Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Μη επανδρωμένα σκάφη για τα υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού


Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το drone «Blackwing» - ένα μικρό, εκτοξευόμενο από σωλήνα αεροσκάφος, που μπορεί να εκτοξεύεται κάτω από την επιφάνεια του νερού- στα υποβρύχιά του, επανδρωμένα και μη, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία AeroVironment.

Η ανάπτυξη του Blackwing βασίζεται στην επιχειρησιακή εμπειρία της εταιρείας με μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAS/UAV) και το σύστημα LMAMS (Lethal Miniature Aerial Missile System), Switchblade της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως το drone, πέρα από σκοπούς παρατήρησης και αναγνώρισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο, καθώς (αν ισχύει αυτό που ίσχυε στο Switchblade) το σκάφος θα φέρει εκρηκτική κεφαλή για να μπορεί να πλήττει (αυτοκαταστρεφόμενο) στόχους που μπορεί να προκύψουν.

Το Blackwing, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρήση σε A2/AD (Anti-Access/ Aerial Denial) περιβάλλοντα. Το drone αναπτύχθηκε στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος/ διαγωνισμού της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (AWESUM- Advanced Weapons Enhanced by Submarine UAS against Mobile targets). Διαθέτει εξελιγμένο ηλεκτροοπτικό και υπέρυθρο εξοπλισμό, σύστημα SASSM (Selective Availability Anti-spoofing Module) GPS και ασφαλές data link, προκειμένου να αποτελεί «πολυεργαλείο» για τα αμερικανικά υποβρύχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: