Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ένας ευτυχισμένος απολυμένος

uefa-toty-2013-E7EB85FAD454EC6F460AF84E5EDA3049 (4).jpg
 
Του Δημήτρη Βαρσάνη
 
Ευλογημένος από τον θεό,απλή συγκυρία ή ικανός μόνο στις απολύσεις; ο λόγος για τον Andre Villas Boas ή Andre Villas Goas όπως τον ονόμασαν οι Άγγλοι συνάδελφοι μετά τα δύο αποτυχημένα περασματά του στις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες του Λονδίνου,τη Chelsea και τη Tottenham. Για να καταλήξει όμως εκεί έπρεπε να κάνει μια ονειρική χρονιά στην Porto,μια χρονιά εφαλτήριο για τον ίδιο και την οικογενειά του που γέμισε χρήματα,χλιδή και δημοσιότητα λόγω μιας “φούσκας” όπως αποδείχθηκε μετέπειτα.
 
Τέσσερις τίτλοι σε μια σεζόν(Europa League,πρωτάθλημα,κύπελλο και σούπερ καπ Πορτογαλίας)και οι περισσότεροι βιαστήκαμε να “βαπτίσουμε” τον Πορτογάλο τεχνικό “Special Two”,με παραλληλισμό τη συνεργασία που είχε με τον Jose Mourinho στην Chelsea,στην Inter και στην Porto σε ρόλο Scouter των αντιπάλων κοιτάζοντας το δέντρο και όχι το δάσος. Όντως είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ένας προπονητής στα 33 του μόλις χρόνια να κατακτά  ένα πρωτάθλημα αήττητος,και να γίνεται ο νεαρότερος τεχνικός που σηκώνει Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Όμως ξεχάσαμε να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος.
 
Αυτή μας έλεγε ότι είχε παίκτες στα ντουζένια τους και στο ξεπέταγμα τους όπως ο Falcao,ο Hulk,ο Joao Moutinho,ο Guarin και ο Rolando,ότι η Porto προσέχει με ιδιαίτερο τρόπο τα δικά της παιδιά όπως έχει δείξει η ιστορία και ότι ήταν σε ένα πρωτάθλημα με σαφώς πιο χαμηλό ανταγωνισμό. Ο ιδιοκτήτης της Chelsea Roman Abramovich βλέποντας τα κατορθώματα του και επηρεασμένος από τις συνεχείς αλλαγές προπονητών μετά τη φυγή του Mourinho,είδε στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που επιτέλους θα στέριωνε για αρκετά χρόνια στην ομάδα του.
 
uefa-toty-2013-E7EB85FAD454EC6F460AF84E5EDA3049 (4).jpg
 
Αυτό το γεγονός τον ανάγκασε να “σπάσει” τη ρήτρα των 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Πορτογαλική ομάδα για να τον κάνει δικό του. Οι προσδοκίες πολλές,η πίεση μεγαλύτερη,το επίπεδο υψηλότερο και όλα αυτά για έναν 33άχρονο - τότε - μόλις προπονητή που όταν είδε ο Ρώσος μεγιστάνας να του κουνάει τα 18 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια ζαλίστηκε και πίεσε τον Pinto Da Costa να πάρει τη μεταγραφή του. Το έδαφος του Cobham το γνώριζε καλά...από τη μεριά του τελευταίου βοηθού ωστόσο από αυτή του πρώτου προπονητή δεν είχε ιδέα το πόσο άσχημα θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα για τον ίδιο.
 
Τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν παρατεταμένα,οι “βεντέτες” της ομάδας με πρωτοπόρους τους Lampard και Ashley Cole εναντιώθηκαν απέναντι του για την (κακό)μεταχείριση που είχαν,και ο Abramovich εβδομάδα με την εβδομάδα έχανε την ελάχιστη υπομονή του που έχει με τους προπονητές.  Έξι μήνες μετά ήρθε η απόλυση και η αποζημίωση των 12 εκατομμυρίων στον τραπεζικό λογαριασμό του Villas Boas,ο οποίος άφησε τη Chelsea πέμπτη και καταϊδρωμένη στο πρωτάθλημα,με το ένα πόδι εκτός από τα προημιτελικά του Champions League και παραλίγο αποκλεισμένη από τους “16” του Fa Cup από τη Birmigham.
 
Το επόμενο καλοκαίρι ο Πορτογάλος τεχνικός από το Δυτικό Λονδίνο μετακόμισε στο Βόρειο και στην Tottenham. Μετά την αποτυχία του Harry Redknapp να την οδηγήσει ξανά στο Champions League ο πρόεδρος του συλλόγου Daniel Levy του έδωσε τα κλειδιά για να τους επιστρέψει σύντομα σε αυτό το θεσμό. Τις πρώτες μέρες ο Boas ασχολούνταν περισσότερο με την πρώην του ομάδα και στο τι έφταιξε και δεν κατάφερε να πετύχει,παρά με την τωρινή του και ποιους στόχους έχει θέσει γι αυτήν στο μέλλον.
 
uefa-toty-2013-E7EB85FAD454EC6F460AF84E5EDA3049 (4).jpg
 
Ο Βρετανικός Τύπος του έδινε αρκετά ελαφρυντικά όταν απολύθηκε από τη Chelsea με το πρώτο απ’ όλα να είναι ο κατάλληλος χρόνος που δεν δίνει ο Abramovich στους προπονητές του. Ο Boas βρήκε την ευκαιρία να ρίξει τα “καρφιά” του και όταν ανακοινώθηκε από τη Tottenham για αυτό το θέμα δήλωσε ότι:”Δεν μου δόθηκε αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσω το έργο μου”(πάλι καλά γιατί θα την κατέστρεφες ολοσχερώς). Στην πρώτη του χρονιά στους “Spurs” η αλήθεια είναι ότι τα πήγε αρκετά καλά κάνοντας ρεκόρ συγκομιδής βαθμών(72),χάνοντας όμως και τη τελευταία και προνομιούχο θέση του Champions League από τη χειρότερη Arsenal του Wenger.
 
Εκείνη τη χρονιά στηρίχθηκε σε μέγιστο βαθμό στον One Man Show της ομάδας Gareth Bale,ο οποίος με τις εμφανίσεις του και τα γκολ του βοήθησε τον Πορτογάλο κόουτς να επανακτήσει εν μέρει ξανά το όνομα που είχε χτίσει στην Porto. Τα 100 εκατομμύρια από τη πώληση του Ουαλού σταρ στην Real Madrid έλεγαν μερικοί ότι θα αποδώσουν καρπούς,διότι πλέον η Tottenham θα στηριζόταν περισσότερο στο σύνολο και όχι σε έναν παίκτη. Εκ του αποτελέσματος τα 100 εκατομμύρια έγιναν φτερά για το...τίποτα.
 
Ο νεαρός τεχνικός μη έχοντας πάρει το μάθημα του από τη πρώτη του εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο,για ακόμη μια φορά έφυγε ως αποτυχημένος τσεπώνοντας τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά την παλάμη που του έριξε μέσα στο “White Hart Lane” η Liverpool. Εδώ και τρεις μέρες είναι πλέον ο νέος προπονητής της Zenit αντικαθιστώντας τον Luciano Spaletti υπογράφοντας συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ακόμα τεράστιο νούμερο στον τραπεζικό του λογαριασμό για τα δεδομένα του και ειδικά για αυτά που (δεν) κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια.
 
CLUBS.png
 
Δύο ακόμα αρνητικά που είχε ο Boas στο πέρασμά του από την Αγγλία ήταν ο εγωκεντρικός χαρακτήρας που κρατούσε απέναντι στους παίκτες και στον κόσμο της ομάδας του και στον Τύπο,και οι συχνές δικαιολογίες του σε οποιοδήποτε θέμα χωρίς να πάρει ποτέ τις ευθύνες πάνω του. Αυτό το επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά με δηλώσεις του που έκανε πριν δύο μέρες:”Τη πρώτη μου χρονιά στην Tottenham η ομάδα κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της στην Premier League”.(ναι μπράβο,ο πρώτος στόχος που ήταν η άμεση επιστροφή της Tottenham στο Champions League τον πέτυχες; όχι. Στο Europa League που πέραν της Chelsea δεν είχες κανένα άλλο μεγαθήριο μπροστά σου έκανες τίποτα; ΤΙΠΟΤΑ! αποκλείστηκες στα προημιτελικά από την μικρή Ευρωπαϊκά και παικτικά μπροστά στην ομάδα σου Basel. Στο Fa Cup; έμεινες εκτός πολύ νωρίς από την ιστορική ναι μεν αλλά αγωνιζόμενη σε μικρότερη κατηγορία Leeds United. Στην ουσία δηλαδή τίποτα δεν κατάφερες και αν δεν ήταν και ο Bale να σε βάζει τα κομβικά γκολ στην κρίσιμη στιγμή ίσως και Ευρώπη να μην έβγαινες και να μην έμενες ούτε τους πέντε μήνες αυτής της σεζόν).
 
Έχει όμως και συνέχεια ο άφθονος γέλωτας που προσφέρει στη συνέντευξη του:” Όταν έφυγα από τη Chelsea τη προηγούμενη σεζόν κατέκτησε το Champions League. Θα πρέπει να δοθεί πίστωση στους παίκτες αλλά και σε μένα γιατί ήταν δικό μου δημιούργημα εκείνη η ομάδα”(Πόσο πια ρεζίλι μπορεί να κάνει τον εαυτό του αυτός ο άνθρωπος; εντάξει είπαμε να βγάζεις το “εγώ” σου προς τα έξω αλλά μέχρι ενός σημείου. Ακόμα και ο Λευκός ο Πύργος δεν άντεξε μετά από αυτά τα λεγόμενα σου και έγινε...επιτέλους λευκός! να το πάρουμε ποδοσφαιρικά το θέμα. Λέμε τώρα ότι η Chelsea με τον Boas έκανε την ανατροπή και περνούσε τη Napoli υπήρχε ποτέ περίπτωση να προκρινόταν στα ημιτελικά από την Barcelona; λαμβάνοντας υπόψη το στιλ παιχνιδιού που ήθελε να εφαρμόσει στους “μπλε”,ψηλά η άμυνα και μακριά οι γραμμές; ούτε μια στο δισεκατομμύριο. Βουτάμε και λίγο τη γλώσσα μας στο μυαλό πριν μιλήσουμε Andre).
 
Ίσως και να μην είχε άδικο στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Porto Pinto Da Costa το καλοκαίρι του 2011 όταν είπε ότι:” Ο Boas έφυγε γιατί φοβήθηκε να αντιμετωπίσει τη Barcelona στο Super Cup”. Κακά τα ψέμματα μπορεί να κατέκτησε τα πάντα την πρώτη του χρονιά στη Porto αλλά στο ανώτατο επίπεδο που είναι το Champions League δεν έμεινε σε αυτήν για να τον κρίνουμε καλύτερα. Παραδόξως πιστεύω ότι στη Zenit θα πετύχει γιατί το Ρώσικο πρωτάθλημα συγκαταλέγεται στην ίδια βαθμίδα με το Πορτογαλικό και μάλιστα εκεί θα βρει ένα δικό του παιδί,τον Hulk που πρώτο μέλημα του είναι να τον πείσει να παραμείνει για ακόμα μια χρονιά στην Αγία Πετρούπολη και να ξεκινήσει από την αρχή πάλι τη δική του επανάσταση. Άλλωστε στα 36 του χρόνια για προπονητής είναι ακόμα σε εφηβική ηλικία.
 
uefa-toty-2013-E7EB85FAD454EC6F460AF84E5EDA3049 (4).jpg
 
Η πορεία του ως πρώτος προπονητής θυμίζει λίγο πολύ του Jose Mourinho με αρνητικότατο πρόσημο βέβαια στη Chelsea. Ορισμένοι μαθητές λένε ότι θέλουν να μοιάσουν τους δασκάλους τους,αλλά για να πλησιάσει τα επιτεύγματα του “Special One” στο μέλλον,ο “Chosen One” πρέπει αυτή τη φορά να βγάλει από το συρτάρι του γραφείου του το βιβλίο με τίτλο:” Για να αντεπεξέλθεις στην κορυφή πρέπει να έχεις μάθει ήδη να τη διαχειρίζεσαι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: