Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Απο τον Σταυρό του Νότου στην silver fern




Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, δηλώνοντας χαρακτηριστηκά πως: «Η σημαία μας σήμερα κυριαρχείται από την βρετανική με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει ότι εμείς πλέον δεν ελεγχόμαστε από το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Κατά την άποψή μου το σχέδιο της νεοζηλανδικής σημαίας συμβολίζει μία αποικιοκρατική και μετα-αποικιοκρατική εποχή που έχει πλέον παρέλθει ... κυριαρχείται από την βρετανική σημαία κατά τρόπο που εμείς δεν κυριαρχούμαστε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Προτείνω να κάνουμε το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης Νέας Ζηλανδίας παραδεχόμενοι αυτή την ανεξαρτησία μέσω μίας νέας σημαίας», πρότεινε μιλώντας στο πανεπιστήμιο Βικτόρια ο κ. Κι.

Απο την άλλη μεριά βέβαια, ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι παρόλα αυτά, «διατηρούμε μία ισχυρή και σημαντική θεσμική σχέση με το στέμμα και δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει τάση στους πολίτες να αλλάξει αυτό»

Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης τριετίας, όπως είπε ο ίδιος κατά την ανακοίνωση των βουλευτικών εκλογών για την 20η Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία θα γίνει με διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή και ειδική ομάδα συλλογής των προτάσεων

Η νυν σημαία της Νέας Ζηλανδίας απεικονίζει τον Σταυρό του Νότου, τον διασημότερο ίσως αστερισμό που είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο, και την βρετανική σημαία. Η σύλληψη συνδέει σαφώς την χώρα με την θαλάσσια κυριαρχία της Βρετανίας.

Το πλέον χαρακτηριστικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, που ήδη κυριαρχεί, ανεπίσημα, στις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων, τον εθνικό αερομεταφορέα και αλλού, είναι το ασημένιο φύλλο της φτέρης, το διάσημο silver fern.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι του αρέσει ως επιλογή, αλλά η διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες, ενώ και η διατήρηση της νυν σημαίας θα είναι μία επίσης πιθανή επιλογή. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι υπέρ της αλλαγής τάσσεται ένα 28% των πολιτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: