Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Γιορτή δάσους και περιβάλλοντος στα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών



Εκατοντάδες πολίτες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, σύλλογοι, τοπικοί φορείς και εθελοντές κατέκλυσαν από το πρωί τον χώρο της δενδροφύτευσης, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο αναδάσωσης της περιοχής Κοιμητηρίων Πεύκων της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων. Με τα δενδρύλια ανά χείρας, και με τον κατάλληλο εξοπλισμό που τους χορήγησε ο δήμος (τσάπες, φτιάρια, γάντια, κλπ.), ξεχύθηκαν στις πλαγιές «φυτεύοντας» την επιθυμία τους να γεννηθεί ένα νέο δάσος ζωής και ελπίδας, εκεί όπου σήμερα κυριαρχούν θάμνοι και βράχοι.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόχειρη καταγραφή, στη μεγάλη εκστρατεία δενδροφύτευσης, που έγινε στην περιοχή Κοιμητηρίων Πεύκων, και συγκεκριμένα στις θέσεις «Αλατιέρα» και «Πέτρα του Βασίλη», περίπου 1.000 πολίτες και εθελοντές διαφόρων ηλικιών, και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, διασκορπίστηκαν σε μια έκταση 350 στρεμμάτων φυτεύοντας πλατύφυλλα και οπωροφόρα που προμήθευσε η Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν:



• Πλατύφυλλα: Κουτσουπιά (cercis siliquastrum), φράξος όρνος (fraxinus ornus), ψευδακακία (robinia pseudacacia), σφενδάμι (acer negundo), πλατάνι ανατολικό (platanus orientalis), μουριά (morus alba) και δενδρολίβανο φαρμακευτικό (rosmarinus officinalis).

• Κωνοφόρα: Πεύκη τραχεία (pinus brutia), η πεύκη κουκουναριά (pinus pinea), το κυπαρίσσι αειθαλές (cupressus sempervirens) και το κυπαρίσσι Αριζόνος (cupressus arizonica).

Από τις 10.000 δέντρα που βρίσκονταν στον χώρο, σήμερα φυτεύθηκαν 8.760 δέντρα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός, περίπου 1.500, κρατήθηκε προκειμένου να διατεθεί στα σχολεία της περιοχής και του δήμου, τα οποία τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουν εξορμήσεις των Περιβαλλοντικών τους ομάδων.



Για την επιτυχία της δενδροφύτευσης φρόντισαν στελέχη και εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 50. Συντονίζοντας τη δράση τους με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, όλο το προηγούμενο διάστημα προετοίμασαν τον χώρο ανοίγοντας τρύπες, ενώ σήμερα διευθέτησαν με επιτυχία κάθε λεπτομέρεια εξυπηρετώντας τους εθελοντές.

«Το εγχείρημα που αναλάβαμε ήταν πολύ δύσκολο και αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά και ευχαριστίες προς όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αλέκος Σιμητόπουλος. Όπως είπε, στην περιοχή θα ασκηθούν κι άλλες παρεμβάσεις με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, αλλά και με την κατασκευή παρατηρητηρίου για την προστασία του δάσους.
Χαρακτηριστικό της αθρόας συμμετοχής των πολιτών ήταν τα συχνά δρομολόγια που πραγματοποιούσε το λεωφορείο του δήμου, το οποίο ανά πέντε λεπτά μετέφερε εθελοντές που παραλάμβανε από το σημείο συνάντησης, που ως τέτοιο είχε οριστεί η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 1.500 μέτρα από την περιοχή της δενδροφύτευσης. Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε η χαρά των μικρών παιδιών με την οποία φύτευαν τα δικά τους δενδράκια, υιοθετώντας τα μάλιστα και χαρίζοντας σε αυτά το όνομά τους. Συνολικά έγιναν περισσότερες από 250 υιοθεσίες, με τη γραμματεία του Γραφείου Περιβάλλοντος του δήμου να κρατά τα στοιχεία τους προκειμένου να τους ενημερώνει για τις «υποχρεώσεις» τους στην πορεία του χρόνου.



«Σήμερα ο δήμος μας υλοποίησε μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση με τη δενδροφύτευση 10.000 δέντρων, δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο δάσος βορειοδυτικά του οικισμού των Πεύκων και απέναντι από το Σέιχ-Σου. Το περιβάλλον, το δάσος είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον, και οφείλουμε όχι μόνο να το προστατεύουμε με πράξεις και έργα, αλλά και να το ενισχύουμε. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να το πετύχουμε, και νομίζω ότι το πετύχαμε με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για τη συμμετοχή τους. Τέτοιες οργανωμένες και καλά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο από το πρωί και ανέλαβε … δράση. Δίπλα του οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, επιδιδόμενοι σε έναν …αγώνα φυτεύσεων.

Στον χώρο της δενδροφύτευσης βρέθηκε και το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η οποία είναι και δημότισσα Νεάπολης-Συκεών, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την πρωτοβουλία του δήμου και τη θερμή συμμετοχή των πολιτών και εθελοντών. «Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία να βλέπεις τη χαρά με την οποία αγκαλιάζει ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, μια τέτοια εκστρατεία αγάπης για το δάσος και το
περιβάλλον. Αξίζουν συγχαρητήρια και στο δήμο για την άψογη οργάνωση του εγχειρήματος», δήλωσε η κα. Αλ Σάλεχ, η οποία –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- φέρεται να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά».


«Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές και τις παράνομες υλοτομήσεις είναι να μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία να αγαπάμε τα δάση, να καταλαβαίνουμε στην πράξη πως έχουν ανάγκη την φροντίδα και την προστασίας μας, να παρακολουθούμε από κοντά πόσος πολύς χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένα δενδρύλλιο, δέντρο και δάσος, ενώ χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να γίνει το δάσος στάχτη αν δεν προσέχουμε», δήλωσε αναφερόμενη στα μικρά παιδιά που συμμετείχαν στην δεντροφύτευση δίνοντας μάλιστα και το όνομα τους σε κάθε δέντρο που φύτευαν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: