Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τελευταία ζαριά για Moyes

m.p.k11111111.jpg

Του Δημήτρη Βαρσάνη

Πέρασαν οκτώ μήνες από την ανάθεση της δουλειάς της Manchester United στον David Moyes και πριν καν συμπληρώσει χρόνο στον πάγκο της μοιάζει πιθανό το σενάριο να ψάχνει για νέο προπονητή το ερχόμενο καλοκαίρι. Τα πάντα θα κριθούν στα επόμενα δέκα παιχνίδια της στην Premier League και στον επαναληπτικό του “Old Trafford” απέναντι στον Ολυμπιακό(ήττα με 2-0 στον πρώτο αγώνα στο “Καραϊσκάκης”) την ερχόμενη Τετάρτη για τη φάση των “16” του Champions League.
 
Όπως είχαμε αναφέρει νωρίτερα και στη τρίτη ανασκόπηση του πρώτου γύρου Premier League ο Moyes μπορεί να έχει το πιο δύσκολο έργο μπροστά του,να κρατήσει την Manchester United στην μετά Ferguson εποχή σε πρωταγωνιστικό επίπεδο σε όλες τις διοργανώσεις όμως δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση αυτή την αγωνιστική κατρακύλα. Ναι,φταίει(κυρίως) η διοίκηση για τα λεφτά που δεν έριχνε τα τελευταία χρόνια αφήνοντας την ομάδα στο έλεος του Ferguson. Ναι φταίνε κάποιοι παίκτες που είτε δεν μπορούν να δώσουν τίποτα άλλο,είτε περνάνε μια φάση αδιαφορίας.
 
Ωστόσο ο Σκωτσέζος τεχνικός δεν μπορεί να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Με τη σειρά του έχει και αυτός τις ευθύνες του για τα στραβά αποτελέσματα παιχνίδι ανά παιχνίδι,για το κακό ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του πλησιάζοντας τις 100 σέντρες στην περιοχή του αντιπάλου,για τις δηλώσεις που κάνει(;) χωρίς να συνέβη τίποτα,δίχως να νευριάσει,έστω να είναι κόκκινος από τα νευρά του,περιοριζόμενος σε αυτό το βλέμμα απελπισίας που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αφορμή για να τον απολύσουν οι Glazers.
 
Κάτι που λογικά θα το είχε ήδη πραγματοποιήσει το διοικητικό συμβουλίου των “Κόκκινων Διαβόλων” αν δεν υπήρχαν δύο μεγάλα “αγκάθια” στην απομάκρυνση του. Το πρώτο είναι ο Sir Alex Ferguson που ως προσωπική επιλογή του συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι ο σωστός άνθρωπος να καθοδηγήσει τη Manchester United ξανά στους τίτλους και στις επιτυχίες. Το δεύτερο είναι η εξοντωτική αποζημίωση που θα λάβει σε τυχόν απόλυση του,30(!) εκατομμύρια ευρώ λόγω του συμβολαίου εξαετούς διάρκειας που υπέγραψε.
 
calcio_seriea_carmignani2011_bis_179457122.jpg
 
Την ίδια ώρα στα αποδυτήρια δεν περνάει και τη καλύτερη στιγμή. Βλέπει παίκτες - αστέρια όπως ο Van Persie να του κάνει δημόσια δυνατή κριτική για το σύστημα της ομάδας και τη χρησιμοποίηση που του έχει μέσα σε αυτό. Το άλλοτε ένα από τα κορυφαία κεντρικά δίδυμα στον κόσμο είναι φευγάτο. Με τον Nemanja Vidic να έχει ήδη ανακοινωθεί από την Inter για την επόμενη χρονιά και τον Rio Ferdinand να ψάχνει ομάδα στην Αμερική. Ο Evra από την αρχή της σεζόν έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του που τελειώνει το ερχόμενο καλοκαίρι και παίκτες που υπολογίζονται στους βασικούς όπως ο Carrick,ο Smalling,ο Evans,ο Young,ο Nani,ο Chicharito είναι πιθανό να φύγουν.
Ακόμα και το μέλλον του Van Persie έχει τεθεί σε αμφιβολία,μιας και χωρίς το Champions League θα είναι δύσκολο ο Ολλανδός επιθετικός να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Carrington. Επιστρέφοντας στον Moyes με τη χρησιμοποίηση που έχει στον Mata έχει καταφέρει επίσης - για αυτό το διάστημα τουλάχιστον - να βγάλει σωστή τη κίνηση της Chelsea και του Mourinho να τον πουλήσουν για 40 εκατομμύρια ευρώ. Είναι φανερό το γεγονός ότι στην ίδια ενδεκάδα οι Rooney,Mata και Van Persie δεν χωράνε.
BdfJhsrCcAAxbgb.jpg
Μπροστά του ο Σκωτσέζος τεχνικός έχει τρία κρίσιμα παιχνίδια για να ανατρέψει εν μέρει τα κατά του προγνωστικά. Ο πιο σημαντικός είναι ο αγώνας της ερχόμενης Τετάρτης με τον Ολυμπιακό. Ένα παιχνίδι ορόσημο για το αν θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια αυτής της σεζόν στους φίλους της Manchester United. Όχι ότι αν κάνει την ανατροπή και περάσει τελικά την Ελληνική ομάδα θα είναι στα φαβορί του θεσμού,ίσα ίσα από τις οκτώ θα είναι η πιο αδύναμη αλλά θα είναι ένας πρώτος καλός οιωνός ότι ίσως μακροπρόθεσμα δικαιωθεί η επιλογή του “Fergie”.
Τα άλλα δύο παιχνίδια είναι με τη Liverpool τη Κυριακή που μας έρχεται και με τη Manchester City σε λιγότερο από δύο εβδομάδες,και τα δύο να διεξάγονται στο “Old Trafford”. Με τους “μπέμπηδες” να απέχουν εννέα βαθμούς από τη τέταρτη θέση και με παιχνίδια περισσότερα από τους “Citizens” που τη κατέχουν αυτή τη στιγμή,να είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν στο επόμενο Champions League,ενώ δεν είναι καν σίγουρο ότι θα τερματίσουν στην πρώτη εξάδα, θα θέλουν να αποδείξουν πράγματα σε αυτούς τους δύο αγώνες. 
Να βγάλουν τον χαρακτήρα πρωταθλητή που της λείπει καθ’ όλα τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και να “κόψουν” τη πορεία τους προς το πρωτάθλημα στην αιωνία αντίπαλο τους και στη μισητή συμπολίτισσα τους. Το βέβαιο είναι ότι οι Glazers το ερχόμενο καλοκαίρι έχουν αποφασίσει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη μετά από πολλά χρονιά,με τις πληροφορίες από την Αγγλία να αναφέρουν ότι οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Άλλωστε δεν θα μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά.
Για να τα έχει όμως αυτά τα χρήματα στη διάθεση του ο Moyes πρέπει στα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν να πείσει την οικογένεια των “Red Devils” ότι αξίζει μια δεύτερη χρονιά,εξαλείφοντας παράλληλα τις φήμες ότι θα τον διαδεχθεί στον πάγκο ένας από τους Jurgen Klopp,Diego Simeone και Luis Van Gaal. Όλα κρέμονται από τα χέρια του Σκωτσέζου τεχνικού. Θα ρίξει εξάρες η ασσόδυο;
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: