Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δημοτικές ολλανδικές εκλογές: Στροφή της Ολλανδίας ή απογοήτευση της στιγμής;



Απογοητευμένοι από τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και τους Εργατικούς εταίρους τους, το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και κουρασμένοι απο τα συνεχή μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην χώρα εδώ και μια πενταετία σχεδόν απο τον κυβερνητικό σχηματισμό, φαίνεται πως είναι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Τετάρτη 20/3/2014, καθώς στράφηκαν κυρίως προς το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66 και σε πολλά μικρά τοπικά κόμματα.

Οι Εργατικοί του PVdA είδαν χθές την παραδοσιακή επιρροή τους να μειώνεται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και τη Χάγη ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των αριστερών αρχών τους για αυτές των Φιλελευθέρων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012, όπως τονίζουν οι οπαδούς τους.

«Το PVdA έχασε την επαφή με τη βάση του και δεν είχε τα κατάλληλα πρόσωπα στα κατάλληλα σημεία πριν από την ψηφοφορία», δήλωσε ο πρώην ισχυρός ανήρ του PVdA Ρομπ Ούντκερκ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το κόμμα των Εργατικών δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Άμστερνταμ και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 60 χρόνια, καθώς το D66 πήρε την πρωτιά.

Ο επικεφαλής μάλιστα του κόμματος στην ολλανδική πρωτεύουσα, Πίτερ Χίλχορστ, ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς το κόμμα έχασε ποσοστό άνω του 10%.

Επίσης, μείωση παρατηρήθηκε και στην επιρροή των Φιλελευθέρων καθώς το ποσοστό τους σ' όλη τη χώρα μειώθηκε από 15,5% σε 12,4%.



Στον αντίποδα, το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), παρουσίασε αυτόνομα ψηφοδέλτια σε δύο πόλεις της Ολλανδίας, στην Χάγη και στην Αλμέρε.

Στην Αλμέρε, το PVV ήρθε πρώτο και στην Χάγη δεύτερο, μετά το D66 και μπροστά από τους Εργατικούς.

Μάλιστα, σάλος έχουν προκαλέσει στην χώρα τα επιθετκά και αντιμεταναστευτικά σχόλια του κ. Βίλντερς αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αναλυτικά, όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα, το βράδυ της Τετάρτης 20/3/2014, ο κ. Βίλντερς ρώτησε ένα πλήθος οπαδών του που συγκεντρώθηκαν έξω απο τα γραφεία του κόμματός του στην Χάγη: «Θέλετε περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς σ' αυτή την πόλη;». «Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!», απάντησαν εκείνοι εν χορώ. Ο κ. Βίλντερς χαμογέλασε και είπε «Θα το φροντίσω».

Την συγκεκριμένη στιχομυθία κατήγγειλαν πολιτικοί και οργανώσεις μεταναστών. Συγκεκριμένα, Ο Άχμεντ Σαρίφι, πρόεδρος της ένωσης Ολλανδών Μαροκινών, δήλωσε πως ο ακροδεξιός πολιτικός υπερέβη ένα νομικό όριο στοχοποιώντας συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
«Αυτό έχει τεράστια επίδραση στην κοινότητα και ελπίζω πως ένας δικαστής θα το δει. Ξεπέρασε μια κόκκινη γραμμή και για να είμαι ειλικρινής είναι λίγο τρομακτικό.Φέρνει στο νου εικόνες ενός άνδρα στη δεκαετία του 1930 με μουστάκι μπροστά από ένα μικρόφωνο», πρόσθεσε ο κ. Σαρίφι, αναφερόμενος στον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Απο την μεριά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε του Φιλελεύθερου Κόμματος δήλωσε πως το επεισόδιο του άφησε «μια αηδιαστική γεύση στο στόμα».
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα που θέλουν να προσφέρουν μια θετική συμβολή, δεν με νοιάζει από πού έρχονται. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον τους», δήλωσε εμφατικά μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση.

Να τονιστεί πως η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν "σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο", σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP: σχεδόν το 53% των εγγεγραμμένων πήγαν στις κάλπες ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια, η συμμετοχή ήταν 54%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: