Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Στην Ολλανδία ο Κινέζος Πρόεδρος



Η Ολλανδία είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαικής περιοδείας του Κινέζου Προεδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα σήμερα Σάββατο, συνοδευόμενος απο την σύζηγό του τη δημοφιλή τραγουδίστρια και στρατηγό του κινεζικού στρατού Πενγκ Λιγιουάν, η οποία συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, και από περίπου 200 επιχειρηματίες, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή, σ' ένα σινο-ολλανδικό οικονομικό φόρουμ και στη συνέχεια να υπογράψουν πολλές εμπορικές συμφωνίες στη Γαλλία.

Μάλιστα, το φόρουμ αυτό θα πραγματοποιηθεί την παραμονή μιας συνάντησης της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών -Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ- με θέμα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η οποία επικρίνεται από τη Δύση σχετικά με την Κριμαία.

Όλα αυτά την ώρα που η ευρωπαική ήπειρος γνωρίζει τη χειρότερη διπλωματική κρίση της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και η Κίνα να επιδεικνύει ευμενή ουδετερότητα έναντι της Μόσχας καθώς απείχε το περασμένο Σάββατο κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Το σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από όλα τα άλλα μέρη, αλλά εμποδίστηκε από το βέτο της Ρωσίας.

Τη θέση αυτή θα πρέπει να υπερασπιστεί ο πρόεδρος Σι ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο πρόκειται να συναντήσει στη Χάγη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Στη σύνοδο κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχουν πάνω από 50 ηγέτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα συζητήσουν τα μέσα για να αποφευχθούν τρομοκρατικές πυρηνικές επιθέσεις.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσει επίσης για την κρίση στην Ουκρανία στις επαφές που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η Ουκρανία είναι ένα θέμα ευαίσθητο για την Κίνα: από τη μια πλευρά το Πεκίνο υπερασπίζεται παραδοσιακά την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, από την άλλη επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τη Μόσχα, την οποία θεωρεί σύμμαχο εναντίον της Ουάσιγκτον. Πολυάριθμες εντάσεις, κυρίως γύρω από κατηγορίες για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, φέρνουν αντιμέτωπες τις ΗΠΑ με την Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την Ουκρανία. Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται το βράδυ της Τρίτης στη Γαλλία για μια επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της 50ης επετείου της αναγνώρισης της Λαϊκής Κίνας από τον στρατηγό ντε Γκολ. Την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βερολίνο και την επόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες για μια διήμερη επίσκεψη.
Την 1η Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη Κινέζου προέδρου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: