Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Οι Εργατικοί προαναγγέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε



«Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα επιμείνει σε μια νέα βάση: να μην υπάρξει μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή μας ή όχι» ανέφερε σε κείμενό του στους Financial Times ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

Ο ηγέτης των Εργατικών, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πιστεύει βαθύτατα ότι το μέλλον της χώρας είναι στην ΕΕ και όχι έξω από την Ένωση. O κ. Μίλιμπαντ άσκησε επίσης κριτική στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη δική του απόφαση περί δημοψηφίσματος το 2017, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή ο ίδιος θα εγκλωβιστεί σε μια χρονοβόρα εσωκομματική συζήτηση για το αν η Βρετανία πρέπει να είναι στην ΕΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν στην ΕΕ χωρίς απαραίτητα τη σύνταξη μιας νέας Συνθήκης. Μεταξύ αυτών, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στους τομείς της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας και των υπηρεσιών, καθώς και αυστηρότεροι κανονισμοί για θέματα μετανάστευσης ή απέλασης μεταναστών που έχουν παραβεί το νόμο. Πάντως ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει «βέβαιος» ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ κατά τρόπο που θα της επιτρέψει να παραμείνει κράτος-μέλος της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση και ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα» είχε πει από το βήμα του Νταβός, αναφερόμενος στο σχέδιό του να μεταβάλει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ και να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί εκλογείς θα κληθούν να απαντήσουν, με ένα ναι ή ένα όχι, στο ερώτημα αν θέλουν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ, στην περίπτωση που το Συντηρητικό Κόμμα παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2015».

Αλλά και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε εμφατικά στον κ. Κάμερον λέγοντας πως:

«Ορισμένοι ανέμεναν η ομιλία μου να ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική οι οποίες θα ικανοποιούσαν κάθε είδους επιθυμίες της Βρετανίας, πραγματικές ή υποτιθέμενες. Φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευθούν» είπε χαρακτηριστικά,
σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει σε πιο διπλωματικό τόνο:

«Άλλοι ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, ήλπιζαν ότι θα παρέδιδα ένα απλό και σαφές μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προτίθεται να δώσει κανένα αντάλλαγμα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβούμαι ότι οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν.
»

Δεν υπάρχουν σχόλια: