Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Championship: Hull και Sheffield Wednesday κοντράρονται σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους


Δημήτρης Βαρσάνης

Η κάλυψη του τελικού των πλέι-οφ πρωταθλήματος, ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στο αγγλικό ποδόσφαιρο, συνήθως επικεντρώνεται γύρω από το πόσα χρήματα θα λάβει ο νικητής με τη θέση του στη Premier League.
Ωστόσο, ενώ τα λεφτά είναι πολύ σημαντικά(όποιος κερδίσει μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του κατά 200 εκατομμύρια λίρες πλουσιότερο), για την Sheffield Wednesday, τη Hull και τους 90.000 μέσα στο Wembley, αυτός ο αγώνας δεν επικεντρώνεται στα χρήματα αλλά στη δόξα. Πρόκειται για τη δόξα της νίκης, μιας ολόκληρης χρονιάς που ανταμείβεται με μια στιγμή της ακραίας κάθαρσης και χαράς.



Πολύ λίγοι από τους "μπλε" ή τους "πορτοκαλί", ανάλογα με το ποια ομάδα θα επικρατήσει θα γιορτάσουν τον ισολογισμό, απλά ότι η ομάδα τους θ έχει κερδίσει ένα κολοσσιαίο και άκρως πιεστικό αγώνα. Η άνοδος στην Premier League είναι ένα περίεργο πράγμα, επειδή και οι δύο ομάδες γνωρίζουν ότι όταν φτάσουν εκεί, η ζωή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η επιβίωση θα είναι πιθανώς το ύψος των ρεαλιστικών φιλοδοξιών τους.
Όμως το να νικήσει τον τελικό των πλέι-οφ είναι ένα επίτευγμα από μόνο του, με μια θέση στην κορυφαία κατηγορία είναι μια επιβράβευση που τη σκέφτεσαι και αργότερα, είναι ένας από τους λόγους που αυτό το παιχνίδι έχει γίνει μια τόσο τεταμένη αναμέτρηση
"Έπεσα απάνω στον Michael Johnson πρόσφατα στη Derby" δήλωσε ο τεχνικός της Hull Steve ενόψει του σημερινού αγώνα και συνέχισε:"Τον είχα στη Birmingham και με είπε:"Το πιστεύεις ότι πέρασαν 14 χρόνια από τότε που ανεβήκαμε μέσω των πλέι-οφ; ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου, μια σοφία του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι δείχνει τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ίσως να είναι η καλύτερη ημέρα της ποδοσφαιρικής ζωής τους. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να βγάλουμε το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές. Ξέρουμε τι διακυβεύεται, αλλά για ένα πράγμα που οι ποδοσφαιριστές δεν ανυπομονούν στον αγωνιστικό χώρο είναι το χρήμα. Αν και είναι ένας αγώνας 200 εκατομμυρίων, δεν πρόκειται γι' αυτό. Αντ 'αυτού, πρόκειται για τις επιδόσεις ενός παίκτη στη μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου και ότι κάποιος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε. "
Η Hull σίγουρα έχει περισσότερη εμπειρία στο μεγαλύτερο επίπεδο. Αυτό θα είναι το τρίτο ταξίδι της στο Wembley κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αφού ήταν εκεί για τον ημιτελικό και το τελικό του FA Cup το 2014, κάτι που θα ενισχύσει μόνο την ιδιότητά της ως φαβορί. Όχι ότι στην Wednesday φαίνονται να έχουν πρόβλημα με αυτό."Θα πάμε ως το απόλυτο αουτσάιντερ" δήλωσε ο προπονητής της Carlos Carvalhal αυτή την εβδομάδα λέγοντας στη συνέχεια ότι:" Η Hull έχει ένα καλό προπονητή. Είναι μια πολύ καλή ομάδα και από την αρχή, είναι πιο έτοιμοι από εμάς για να ανέβουν. Θα πάμε ως αουτσάιντερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε την ευκαιρία μας".



Ο Carvalhal μπορεί να υποβαθμίζει τις πιθανότητες της ομάδας του για τους δικούς του λόγους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στη Hull για την άνοδο. Για αρχή, υπάρχει η αβεβαιότητα για το μέλλον του προπονητή της, αλλά υπάρχει επίσης και το απλό γεγονός ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί ο στόχος της ανόδου μέχρι αυτό το σημείο και να παρακολουθεί αυτό το παιχνίδι σε ένα μπαρ δίπλα κάπου στη θάλασσα,πίνοντας από ένα ποτό με μια μικρή ομπρέλα σε αυτό.


Για τον Bruce, το συγκεκριμένο παιχνίδι ίσως να έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ο προπονητής της Hull μπορεί να μην βρίσκεται στις "τίγρεις" την επόμενη σεζόν, χωρίς να έχει σημασία ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Στους τελευταίους έξι μήνες έχει υπάρξει αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του στο Hull, αλλά κάθε φορά που καλείται να απαντήσει ο Bruce με συνέπεια υποστήριξε ότι δεν θα συζητήσει το μέλλον του μέχρι το καλοκαίρι.



Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει λίγο να κάνει με την αβεβαιότητα που περιβάλλει την ομάδα αυτή τη στιγμή, στην οποία φυσικά πρόσθεσε. Ο ιδιοκτήτης της Assem Allam  (ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι υποσχέθηκε να μην παραστεί σε αγώνες αυτή τη σεζόν αφότου η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μπλόκαρε τις προσπάθειές του να αλλάξει το όνομα του συλλόγου) επιθυμεί να πουλήσει το σύλλογο που έχει επενδύσει στα τελευταία έξι χρόνια, δίχως επιτυχία έως τώρα.
Ο Alam, ο οποίος σήμερα είναι άρρωστος και δεν βρίσκεται στο Wembley, αντιμετωπίζει επίσης τις διαμαρτυρίες από τους οπαδούς του συλλόγου πάνω από το σύστημα εισιτηρίων που απλόχερα περιγράφεται ως αμφιλεγόμενο. Οι νέες ρυθμίσεις θα δουν συνολικά τις τιμές να μειώνονται, αλλά όλες οι παραχωρήσεις για τους OAPs και τα παιδιά καταργήθηκαν. Μπορείτε να δείτε γιατί οι μάζες δεν είναι πάρα πολύ χαρούμενες.


Όλα αυτά δεν ζωγραφίζονται ακριβώς στην εικόνα μιας ιδιαίτερα αρμονικής ή ακόμα και σταθερής ομάδας, αλλά τώρα απέχει μόλις 90 λεπτά μακριά από την Premier League. Και αν επιτευχθεί η άνοδος, θα είναι η τέταρτη του Bruce, ένα κατόρθωμα που κανένας άλλος προπονητής δεν το κατάφερε. Το πέτυχε δύο φορές με τη Birmigham στο καιρό του στο St Andrews, και ομοίως το έπραξε με τη Hull το 2013.


Στην άλλη πλευρά ο αντίπαλος προπονητής θα ψάχνεται για την πρώτη προβολή του, στο πρώτο του ταξίδι στο Wembley, στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία. Ο Carvalhal ήταν σχεδόν άγνωστος στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν τον διόρισε η Wednesday το περασμένο καλοκαίρι (ο Bruce παραδέχθηκε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει γι 'αυτόν πριν από την άφιξή του στο Yorkshire), και αφού αγόρασε 14 καινούργιους παίκτες μετά την άφιξη του Πορτογάλου, λίγοι περίμεναν ότι μπορούσε να σχηματίσει μια ενωμένη ομάδα και να μπουν σφήνα στις θέσεις ανόδου.



Ωστόσο ύστερα από ένα ασταθές ξεκίνημα που προκλήθηκε εν μέρει από την αργοπορημένη μεταγραφική της δραστηριότητα, ανακτήθηκε και εδραιώθηκε στην πρώτη εξάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν. Η φόρμα του Fernando Forestieri και τελευταία του Gary Hooper τους οδηγούν προς τα εμπρός. Η Hull έχοντας αιχμή του δόρατος τα 21 γκολ του πρώτου της σκόρερ Abel Hernandez, ήταν στον ισχυρισμό για την απευθείας άνοδο, πριν από μια πτώση το Φεβρουάριο και το Μάρτιο να τη ρίξει βαθμολογικά, εξασφαλίζοντας ότι θα πρέπει να λάβει μέρος στο πιο τεταμένο παιχνίδι στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.
"Είναι ένα επίτευγμα να φτάνεις σε ένα τελικό του κυπέλλου στο Wembley. Δεν θα είναι ένα επίτευγμα αν ηττηθούμε. Τερματίσαμε τέταρτοι στο πρωτάθλημα και δεν καταφέραμε να ανέβουμε, έτσι δεν υπάρχει κανένα επίτευγμα επειδή φτάσαμε στο τελικό των πλέι - οφ" τόνισε ο Bruce αυτή την εβδομάδα.



Ο σέντερ μπακ Curtis Davies επίσης μετέφερε το δικό του μήνυμα λέγοντας αμέσως μετά τον ημιτελικό:"Το Wembley είναι μια ειδική μέρα. Δεν θέλουμε μια ειδική μέρα, θέλουμε να πάμε στη Premier League. Η ειδική μέρα μπορεί να είναι για τους οπαδούς,. ότι είναι όλα καλά, αλλά οι παίκτες θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ανάμεσα στους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο." Μια νίκη το Σάββατο και θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό. Μια ολόκληρη χρονιά διακυβεύεται σε ένα μόνο παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που όλη την χρονιά δεν ήταν μεταξύ των τριών καλύτερων στην κατηγορία.
Είναι ένας συναρπαστικά άδικος τρόπος να αποφασίζονται τα πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι ΟΚ ώστε να είναι άδικος Λίγες καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν τη μαγευτική ένταση των πλέι-οφ και ούτε πρέπει να το κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: