Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η επικείμενη είσοδος της Red Bull στην Udinese φέρνει αναταραχή στους Ultras


Δημήτρης Βαρσάνης

Στην Ιταλία οι οπαδοί δεν ανέχονται καμία βλακεία, ειδικά οι πιο ριζοσπαστικοί ανάμεσα τους. Η δύναμη ενός Ultra στη Serie A είναι τεράστια: εάν οι πολιτικές ενός συλλόγου δεν είναι της αρεσκείας τους, η ιεραρχία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαρκέσει πολύ χρονικό διάστημα
Οι ιστορίες των πολέμων μεταξύ των προέδρων και των ultras είναι κοινά στη χώρα και το κίνημα ενός Ultra είχε έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συλλογικής φαντασίας στην Ιταλία. Μέχρι τώρα όμως, οι κύριοι "παίκτες" ήταν συνήθως σε τοπικό επίπεδο. Σπανίως άνθρωποι από το εξωτερικό έμπαιναν σε συγκρούσεις στο κλαμπ τους. Υπάρχουν δύο κρίσιμες λέξεις εκεί: το «μέχρι τώρα».
Πριν από λίγες εβδομάδες, οι ειδήσεις που βγήκαν αναστάτωσαν τους οπαδούς της Udinese, ο δεύτερος παλαιότερος σύλλογος στην Ιταλία μετά τη Genoa. Η Udinese ανήκει στον επιχειρηματία Giampaolo Pozzo, ο οποίος έκανε την περιουσία του με την κατασκευή εργαλείων και η οικογένεια του οποίου επίσης έχει τη Watford στη Premier League. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το γίγαντα του ενεργειακού ποτού Red Bull, που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να δει την εταιρεία της σαν χορηγό στο γήπεδο της Udinese, το Stadio Friuli ή το Dacia Arena λόγω της τρέχουσας χορηγίας της.



Η είδηση ​​προκάλεσε σεισμό μεταξύ των ultras. Χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά, δήλωσαν ότι οι φίλαθλοι θα είναι έτοιμοι να πάνε σε πόλεμο αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία που θεωρούν ότι είναι ο "καρκίνος του αθλητισμού."



Η Ιταλική εφημερίδα Il Gazzettino, η οποία έβγαλε την ιστορία, δήλωσε ότι ο σύλλογος και η μάρκα της είναι ήδη σε συνομιλίες. Η Udinese μετονόμασε πρόσφατα το στάδιο της στο πολύ γνωστό εμπορικό σήμα αυτοκινήτων της Ρουμανίας. Ο σύλλογος από το Friuli έχει χορηγήσει τα δικαιώματα ονοματοδοσίας στη Dacia μέχρι το 2020, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Red Bull δεν μπορεί να μοιραστεί τη χορηγία. Η σκέψη φαίνεται να είναι ότι η Red Bull θα αποκτήσει σταδιακά μια θέση στο σύλλογο και εν τέλει να γίνει ένας κεντρικός παίκτης στην ζωή της Udinese.



Το ιστορικό της Red Bull όμως στο ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ προσφιλές. Πρέπει μόνο να δείτε τι έχει συμβεί στο γερμανικό σύλλογο της Leipzig, ή κυρίως στην Αυστριακή Red Bull Salzburg. Ο σύλλογος από τη πόλη του Mozart, παλαιότερα γνωστός ως Austria Salzburg άλλαξε τόσο τα χρώματα όσο και το έμβλημα της, όταν την αγόρασε η Red Bull. Ένας μεγάλος αριθμός των φανατικών τους εξακολουθούν να απορρίπτουν τη νέα τους ταυτότητα.
Είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι ο γίγαντας του ενεργειακού ποτού έχει τα μάτια του στην Udinese: Οι οπαδοί των "Friuliani" έχουν αδελφοποιηθεί με εκείνους της Salzburg, έτσι ώστε η σύνδεση με την αντι-Red Bull να διαπιστώνεται εύκολα. Πολλοί πιστεύουν ότι η Red Bull διέγραψε την ιστορία και την ταυτότητα της Salzburg για εμπορικούς σκοπούς. Οι οπαδοί της Udinese είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο στο Friuli.
Δυστυχώς όμως η Udinese δεν διανύει μια εύκολη περίοδο προς το παρόν. Ενώ το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως το 2015, η ομάδα υπέστη μια απογοητευτική σεζόν και διασφάλισε την σωτηρία της στη Serie A τις τελευταίες αγωνιστικές. Η "ζέβρα" τελείωσε τη σεζόν στην 17η θέση, μόλις ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.



Η Udinese - η οποία πάλευε για μια θέση στο Champions League κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας - τώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα και έξω από το γήπεδο. Η αποχώρηση του ηγέτη της και φαινομενικά αθάνατου Antonio Di Natale προσθέτε σε μια κρίση που σέρνεται εδώ και αρκετές χρονιές. Η υπόσχεση των εκατομμυρίων από τις τσέπες του Dietrich Mateschitz, του ήρεμου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Red Bull, μπορεί να φαίνεται δελεαστική υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο ίσως να μην είναι αν αυτά τα εκατομμύρια αποδειχθούν ότι είναι ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο.


Τι κερδός όμως θα έχει η Red Bull από τη δημιουργία μιας υποθετικής Red Bull Udinese; ανακαινισμένο γήπεδο του συλλόγου είναι μεγάλη αξία από μόνο του: σε ένα πρωτάθλημα με πολύ λίγα αριστουργηματικά εδάφη - η Juventus είναι ένα από τα λίγα σωματεία με ένα πραγματικά σύγχρονο στάδιο - η Dacia Arena είναι μια ευλογία.



Στη συνέχεια υπάρχει η τοποθεσία. Το Udine βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από το Salzburg και πολύ κοντά στην έδρα της ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας της Red Bull. Αν η Red Bull μπορεί να σφραγίσει το εμπορικό σήμα της στην Udinese, τότε θα έχει εξασφαλίσει και έναν άλλο σύλλογο στην περιοχή των Άλπεων.
Προσθέστε σε αυτό το εξαιρετικό σύστημα σκάουτινγκ της Udinese, καθώς και την πραγματική αξία του συλλόγου των "Friulani" που αρχίζει να γίνεται εμφανής. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερα χρήματα από ό, τι οι μεγάλες Ιταλικές ομάδες, έχει καταφέρει να προσελκύσει μεγάλους παίκτες, επιθετικούς σαν τον Alexis Sanchez - ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στη Barcelona- και αμυντικούς όπως οι Cristian Zapata και Mehdi Benatia τα τελευταία χρόνια. Ο σύλλογος έχει μια έμπειρη ομάδα προπονητών ικανή να προβλέψει τις μελλοντικές δυνατότητες ενός παίκτη. Ένα ισχυρό δίκτυο σκάουτινγκ πίσω από τις σκηνές είναι μεγάλο ενδιαφέρον για μια μάρκα γνωστή για την προτίμησή της σε νέα ταλέντα, όπως αποδεικνύεται με μια γρήγορη ματιά στην ομάδα της στη Formula 1.



Ο κύριος λόγος της Red Bull που να θέλει να δημιουργήσει "στάβλο" στο Udine όμως, έχει να κάνει με τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η οικογένεια Pozzo δεν έχει στα χέρια της μόνο την  Udinese αλλά και τη Watford, και μέχρι πρόσφατα και τη Granada.
Με άλλα λόγια, η Red Bull θα μπορούσε να ανοίξει μια άλλη πόρτα για τα εταιρικά συμφέροντα της με τις Premier League και La Liga να παραμένουν ως απώτεροι στόχοι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: