Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αντικατάσταση κρανίου με την χρήση 3D printing στην Ολλανδία (βίντεο)


Την υγεία της και ολόκληρη την όρασή της βρήκε μια 22χρονη Ολλανδή χάρη στην τεχνολογία 3D printing η οποία χρησιμοποιείται πλέον και για ιατρικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την DutchNews, τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Utrecht University Medical Center μια επιτυχημένη επέμβαση αντικατάστασης του κρανίου μιας γυναίκας με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα που δημιουργήθηκε με απόλυτη ακρίβεια για να λειτουργεί κανονικά ο εγκέφαλος της.

Η 22χρονη κοπέλα έπασχε από μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία το κρανίο γίνεται έως και 3 φορές πιο πυκνό από το κανονικό, με αποτέλεσμα η πίεση στον εγκέφαλο να προκαλεί συνεχώς πονοκεφάλους, ημικρανίες και απώλεια όρασης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κόκκαλο που περιβάλλει το κρανίο ήταν 5 εκατ. Η επέμβαση κράτησε 23 ώρες και τώρα, τρεις μήνες μετά, η ασθενής ζει κανονικά με το 3D printed μόσχευμα χωρίς καμία παρενέργεια!

Όπως εξήγησε ο εξήγει και ο νευρολόγος Ben Verweij:«Τα εμφυτεύματα συνήθως ήταν χειροποίητα στο χώρο των επεμβάσεων, φτιαγμένα από ένα είδος τσιμέντου που κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν. Χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να φτιάξουμε ένα (εμφύτευμα) με ακρίβεια στο μέγεθος. Αυτό δεν έχει πλεονεκτήματα μόνο στην αισθητική, αλλά και η λειτουργία του εγκεφάλου ασθενών συχνά επανέρχεται καλύτερα σε σχέση με την παλιά μέθοδο. Η ασθενής επανέκτησε εντελώς την όρασή της, δεν παρουσιάζει συμπτώματα και επέστρεψε στη δουλειά της. Είναι σχεδόν αδύνατο να δεις ότι έχει κάνει χειρουργείο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: