Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Συναντήσεις Αβραμόπουλου με Πάγκαλο και με την υπουργό άμυνας του Μαυροβουνίου



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε εχθές 10/3/2014 με τον πρώην
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο, από τον οποίο ζήτησε και θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται στις 12 Μαρτίου 2014 στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση αυτή κατά παράδοση, προσκαλείται σε γεύμα εργασίας μία προσωπικότητα της δημόσιας και πολιτικής ζωής της προεδρεύουσας χώρας και συμμετέχει ως κύριος ομιλητής, παρουσιάζοντας απόψεις που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε θέματα γεωπολιτικής και στρατηγικής. Συμμετέχουν Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο Εκπρόσωπος της προεδρεύουσας χώρας στη συνάντηση αυτή, είθισται να μην κατέχει κυβερνητική θέση, αλλά να έχει εγνωσμένη εμπειρία και συμβολή στα δημόσια πράγματα της χώρας του, καθώς και να έχει υπηρετήσει σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης στους τομείς αυτούς.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το γεύμα εργασίας, είναι η ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συμβολής για την παγκόσμια σταθερότητα.
Επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας πραγματοποίησε την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, η Υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου Milica Pejanovic-Djuricic, προσκεκλημένη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.



Στις 12:00, διεξήχθησαν συνομιλίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου και της κας Pejanovic-Djuricic και δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Κατα την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως: «Ελλάδα και Μαυροβούνιο είναι  δύο γειτονικές χώρες με πολύ ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς, ήδη από την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων που οι χώρες μας πολέμησαν η μια στο πλευρό της άλλης ως σύμμαχοι. Οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο σεβασμό, στην αλληλεγγύη, στη φιλία. Και είναι επιθυμία τόσο δική μας όσο και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να διευρύνουμε, να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε  τη συνεργασία μας σε όλους ανεξαίρετα  τους τομείς.

Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρω-ατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου και ελπίζω σύντομα να δούμε το Μαυροβούνιο τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρόθεσή μας, βούλησή μας είναι να συνεργαστούμε και στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, με σκοπό να ενισχύσουμε το περιφερειακό πλέγμα σταθερότητας και συνεργασίας.   

Η σημερινή σας επίσκεψη στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική: σηματοδοτεί ένα καινούριο ξεκίνημα, μία νέα αρχή και εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες μας, επιβεβαιώνοντας, τη βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και στον τομέα της άμυνας. 

Σε αυτό το πνεύμα, στις συνομιλίες που είχαμε σήμερα, αναζητήσαμε, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και ανταλλάξαμε απόψεις βασιζόμενοι στην άριστη μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία που έχουμε ήδη αναπτύξει.




Θυμίζω εδώ ότι η  Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποδομή στους γείτονές μας και ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο, που όπως είπα από την αρχή είναι μια χώρα φιλική, είναι μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε και την Ιστορία, αλλά και κυρίως τις προοπτικές μας για το μέλλον.  Υπενθυμίζω, ότι οι πόρτες των Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών είναι ανοιχτές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου.

Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βίωσε τα τελευταία χρόνια, παραμένει ο πιο σταθερός, ο πιο σταθεροποιητικός και ισχυρός παράγοντας σε μια περιοχή όπου το τόξο της αστάθειας ξεκινάει από την Ουκρανία και τελειώνει στην Τυνησία.

Η εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία καθιστά σαφές ότι αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία και όχι η πόλωση. Το διακύβευμα είναι η παγκόσμια σταθερότητα, η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και η απρόσκοπτη πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο κόσμος, η Ευρώπη δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην εποχή της καχυποψίας και του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτό είναι το μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας που όλοι πρέπει να εκπέμπουμε σε κάθε στιγμή  και σε κάθε ευκαιρία και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε με τη συνάδελφο μου του Μαυροβουνίου αυτή την άποψη.  Είναι ένα μήνυμα που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη διοργάνωση στην Αθήνα, στα τέλη Απριλίου, μιας έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια μιας πιο στενής και βαθιάς συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».



Απο την μεριά της η κ. Pejanovic-Djuricic ανέφερε πως: «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα ως φιλικό κράτος στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Βαλκανίων, αντιλαμβάνεται πολύ καλά ποια είναι η ιστορική παράδοση της περιοχής μας.

Η συνεργασία είναι αναπτυγμένη μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και μεταξύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα οπωσδήποτε θα συνεισφέρουν πρόσθετα ώστε η συνεργασία αυτή να γίνει πιο εποικοδομητική.


Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα σαν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ πλήρη στήριξη και αναμένουμε όλα τα σχόλια σας για την εκπλήρωση των κριτηρίων για την στρατηγική μας προτεραιότητα της ένταξής μας στην Ε.Ε.
 
Το Μαυροβούνιο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων.  Έχουμε σκοπό να κάνουμε και περισσότερα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους πολίτες μας. Σε διμερές επίπεδο εργαζόμαστε ώστε να γίνει πιο ποιοτική η βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα, όπως η επιμόρφωση των νεαρών αξιωματικών μας. Και εκτιμούμε βέβαια το γεγονός της αύξησης η οποία δηλώθηκε εκ μέρους της Ελλάδας. Θα επιλέξουμε τους καλύτερους υποψηφίους για να μπορέσουν να φοιτήσουν και να συνεισφέρουν στον στρατό του Μαυροβουνίου
.
Το Μαυροβούνιο  ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του σε  διάφορες επιχειρήσεις. Φροντίσαμε, και εξακολουθούμε να φροντίζουμε, ώστε να συνεισφέρουμε στην επίλυση σειράς ανοιχτών θεμάτων και στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων  και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας μέσω της περιφερειακής συνεργασίας.
 
Όσον αφορά την διμερή μας συνεργασία, ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας που βρίσκεται   στο επίκεντρο της ανάπτυξης της συνεργασίας μας.

Εκφράσαμε την βούληση να συμμετάσχουμε στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα και την παρουσία των αξιωματικών μας.

Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Συρία και στη βόρεια Αφρική. Συμπεράναμε ότι έχουμε ευθύνη να συνεισφέρουμε στην κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης. Σημαντικά  μπορεί να συνεισφέρει ασφαλώς η συνεργασία με τις φιλικές  γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και που θα μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στην περιοχή.

Ακόμα μία φορά ευχαριστώ τον Δημήτρη και όλους τους συνεργάτες του για την εγκάρδια και θερμή υποδοχή. Θέλω να σας προσκαλέσω να επισκεφτείτε το Μαυροβούνιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μπορείτε επί τόπου να διαπιστώσετε τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: