Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκε η Γαλλο - Κυπριακή άσκηση CYPFRA-02/16


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016, η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία “CYPFRA-02/16”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων. Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Συγκεκριμένα η άσκηση περιελάμβανε αντικείμενα έρευνας για εντοπισμό και διάσωση των «ναυαγών» στη θάλασσα από τα ελικόπτερα της μοίρας αεροπορικών επιχειρήσεων αστυνομίας. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης το παράκτιο περιπολικό «ΓΕΩΡΓΙΟΥ» της Διοίκησης Ναυτικού της Ε.Φ αλλά και η γαλλική φρεγάτα «JEAN BART» με το οργανικό της ελικόπτερο. Εκτελέστηκαν επιχειρήσεις ανάσυρσης «ναυαγών» από τη θάλασσα και προσνηώσεις επί της γαλλικής φρεγάτας για αεροδιακομιδή (MEDEVAC Operation) τους.
Το ΚΣΕΔ μέσα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ατυχημάτων από την αυξανόμενη μεταναστατευτική ροή προσφύγων που παρουσιάζεται από την περιοχή της Μ. Ανατολής με προορισμό την Ευρώπη, θα συνεχίσει την πραγματοποίηση παρόμοιων διεθνών ασκήσεων Έρευνας Διάσωσης με μοναδικό σκοπό τις μηδενικές απώλειες ζωών στη θάλασσα.

Την εν λόγω άσκηση, η οποία ήταν η δεύτερη συνεργασία εντός του 2016 σε θέματα Έρευνας Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, παρακολούθησε και η αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Νότιας Αφρικής από το Κέντρο Έρευνας-Διάσωσης καθώς και την Πολιτική Αεροπορία και Εμπορική Ναυτιλία, οι οποίοι επισκέπτονται το ΚΣΕΔ Λάρνακας από τις 9 Μαΐου για παρακολούθηση εκπαίδευσης και απόκτηση τεχνογνωσίας προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους ενιαίο ΚΣΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: