Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Το T-14 Armata έτοιμο για δράση


Το Τ-14 Armata ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα με επιτυχία τις δοκιμαστικές βολές, για να αξιολογηθούν οι δυνατότητές του σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα δοθούν σε μονάδες τα πρώτα 100 άρματα, με στόχο το 2025 όπου το υπουργείο άμυνας της Ρωσία επιθυμεί όλο το τεθωρακισμένο οπλοστάσιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να έχει προμηθευτεί το νεο ρωσικό τεθωρακισμένο.

Το Τ-14 Armata, το οποίο είχε κανει την παρθενική του εμφάνιση το 2015 στην παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη πλατεία, είναι εξολοκλήρου σχεδιασμένο στην βάση της τεχνολογίας stealth και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το θερμικό ίχνος του κινητήρα είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμο ενώ το τανκ είναι εφοδιασμένο με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, τυπου  AESA, παρόμοιο με αυτό που είναι εφοδιασμένο το νεο μαχητικό της Ρωσικής αεροπορίας PAK FA.

Επιπρόσθετα είναι εφοδιασμένο με ένα 125 χιλιοστών πυροβόλο και ένα μη επανδρωμένο πολυβόλο 7,62 χιλιοστών. Μάλιστα στο μέλλων προβλέπεται, το τανκ να μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα βαριά αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο καταστροφέα αρμάτων 152 χιλιοστών.

Το τριμελές πλήρωμα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κήτους σε ένα θωρακισμένο κυτίο το οποίο προσθέτει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσής του σε περίπτωση έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ήδη η Αίγυπτος, η Ινδία και η Κίνα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: