Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πέντε άτομα στην Βρετανία κατέχουν περιουσία όσο 12 εκατ. άνθρωποι



Σύμφωνα με έρευνα της Μ.Κ.Ο Οxfam οι 5 πλουσιότεροι Βρετανοί κατέχουν περιουσία μεγαλύτερη από αυτή που έχουν 12,6 εκατ. άνθρωποι.

Η έρευνα βασίστηκε στα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes, στις αρχές Μαρτίου, για τους πλουσιότερους του πλανήτη. Η Oxfam εκτιμά ότι το σύνολο της περιουσίας που διαθέτουν οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες ανέρχεται σε 33,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το 20% των Βρετανών, δηλαδή 12,6 εκατ. άνθρωποι διαθέτουν συνολικά περιουσία 33,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 2.667 ευρώ ο καθένας.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δούκας του Γουστμίνστερ Τζέραλντ Γκρόσβενορ ο οποίος πέραν της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κατέχει, 77 στρέμματα οικόπεδο στο Λονδίνο, 39.000 στην Σκωτία, 13.000 στην Ισπανία, διευθύνει ένα γιγαντιαίο όμιλο real estate και βρίσκεται επικεφαλής της μεγαλύτερης περιουσίας της Αγγλίας.
Μάλιστα η Οxfam επισημαίνει πως τα τελευταία 20 χρόνια το 0,1% των πλουσιότερων ανθρώπων είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σχεδόν 4 φορές γρηγορότερα απ'ό,τι τα εισοδήματα των φτωχών.

«Η Μεγάλη Βρετανία γίνεται σταδιακά μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, με μια πλούσια ελίτ η οποία βλέπει τα εισοδήματά της να πληθαίνουν και με εκατομμύρια οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα» σχολίασε μέλος της οργάνωσης Oxfam, η οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να διανείμει καλύτερα τα εισοδήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: