Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι Αλέξανδροι μετά τον Αλέξανδρο: Ιστορίες, μύθοι και εικόνες


«Οι Αλέξανδροι μετά τον Αλέξανδρο: Ιστορίες, μύθοι και εικόνες» είναι ο νέος κύκλος διαλέξεων διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητας.

Σκοπός του κύκλου είναι να παρουσιαστούν οι επιβιώσεις, οι μεταμορφώσεις και οι αντιφάσεις ενός πολύ γοητευτικού μύθου, καθώς είναι απο τις ελάχιστες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας που πέρασαν στη σφαίρα του μύθου. Ξεπέρασαν τον τόπο και τον πολιτισμό που τους γέννησε και έγιναν κτήμα της οικουμένης. Ο Αλέξανδρος Φιλίππου Μακεδών αγαπήθηκε και πολεμήθηκε από τους συγχρόνους του, ενέπνευσε τους Ρωμαίους στρατηλάτες, μεταμορφώθηκε σε Al-Iskandar για τον Αραβικό κόσμο και σε Μεγαλέξαντρο για εμάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών. Oι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/events/live

Είσοδος ελεύθερη. Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων. Για πληροφορίες: 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr και στον διαδικτυακό τόπο  http://www.eie.gr/

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τρίτη 1 Απριλίου 2014
«Ο Αλέξανδρος και η εικόνα του στην αρχαία ζωγραφική», Δρ Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, Αρχαιολόγος, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Τμήμα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (ΚΕΡΑ), ΙΙΕ / ΕΙΕ.
«Ο Οικουμενικός Αλέξανδρος», Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τρίτη 8 Απριλίου 2014
«La mythologie d’Alexandre et les monnaies romaines», Δρ Michel Amandry, Επίτιμος διευθυντής του Cabinet des Médailles της Bibliothèque Nationale de France.
— «Ο ελληνορωμαϊκός Αλέξανδρος», Δρ Ηλίας Κουλακιώτης, Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τρίτη 29 Απριλίου 2014
«Ο Αλέξανδρος στην προφορική και λόγια παράδοση των Περσών και του Ισλαμικού κόσμου», Δρ Ευάγγελος Βενέτης, Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ειδικός σε θέματα Ιράν, Ισλάμ και Μέσης Ανατολής.
«Ο Αλέξανδρος στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία: Πρότυπο βασιλέως και σύμβολο αντίστασης», Δρ Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Πληροφορίες

Επιστημονική υπεύθυνη: Σοφία Κρεμύδη, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ / ΕΙΕ.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση μετρό Ευαγγελισμός), στις 19.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: