Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αμερικανοί καταδρομείς με Κούρδους μαχητές του YPG έξω απο την Raqqa - Τουρκικά νεύρα


Την περασμένη εβδομάδα ο φωτογραφικός φακός του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων συνέλαβε Αμερικανούς καταδρομείς στο κουρδικό φυλάκιο στην Fatisah, φορώντας σήματα της YPG, του κουρδικού τμήματος του συριακού δημοκρατικού στρατού, σε διάφορε θέσεις μάχης κατα την διάρκεια εμπλοκής με τζιχαντιστές. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού πενταγώνου αλλα και του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ειδικοδυναμίτες στην Συρία παρέχουν συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο στους φιλοδυτικούς αντάρτες και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με πηγές του AFP αναφέρει πως Αμερικανοί καταδρομείς επιχειρούν ήδη βορείως της Ράκκα «Οι αμερικανικές ομάδες χρησιμοποιούν πυραύλους TOW εναντίων οχηματών αυτοκτονίας» αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή.


Για το θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του πενταγώνου για θέματα Μέσης Ανατολής, Συνταγματάρχης Steve Warren τονίζοντας πως έχει διαταχθεί να αφαιρεθούν τα διακριτικά των Κούρδων μαχητών απο τους Αμερικανούς καταδρομείς και τόνισε πως η παρουσία των Αμερικανών στελεχών στην περιοχή είναι και μόνο η παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης και οχι η εμπλοκή τους και η δράση τους σε επιχειρήσεις. «Μάλιστα, στις περιοχές που βρίσκονται ή όπου αλλού κινούνται έχει απο νωρίς επισημανθεί η μειωμένη πιθανότητα εχθρικής παρουσίας. Λόγω όμως της ρευστότητας του πεδίο μάχης σε Ιράκ και Συρία επιτρέπεται στους Αμερικανούς συμβούλους να συνδράμουν στις τοπικές φίλιες μονάδες» τόνισε ο Αμερικανός Συνταγματάρχης.

Ο Δημοκρατικός Στρατός Συρίας είναι μια στρατιωτική δύναμη δημιούργημα των ΗΠΑ με στόχο, όπως αναφέρεται, την ανατροπή των εδαφικών κερδών του ISIS.


Το θέμα της αμερικανικής συνδρομής των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές εξόργισε όμως την Τουρκία ή οποία με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu τόνισε πως: «είναι απαράδεκτο σύμμαχος της Τουρκία να φορά διακριτικά τρομοκρατικής οργάνωσης». 


Το πεντάγωνο απάντησε πως αυτό είναι μια πάγια τακτική σε μονάδες που δρούν στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν δημοφιλή τοπικά σήματα κια εμβλήματα για την ασφάλεια των στελεχών. Για να ανταπαντηση ο κ. Cavusoglu οτι «φαντάζομαι πως θα μπορούσαν να φορούσαν και σήματα του ISIS ή και του Boko Haram αν δρούν στην Αφρική».


Δεν υπάρχουν σχόλια: