Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Το νέο αστέρι της Club Brugge είναι έτοιμο για την άνθηση του


Δημήτρης Βαρσάνης

Την Κυριακή, ο Jose Izquierdo έβαλε ένα από τα πιο όμορφα γκολ στο Βελγικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια.



Παίρνοντας την μπάλα κοντά στην περιοχή του πέναλτι, ταπείνωσε δύο αμυντικούς της Gent πριν στείλει τη μπάλα στις "αράχνες" με το αριστερό του πόδι. Η προσπάθεια του έδωσε στη Club Brugge το προβάδισμα στην πολύ σημαντική σύγκρουση εναντίον των πρωταθλητών και των τοπικών αντιπάλων τους. Η Brugge επικράτησε με 4-1 και ο Κολομβιανός εξτρέμ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλα τα γκολ. Η Gent σκόραρε νωρίς, αλλά ο Izquierdo παρείχε μια θαυμάσια ασίστ για τον ψηλόλιγνο πλέι μέικερ Hans Vanaken πριν από το ημίχρονο. Αφού σκόραρε για έβδομη φορά ο ίδιος φέτος, ο Izquierdo στη συνέχεια δημιούργησε στον Vanaken ένα ακόμη εύκολο τελείωμα και ξεκίνησε την επίθεση που οδήγησε σε ένα αυτογκόλ.



Ο προπονητής της Brugge Michel Preud'homme έσπευσε να επαινέσει τον 23χρονο Izquierdo, του οποίου οι επιδόσεις το 2016 ήταν απολύτως θαυμάσιες. "Ο Izquierdo παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήταν ακόμα ένα ακατέργαστο διαμάντι τη περασμένη σεζόν, αλλά έχει βελτιωθεί σταδιακά. Είναι ένα έξυπνο αγόρι που έχει να μάθει πολλά τακτικά, και θα πρέπει να ελπίζουμε να κρατήσει αυτή τη φόρμα για τις επόμενες εβδομάδες" δήλωσε πρόσφατα ο πρώην Βέλγος τερματοφύλακας μεταξύ άλλων.



Στην πραγματικότητα, μόλις λίγες μέρες θα είναι αρκετές. Η Brugge υποδέχεται την Anderlecht την Κυριακή, και μια νίκη θα εξασφαλίσει τον άπιαστο τίτλο του πρωταθλητή που τους έχει λείψει για περισσότερο από μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2005. Το όνειρο δεν ήταν ποτέ πιο κοντά και ο Izquierdo πρόκειται να γράψει το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της χρονιάς.




Η επίδοση του ήταν τόσο εξαιρετική που ο προπονητής της Κολομβίας Jose Pekerman θα έπρεπε να το εξετάσει σοβαρά, λαμβάνοντας το νεαρό στο Centennial Copa America τον επόμενο μήνα. Το όνομα του Izquierdo έλειπε από το προκαταρκτικό κατάλογο των 40 ποδοσφαιριστών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθιστώντας το μια μεγάλη αδικία. Η συνάντηση με τον James Rodriguez, το πρότυπο του  Izquierdo, ακόμη κι αν το αστέρι της Real Madrid είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερό από αυτόν, μάλλον θα πρέπει να τη περιμένει για λίγο ακόμα. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου όμως, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν τα ταλέντα του εξτρέμ είναι πλήρως αναγνωρισμένα στη πατρίδα του.



Θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για κάποιον του οποίου η πορεία της σταδιοδρομίας του ήταν μακριά από το ομαλό. Οι γονείς του Jose δεν ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, στέλνοντας το μικρότερο παιδί τους να παίξει τένις αντ 'αυτού. Ωστόσο, ο Izquierdo προτιμούσε συνεχώς να κλωτσάει τις μπάλες του τένις με τα πόδια του, αντί να χρησιμοποιεί τις ρακέτες, και ο δάσκαλός του τον συμβούλευσε εγκαίρως να στραφεί στο φυσικό του αθλητισμού. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ κοντός (1,71), ξεκίνησε ως τερματοφύλακας πριν μετακομίσει στην μεσαία γραμμή.



Στη συνέχεια, χτύπησε η καταστροφή: ο μεγαλύτερος αδελφός του, Diego Julian, αποκοιμήθηκε καθώς οδηγούσε και σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Πήρε πολύ χρόνο στον Jose για να ανακάμψει από την απώλεια, και εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για λίγο. Μετά την επιστροφή του στο γήπεδο, πέρασε τρία χρόνια στη Deportivo Pereira, κυρίως στη δεύτερη κατηγορία. Το μικρό κλαμπ ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο Izquierdo σκεφτόταν να εγκαταλείψει και πάλι το ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά γιατί ήταν απλήρωτος αρκετούς μήνες. Έπειτα από συμβουλή των γονιών του, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ήταν αρκετά καλός σ 'αυτό το τομέα, αλλά αργότερα ήρθε μια αναπάντεχη πρόσκληση από τη Caldas και ο Izquierdo έγραψε πολύ γρήγορα το όνομα του στη κορυφαία κατηγορία με την ταχύτητα και τη ντρίμπλα ως αξιοσημείωτες ικανότητες του.



Η River Plate φέρεται να ενδιαφερόταν έντονα για την υπογραφή του εξτρέμ και η Verona ήθελε να τον δελεάσει στην Serie A, αλλά η Once Caldas αρνήθηκε να τον πουλήσει. Η προσφορά που άλλαξε τα πάντα ήρθε από το πουθενά. Στη Club Brugge αρχικά έλαβαν γνώση για τον Izquierdo αφού διάβασαν μια συνέντευξη του στην εφημερίδα El Tiempo τον Αύγουστο του 2014. Οι Βέλγοι ήταν ευχαριστημένοι με αυτό που είδαν και ύστερα το προηγούμενο στοίχημα τους από την ελάχιστα γνωστή Κολομβία αποδείχθηκε επιτυχές, καθώς ο εύσωμος επιθετικός Carlos Bacca σκόραρε κατά βούληση στη Pro League πριν μεταβεί στη Sevilla και στη Milan. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Brugge δεν δίστασε να πληρώσει 3.500.000 ευρώ για  τον Izquierdo, ο οποίος ήταν στην ευχάριστη θέση να κινηθεί στην Ευρώπη.



Το πρώτο πράγμα που οι Βέλγοι παρατήρησαν στο Κολομβιανό ήταν το μεγάλο χαμόγελο Οι δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι και διασκέδαζαν όταν τον πήραν συνέντευξη, απλά δεν μπορούσε να σταματήσει το γέλιο και τα αστεία:"Αυτή είναι η στάση μου. Θα προτιμούσα να είμαι ευτυχισμένος από ό, τι μίζερος. Είχα βιώσει κάποιες δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, αλλά αυτό με κάνει μόνο πιο ευγνώμων για αυτό που έχω τώρα." τόνισε σε μια συνέντευξη του.
Παρά την ηλιόλουστη διάθεση του, ο Izquierdo χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάτι που παραδέχτηκε αμέσως:"Η τακτική είναι διαφορετική εδώ, διότι ο καθένας πρέπει να επιτίθεται και να αμύνεται. Στην Κολομβία υπάρχουν τρεις ή τέσσερις παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα αμυντικό καθήκον".



Φυσικά, ο Izquierdo ήταν ένα από εκείνα τα αστέρια στην πατρίδα του και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ίδιος έγινε γνωστός για τη σκληρή δουλειά του κατά μήκος της πτέρυγας από τις πρώτες κιόλας μέρες του στην Brugge. Οι προπονητές δούλεψαν σκληρά μαζί του σε διάφορες τακτικές πτυχές του παιχνιδιού. Όπως μαρτυρά και το όνομά του ( "Izquierdo" σημαίνει "αριστερά" στα ισπανικά), ο Jose παίζει στην αριστερή πλευρά, αλλά ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί το δεξί του πόδι: Το κόψιμο προς το κέντρο ήταν πάντα η δημοφιλής του κίνηση. Ο μάνατζερ του κλαμπ Devy Rigaux εξήγησε το έργο τους σε μια συνέντευξη στο Het Laatste Nieuws:"Τον μάθαμε να πηγαίνει και στα αριστερά για να γίνεται απρόβλεπτος στους αντίπαλους αμυντικούς"
Την περασμένη σεζόν ήταν αρκετά καλός, με 13 γκολ στο πρωτάθλημα, και ο Izquierdo έγινε ένας από τους αγαπημένους του κοινού χάρη στην αφοσίωση, τις ικανότητές του και τους αστείους χορούς του μετά την επίτευξη ενός γκολ του, αλλά ήταν πάρα πολύ ασυνεπής. Η φετινή χρονιά άρχισε μάλλον απογοητευτικά: ο Κολομβιανός έχασε τα προκριματικά του Champions League εναντίον της Manchester United λόγω τραυματισμού, και στη συνέχεια o Preud'homme ανακάτευε σταθερά το ρόστερ του το φθινόπωρο, πράγμα που σήμαινε πολλές αντικαταστάσεις για τον Izquierdo. Το αποτέλεσμα, όμως ήταν θετικό το 2016, καθώς ο Izquierdo έχει ακόμη φρέσκα πόδια ​​και είναι γεμάτο ενέργεια για τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν.



Ο ίδιος έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο ώριμη προσέγγιση στο παιχνίδι, εν μέρει χάρη στο σκύλο του Lucho που τον πήρε στο σπίτι του πριν από ένα χρόνο:"Είμαι πιο υπεύθυνος τώρα γιατί πρέπει να θρέψω και να πλένω τον Lucho και να τον πηγαίνω στον κτηνίατρο, αν είναι άρρωστος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι περισσότερο υπεύθυνος στο γήπεδο" είπε στους δημοσιογράφους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κολομβιανός έχει χάσει την αίσθηση του χιούμορ. Όταν ρωτήθηκε αν έχει κοπέλα αμέσως απάντησε:"Όχι, προτιμώ τον Lucho. Αυτός θα μπορούσε να μασήσει τα πάντα γύρω του, αλλά τουλάχιστον με ακούει". Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Lucho ίσως χρειαστεί να μετακινηθεί σε άλλη χώρα νωρίτερα παρά αργότερα. Ο Izquierdo πάντα ονειρευόταν να παίξει στην Ιταλία, ενώ η La Liga φαίνεται να είναι ιδανική για το στυλ του.
Ο Bacca πρωταγωνίστησε σε αυτά τα δύο πρωταθλήματα αφότου η Brugge του έδωσε την ευκαιρία να λάμψει, και ο Izquierdo θα μπορούσε εύκολα να ακολουθήσει σε αυτά τα βήματα, ειδικά αν αφήσει το σημάδι του την επόμενη σεζόν στο Champions League. Την Κυριακή, θα μπορούσε να γίνει επίσης πρωταθλητής για πρώτη φορά στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: