Το πρώτο βρετανικό debate είναι πλέον γεγονός και έλαβε χώρα χτές μεταξύ του αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LibDem), Νικ Κλεγκ και του ευρωσκεπτικιστή ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ με την συζήτηση να αφορά η στάση της Βρετανίας στο θέμα της Ουκρανίας. Να σημειωθεί, πως οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών και ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχαν της αναμέτρησης επιχειρημάτων που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου LBC, η οποία μεταδόθηκε απευθείας και από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο Κλεγκ των LibDem επικεντρώθηκε στα οφέλη που έχει για το Λονδίνο η συμμετοχή στην ΕΕ, με πρώτη τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ο Φάρατζ του UKIP στη μετανάστευση από τις φτωχότερες χώρες.
Η συζήτηση ήταν έντονη με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να κατηγόρεί ευθέως τον κ. Φάρατζ ότι παραπλανά τους Βρετανούς για τον αντίκτυπο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην ΕΕ. Μάλιστα, επέδειξε στο κοινό της εκπομπής ένα προεκλογικό φυλλάδιο του UKIP στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι 29 εκατομμύρια Βούλγαροι και Ρουμάνοι αποκτούν τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν στη Βρετανία. «Δεν υπάρχουν καν 29 εκατομμύρια Ρουμάνοι και Βούλγαροι στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Ας μην τρομάζουμε τον κόσμο υποστηρίζοντας πράγματα που δεν είναι αληθή» τόνισε απο την μεριά του.
Ο κ. Φάρατζ ανταπάντησε λέγοντας ότι:«Δεν λέω ότι 29 εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν στη Βρετανία, λέω ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε αυτή τη χώρα».
Ο αντιορόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε στην συνέχεια ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία συνδέονται άμεσα με την ΕΕ. «Πολυεθνικές θα έφευγαν από τη χώρα αν εγκατέλειπε την ΕΕ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό» εξήγησε.
Ο κ. Φάρατζ απάντησε: «Θυμάμαι τον Νικ και όλη του συμμορία από τις μεγάλες πολυεθνικές να μας λένε πριν από 12 χρόνια ότι αν δεν μπούμε στο ευρώ θα σταματούσαν οι επενδύσεις και ότι το Σίτι του Λονδίνου θα εξαφανιζόταν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς που δεν σας ακούσαμε, αλλιώς θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα.» O πρόεδρος του UKIP είπε ακόμα ότι η χώρα πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο της νομοθεσίας της, χαρακτήρισε «αποτυχημένο εγχείρημα» την ΕΕ, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα η Βρετανία να την εγκαταλείψει.
Οι θέσεις των δύο αντιπάλων μπορούν να συνοψιστούν σε δύο αναφορές. Ο κ. Κλεγκ τόνισε ότι «είμαστε καλύτερα με την ΕΕ, πιο πλούσιοι, πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς, και για αυτό θέλω να μείνουμε, για χάρη των δουλειών μας, για χάρη της θέσης μας στον κόσμο, για χάρη της Βρετανίας».
Από την πλευρά του, ο Φάρατζ είπε ότι «η μάχη γίνεται ανάμεσα σε ένα κουρασμένο καθεστώς που υπερασπίζεται μία καταρρέουσα ΕΕ που, ειλικρινά, δεν κάνει πλέον τη δουλειά της, και μίας φρέσκιας προσέγγισης που ζητά να είμαστε φιλικοί με την Ευρώπη, να συναλλασσόμαστε εμπορικά με την Ευρώπη, αλλά να μην μας κυβερνούν οι θεσμοί της».
Για το θέμα της Ουκρανίας ο κ. Φάρατζ είπε ότι «τα χέρια της Ευρώπης είναι γεμάτα αίμα», θέση που όπως σημειώνει ο Guardian, θυμίζει αρκετά τις απόψεις που διατύπωσε ο ίδιος ο Πούτιν για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Οι πρώτες έρευνες μετά την τηλεμαχία έβγαλαν νικητή τον κ. Φάρατζ. Σύμφωνα με την Yougov (την έρευνα επικαλείται ο Guardian) το 57% εκτίμησε ότι ο Φάρατζ ήταν καλύτερος από τον αντιπρόεδρο (36%), ενώ ένα 7% δεν απάντησε. Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος, το 70% απάντησε ότι ο ηγέτης του UKIP ήταν καλύτερος.
Το UKIP σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου στη Βρετανία.
Οι δύο πολιτικοί θα συναντηθούν και πάλι στις 2 Απριλίου στο νέο ντιμπέιτ που αυτή τη φορά θα φιλοξενήσει το BBC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου