Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η χρησιμότητα των μνημείων



Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, Θεοδόσης Τάσιος θα ομιλήσει στην διάλεξη που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, ώρα 19.00 στο Auditorium του Iταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (Πατησίων 47) η οποία έχει τον τίτλο: «Σε τι χρησιμεύουν τα μνημεία; Mνημεία: κοινωνική σημασία και αξιολογικές αντιφάσεις».

Η διάλεξη αποσκοπεί στη διεύρυνση τού κοινωνικού ενδιαφέροντος για τα μνημεία κάθε είδους, προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες (ατομικές κυρίως, αλλά και συλλογικές) ανάγκες. Θα περιγραφούν συνοπτικώς οι ανάγκες αυτές, καθώς και οι αντίστοιχοι τρόποι με τους οποίους αυτές μπορούν πράγματι να ικανοποιηθούν χάρη στα μνημεία: Ανάγκη διατήρησης εξαίρετων φυσικών αγαθών. Ανάγκη ανάμνησης της συλλογικής ιστορίας. Συντήρηση τεχνημάτων μεγάλης αισθητικής αξίας. Ανάγκη για Σήματα πρόσφατων σπουδαίων γεγονότων ή προσώπων. Προστασία παραδόσεων. Υποστήριξη τοπικής οικονομίας και νέες χρήσεις μνημείων.

Η διάλεξη θα κλείσει με την αναζήτηση μεθόδων καλύτερης συνειδητοποίησης αυτού του πολλαπλώς θετικού ρόλου των μνημείων, ώστε να ενισχυθεί και η υπέρ αυτών μέριμνα.
Η διάλεξη θα γίνει στα ιταλικά, με σύγχρονη προβολή κειμένων στα ελληνικά

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος, Καθηγητής του Εθν. Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Έχει δημοσιεύσει 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο του 2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από τη Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) της Ζυρίχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: