Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Η λεβεντιά προστάζει να συνεχίζεις εκεί που σταματούν οι άλλοι»

Απο αριστερά οι κύριοι: Σάββας Βλάσσης, Καραθανάσης Αθανάσιος, Γιαννακόπουλος  Παντελής, Αραμπατζής Γεώργιος, Χατζής Δημήτριος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας δημοσιογράφος καλύπτει μια πολιτιστική εκδήλωση, η σπουδαιότητα του θέματος, το βάθος της ιστορίας που πιθανόν εμπεριέχει,  οι παρευρισκόμενοι, οι ομιλητές αλλα και οι ειδήσεις που μπορούν να βγούν είναι μερικοί απο αυτούς. Την Κυριακή λοιπόν,23/3/2014 πραγματοποιήθηκε μια σπάνια και βαθέως ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, η οποία πληρούσε και με το παραπάνω τους παραπάνω λόγους.

Ο εκδοτικός οίκος Δούρειος Ίππος του Δημοσιογράφου του αμυντικού τύπου, Σάββα Βλάσση, παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο ιστορικό βιβλίο που αναφέρετε στην ιστορία και την δράση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, του Αντιστράτηγου εν αποστρατεία Γεωργίου Αραμπατζή «Απο τον Ιερό Λόχο στους Θρυλικούς ΛΟΚ». Την παρουσίαση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και ομιλητές ήταν με βάση την σειρά με την οποία μίλησαν: ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος Γιαννακόπουλος Παντελής, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Δημήτριος Χατζής, ο Καθηγητής ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Καραθανάσης.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον κ. Σαββίδη να κάνει μια περιεκτική παρουσίαση του βιβλίου και του βιογραφικού του συγγραφέα του βιβλίου κ. Αραμπατζή, δίνοντας την συνέχεια τον λόγο στον κ. Γιαννακόπουλο.

«Η λεβεντιά προστάζει να συνεχίζεις εκεί που σταματούν οι άλλοι, (όπως και οι καταδρομείς). Πλησίασε, πλήξε με την μακριά λόγχη ή το ξίφος εκ του σύνεγγυς και φόνευσε τον άνδρα. Αντέταξε τέλμα στο τέλμα, λοφίο στο λοφίο, κράνος στο κράνος και στήθος στο στήθος, προστάζει σε ένα ποίημά του προς τους Σπαρτιάτες ο ποιητής Τυρταίος. Ο Σπαρτιάτης πολεμιστής, ο Ιερολοχίτης μαχητής, ο θρυλικός Λοκατζής, ο Καταδρομέας, ο άνδρας των ειδικών δυνάμεων, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί είναι το πρότυπο αυτού που δόξασε διαχρονικά το Γένος στα πεδία των μαχών» ήταν η εισαγωγή της ομιλίας του κ. Γιαννακόπουλου η οποία συνάμα ήταν (και είναι...) μια παρουσίαση της ουσίας του δόγματος και των πιστεύω των ειδικών δυνάμεων. Στην συνέχεια, ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος προχώρησε σε μια εκτενής και λεπτομερείς ανάλυση του περιεχομένου του έργου αναφέροντας σημεία του βιβλίου που του προξένησαν εντύπωση και του άρεσαν.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο κ. Χατζής ο οποίος τόνισε και εξήρε τον τρόπο συγγραφής του έργου «Ο αγαπητός συνάδελφος σαν ένας επαγγελματίας συγγραφέας συγκέντρωσε ένα πολύτιμο υλικό, απο πολλές πηγές, πάνω απο 104 βιβλιογραφίες και απο πολλές αφηγήσεις απο πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και κατα τρόπο αριστοτεχνικό το συνέθεσε και παρήγαγε ένα ιστορικό πόνημα αντάξιο της ιστορίας του Ιερού Λόχου και των Λ.Ο.Κ. Ο στρατηγός έκανε την δική του  «καταδρομή» και διείσδυση μέσα στα αρχεία του Γ.Ε.Σ, στις αφηγήσεις επωνύμων και ανωνύμων και πέτυχε την πλήρη «κατάληψη των αντικειμενικών σκοπών» με το να πάρει όλα τα απαραίτητα γραπτά στοιχεία αλλα και τις καταθέσεις ψυχής των πρωταγωνιστών.

...Τοποθέτησε τα γεγονότα τοπικά και χρονικά δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να ταξιδεύει νοερά και να συμμετέχει ως αόρατος παρατηρητής στις διεξαγούμενες επιχειρήσεις. Οι αναφορές των γεγονότων είναι τόσο συναρπαστικές ώστε ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες και νομίζει στο τέλος ότι ήταν και αυτός εκεί.

...ο συγγραφέας δεν θέλει να μας εξιστορήσει απλά ιστορικά γεγονότα αλλα να βάλει να δούμε εικόνες μεγαλείου, θυσίας και πόνου για να επισημάνει τις ευθύνες και τις υποθήκες των προγόνων μας και για να αντλήσουμε διδάγματα, διότι εκεί που οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό, τιμούν τους νεκρούς, σέβονται την ιστορία, εκπαιδεύονται στα όπλα, τηρούν τους νόμους η Πατρίδα είναι γεμάτη ελπίδες.

... ο συγγραφέας τονίζει πως ο Τολμών Νικά, το υψηλό ηθικό,η υπέροχη δράση και οι λαμπρές νίκες  σχημάτισαν την θρυλική εικόνα του Λοκατζή, ως ριψοκίνδυνου και άτρωτου πολεμιστή και δημιούργησαν το καταδρομικό πνεύμα».

...οι περίοδοι στις οποίες αναφέρετε το βιβλίο του κ. Αραμπατζή γίνονται επίκαιρες. Το δίκιο, η ελευθερία και η ακαιραιότητα ενός Έθνους δεν χαρίζονται αλλα κερδίζονται με αποφασιστικούς αγώνες και απο ανθρώπους που θυσιάζονται και όχι απο βολεμένους και συμφεροντολόγους που δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καραθανάσης ο οποίος προχώρησε σε μια μικρή και συγκινητική  ανάλυση του ιστορικού χώρου στο οποίο κινείται το βιβλίο. «Αυτό το βιβλίο είναι ένας έπαινος τιμής στους άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας. Στους Ιερολοχίτες, στους Ριμινίτες, στους Λ.Ο.Κ. Ένα βιβλίο που είναι μια προσφορά, όχι μόνο στην στρατιωτική ιστορία αλλα και στην σύγχρονη ιστορία. Γιατί οι ιστορικοί που θα έρθουν και θα γράψουν για την ιστορία, τέτοια βιβλία θα πρέπει να διαβάσουν» τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καραθανάσης.

Στην συνέχεια μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος σε έναν λιτό λόγο αναφέροντας τον τρόπο συγγραφής του βιβλίου του «37 βετεράνοι Ιερολοχίτες δέχτηκαν να μιλήσουν στις πολλές συναντήσεις που είχαμε και οι περισσότεροι άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και για αυτό τους ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: