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια της, τα τελευταία δύο υπό τον προσωρινό προπονητή της Sergei Chikishev μετά την αργοπορημένη απόλυση του Kobelev. Κατά ειρωνικό τρόπο, εν τω μεταξύ ο Cherchesov κατακτούσε το πρωτάθλημα στην Πολωνία με την Legia Warsaw. Τώρα τα πάντα έρχονται κάτω σε ένα παιχνίδι εναντίον της Zenit. Αν συμβεί το χειρότερο το Σάββατο, ο Dyakov θα πρέπει να συγχωρεθεί για την επιλογή του και να εξετάσει το μέλλον του για μια ακόμη φορά.



Το λαμπερό, ανακαινισμένο Lev Yahsin Stadium θα μπορούσε να είναι έτοιμο ώστε να φιλοξενήσει αγώνες δεύτερης κατηγορίας το 2017, αν η υπερήφανη 80ετής συνεχής παραμονή της Dinamo στην κορυφαία κατηγορία φτάσει στο τέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: