Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Frank De Boer: Μετά τον Ajax που;


Δημήτρης Βαρσάνης

Μετά από πολλές εβδομάδες φημών είναι επίσημο: ο Frank de Boer άφησε το ρόλο του ως προπονητής του Ajax.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόλις μέρες αφότου ο Ajax πέταξε την ευκαιρία να κερδίσει τον τίτλο της Eredivisie στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν φέρνοντας ισοπαλία (1-1) εναντίον της De Graafschap χαρίζοντας το τρόπαιο στην Eindhoven.
Ο σύλλογος του Άμστερνταμ,ο οποίος κατέκτησε τέσσερις τίτλους στα πεντέμισι χρόνια κάτω από τη διαχείριση του De Boer, δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ο πρώην προπονητής της Vitesse Peter Bosz θεωρείται ως ο κύριος υποψήφιος, αλλά ο Clarence Seedorf, ο John van den Brom και ο Jaap Stam (σήμερα προπονητής των ακαδημιών του Ajax) αναφέρθηκαν επίσης.
Ο De Boer ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο του Ajax να διακόψει το συμβόλαιό του κοινή συναίνεση πριν βρει ο ίδιος μια νέα θέση εργασίας, έτσι ώστε το δικό του μέλλον να είναι επίσης ασαφές. Κρατώντας τις επιλογές του ανοικτές, ο Ολλανδός τεχνικός ανέφερε ακόμα ότι θα μπορούσε να πάρει ένα διάλειμμα ενός έτους από το ποδόσφαιρο αν και μπορεί να μην χρειαστεί. Κατά την παραμονή του στον Ajax, ο De Boer συνδέθηκε με συλλόγους από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου της Liverpool και της Tottenham. Δεν φαίνεται πιθανό το ενδιαφέρον προς αυτόν να εξαφανίστηκε που τώρα είναι διαθέσιμος.
Και δικαίως. Αφού αγωνίστηκε σε κορυφαία κλαμπ σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ajax, Barcelona και Rangers, ο De Boer έχει επαινεθεί εκτενώς για το έργο του ως προπονητής της Under 19 του Ajax, όπως και της πρώτης ομάδας, όσο και για τη περίοδο του ως βοηθός του Bert van Marwijk στην Εθνική Ολλανδίας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Όμως τώρα ποιο πρόκειται να είναι το επόμενο βήμα του;



Everton

Μετά από μια ανικανοποίητη σεζόν με αποκορύφωμα μια καταστροφική σειρά αγώνων, ο προπονητής της Everton Roberto Martinez απολύθηκε και o De Boer είναι ο άνθρωπος που anaf;eretai από πολλούς ως o πιο πιθανόw να τον αντικαταστήσει.
Με πολλούς τρόπους, μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα. Μοιάζοντας πολύ με τον Martinez, ο De Boer ενστερνίζεται ένα στυλ παιχνιδιού που βασίζεται στην κατοχή. Κατά συνέπεια, ο διορισμός του Ολλανδού δεν θα προκαλέσει μια αλλαγή φιλοσοφίας αλλά μάλλον μια μικρή αναδιάταξη. Ενώ είναι τεράστια επιτυχημένος στις Κάτω Χώρες, η κατοχή ποδοσφαίρου του De Boer στον Ajax έχει επικριθεί όπως και αποθεωθεί. Σύμφωνα με ορισμένους είναι βαρετό, σύμφωνα με άλλους είναι εφευρετικό.
Πριν από μερικά χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο του Ajax εφάρμοσε μια στρατηγική που βασιζόταν στους νέους. Ο σύλλογος απέφυγε να ξοδεύει μεγάλα ποσά για ξένους παίκτες από τότε. Κατά συνέπεια, η ομάδα που ο De Boer εργαζόταν ήταν άπειρη στην καλύτερη περίπτωση και είχε έλλειψη ποιότητας στη χειρότερη περίπτωση. Ενάντια στη De Graafschap την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας του Ajax ήταν 23 χρόνια. Για να ξεπερνάς με μια τέτοια νεαρή ομάδα τη PSV επί τέσσερα συναπτά έτη είναι εντυπωσιακό  το λιγότερο.
Ο De Boer θα απολαύσει σίγουρα την ευκαιρία να διαχειριστεί την Everton. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι η Premier League είναι ο αγαπημένος προορισμός του. Μόνο πριν από λίγες ημέρες, ο ατζέντης του Guido Albers τόνισε στην Ολλανδική εταιρεία ραδιοτηλεόρασης NOS ότι ο πελάτης του «"θα ήθελε να ενταχθεί σε έναν σύλλογο όπως η Everton ή η Valencia"
Αν η Everton προσεγγίσει τον De Boer, είναι πιθανό ο Ολλανδός να δεχτεί.



Valencia

Εάν τα σχόλια του αντιπροσώπου του είναι πιστευτά, μια κίνηση στη Valencia είναι εξίσου ένας πιθανός προορισμός για τον De Boer όπως η Everton.
Ως παίκτης, ο De Boer πέρασε τέσσερα χρόνια στη Barcelona. Ο Ολλανδός που εργάζεται σκληρά απόλαυσε σημαντικά το χρόνο του εκεί, σχολιάζοντας τακτικά τις χαρές της ζωής στην Ισπανία και εξυμνούσε τον πολιτισμό της. Πριν αποδεχτεί τη πρόταση όμως, ο De Boer θα ήταν σοφό να τηλεφωνήσει το φίλο του Ronald Koeman. Πίσω στο 2007, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του ως προπονητής, ο Koeman γνώρισε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της διαχείρισης της Valencia. Η βασιλεία του δεν είχε διαρκέσει ούτε καν μια ολόκληρη χρονιά.
Όπως ο Koeman στη Valencia, ο De Boer δεν φαίνεται να είναι και αυτός πολύ καλός στο χειρισμό διχασμού. Οι παίκτες που τόλμησαν να επικρίνουν τον De Boer και τις μεθόδους του στον Ajax, όπως ο Mounir El Hamdaoui και ο Ricardo Kishna, είτε υποβαθμίστηκαν στις ρεζέρβες είτε πωλήθηκαν, ανεξάρτητα το πόσο αγαπητοί ήταν στους οπαδούς.
Σαφώς, ο De Boer είναι πολύ αυστηρός. απαιτώντας πάντα τη τέλεια τακτική πειθαρχία και προσπάθεια, παρατηρώντας τον να φωνάζει τακτικά οργισμένα στους παίκτες του, ακόμα και όταν ο "Αίαντας" είχε ένα άνετο προβάδισμα. Ναι, από το 2007 έχει περάσει πολύς καιρός και ο De Boer δεν είναι ο Koeman. Ωστόσο, ο επόμενος προπονητής της Valencia δεν θα πάρει μια εύκολη δουλειά ύστερα από τα θέματα με τον Gary Neville.
Λαμβάνοντας μια από τις πιο δύσκολες θέσεις εργασίας στην La Liga θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα ρίσκο, αλλά ο De Boer βλέπει τον εαυτό του σαν έναν γεννημένο νικητή και δεν είναι ο άνδρας που συνηθίζει να γυρνά τη πλάτη του μπροστά σε μια πρόκληση.



Arsenal

Παρά το γεγονός ότι μερικά τμήματα των οπαδών της Arsenal μπορεί να επιθυμούν διαφορετικά πράγματα, φαίνεται ότι ο Arsene Wenger θα μείνει εκεί που είναι και για την επόμενη σεζόν τουλάχιστον. Σε περίπτωση που οι "κανονιέρηδες" βρίσκονται στην αναζήτηση για ένα νέο προπονητή το επόμενο καλοκαίρι,ωστόσο, ο De Boer θα αναμφίβολα θα είναι στις σκέψεις τους.
Ορισμένοι επικριτές του θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το αντίθετο, αλλά ο De Boer συχνά έχει περιγράψει το προτιμώμενο στυλ παιχνιδιού του ως «κυρίαρχο» και «επιθετικό». Πράγματι, η επιμονή του Ολλανδού για ρευστότητα, καθώς και η χρήση του κινητικών και ευέλικτων μέσων στον Ajax φαίνεται να ταιριάζει στη τρέχουσα ομάδα της Arsenal και στο στυλ παιχνιδιού της. Στη συνέχεια υπάρχει ο παράγοντας Bergkamp. Από το 2011, ο πρώην μεγάλος επιθετικός της Arsenal ήταν αξιόπιστος βοηθός του De Boer και οι πρώην Ολλανδοί συμπαίκτες μοιράζονται σαφώς μια αμοιβαία κατανόηση σχετικά με το ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος ο Bergkamp δήλωσε ότι δεν βλέπει τον εαυτό του ως πρώτο προπονητή οποιαδήποτε στιγμή στο εγγύς μέλλον, έτσι φαίνεται απίθανο ο θρύλος της Arsenal να επιστρέψει στο Βόρειο Λονδίνο για να αντικαταστήσει τον Wenger. Όμως ένα "πακέτο" De Boer / Bergkamp γιατί όχι?



Hamburg

Η Premier League και η La Liga είναι οι πιο πιθανοί προορισμοί για τον De Boer, αλλά η Bundesliga δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Παρά τη κυριαρχία της Bayern Munich, το Γερμανικό πρωτάθλημα είναι ευρέως σεβαστό από τους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές και προπονητές.
Είναι μέρος της στρατηγικής του Hamburg να παίζει κάτω από αυτή τη φιλοσοφία. Τα τελευταία χρόνια, ο σύλλογος της Βόρειας Γερμανίας έδωσε δουλειά σε πολλούς Ολλανδούς προπονητές όπως ο Huub Stevens, ο Martin Jol, ο Ricardo Moni και ο Bert van Marwijk. Ακόμη και το 2005, ο αγαπημένος των οπαδών των "δεινοσαύρων" Rafael van der Vaart πραγματοποίησε το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του από τον Ajax. Με την Eredivisie να πέφτει περαιτέρω κάτω από το ραντάρ, οικονομικά όπως και στο κύρος, το δέλεαρ της Bundesliga έχει αυξηθεί στις Κάτω Χώρες
Ο Bruno Labbadia είναι υπεύθυνος μόνο για μια χρονιά, αλλά μια χρονιά κατά την οποία ο σύλλογος τερμάτισε δέκατος δεν είναι και ο καλύτερος απολογισμός. Αν ψάχνει για μια αναβάθμιση, ένα τηλεφώνημα στους ανθρώπους του De Boer θα άξιζε τον κόπο τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: