Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ο Avigdor Liberman στην Ελλάδα

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου με Υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Avigdor Liberman (Αθήνα, 20.03.2014)

Διημερή επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Liberman, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραόπουλο.

Κατα την διάρκεια των συναντήσεών του ο κ. Liberman συζήτησε με τους δύο Έλληνες υπουργούς θέματα που αφορούν τις δημερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, τις Διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα αλλα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20/3/2014 στην κοινή συνέντευξη τύπου Βενιζέλου - Liberman, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως: «Τις δυο χώρες μας συνδέει μια εταιρική στρατηγική σχέση, στην οποία αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία. Μας συνδέει, επίσης, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου και έτσι ήταν σήμερα μια πολύ πρακτική ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα μεγάλα θέματα, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, για τα ανοιχτά διεθνή προβλήματα και, φυσικά, για το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Liberman για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και για τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησα στο Κίεβο και στην Τεχεράνη. Μιλήσαμε, επίσης, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Εστιάσαμε, κυρίως, στα θέματα της ενέργειας και στην κοινή μας στάση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας, φιλοναζιστικών συμπεριφορών, που εμφανίζονται δυστυχώς σε αρκετές χώρες. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει την πιο οργανωμένη και αποφασιστική αντίδραση στα θέματα αυτά, με επίκεντρο το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.
Είχαμε την ευκαιρία και ο κ. Liberman και εγώ να αναφερθούμε στην εξαιρετική συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους απόδημους Έλληνες και τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό. Η συνεργασία των δυο κοινοτήτων στις ΗΠΑ αποδίδει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσουμε για την αμυντική μας συνεργασία και φυσικά να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν, όχι μόνο διακυβερνητικά, αλλά και στο επιχειρηματικό επίπεδο, κατά την τελευταία μεγάλη συνάντησή μας, τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, όπως είναι προφανές, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Liberman για τις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνδυασμό φυσικά και με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επηρεάζουν την κατάσταση στη Μεσόγειο και επηρεάζονται από αυτή. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εξελίξεις στην Κύπρο μας ενδιαφέρουν και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στον ενεργειακό τομέα, αλλά όχι μόνο».


Ενώ απο την μεριά του ο κ. Liberman ανέφερε πως:« Από την τελευταία μας Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στο Ισραήλ σε υπουργικό επίπεδο, κάνω αυτή την επίσημη επίσκεψη εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθούν και να τονωθούν οι σχέσεις μας, καθώς επίσης να προωθηθούν οι αμοιβαίες μας δεσμεύσεις απέναντι στα κοινά μας θέματα.

Το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει αυτή τη στιγμή την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν την παρούσα μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουμε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, βεβαίως, τις διαπραγματεύσεις μας με τους Παλαιστίνιους και σημαντικά θέματα πολιτικής, όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε ενεργειακά θέματα και όχι μόνο.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις και για το ιρανικό ζήτημα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα το ότι άκουσα τις εντυπώσεις σας από την τελευταία σας επίσκεψη στην Τεχεράνη και θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν.
Και, βεβαίως, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά πόσο βαθύτατα εκτιμούμε την ακράδαντη θέση της Ελλάδας στα θέματα αντισημιτισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού».



Κατα την διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Liberman τόνισε πως:« Πραγματικά απολαμβάνουμε πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, εκτιμούμε την προσωπική σας συνεισφορά σε αυτή τη θερμή, φιλική σχέση και φυσικά παρακολουθούμε και οι δύο την κατάσταση στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, ανταλλάσσουμε απόψεις και πληροφορίες και πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για όλα τα κράτη αυτής της περιοχής σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Παρακολουθούμε εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις, τις συνομιλίες στη Γενεύη στο πλαίσιο της ομάδας των 5 και του Ιράν. Διατηρούμε πολλές αμφιβολίες, δε σας το κρύβουμε, έχουμε πολλά ερωτήματα, αλλά περιμένουμε και τις παρακολουθούμε. Αυτό που βλέπουμε, παρά τα χαμόγελα και τις διπλωματικές δραστηριότητες, οι Ιρανοί μέχρι σήμερα έχουν εμπλακεί στη Συρία, το Λίβανο, τη λωρίδα της Γάζας σε τρομοκρατική δραστηριότητα, βλέπουμε τις φιλοδοξίες τους να αναπτύξουν πυρηνική δυνατότητα, παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.


Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες τις δικές μας και των Αμερικανών για μία συνολική λύση με την Παλαιστινιακή Αρχή, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι πράγματι έτοιμο να κάνει ο,τιδήποτε για να προχωρήσει. Περιμένουμε την παλαιστινιακή απάντηση στις προτάσεις Κέρι και πιστεύουμε ότι η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο, αλλά το Ισραήλ είναι έτοιμο για απευθείας συνομιλίες, για στενές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε θετικά στοιχεία και απαντήσεις από την παλαιστινιακή πλευρά.
Επαναλαμβάνω ότι η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε θετικότατα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο οικονομίας, τη εισροή ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα και φυσικά τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Και φυσικά και εμείς οι δυο έχουμε ισχυρή δέσμευση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς και τη φιλία μας».



Ενώ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι:« Οι σχέσεις μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία. Σήμερα, και οι δύο Κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν την βούληση να διευρύνουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Και στηρίζουμε την επίλυση του Μεσανατολικού μέσα από μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης που θα ζουν σε περιβάλλον και  συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.

Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη θητεία μου, πάλι σε αυτό το Υπουργείο, όταν τότε με είχε επισκεφθεί ο πολύ καλός μου φίλος, Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ εκείνη την εποχή, Ehud Barak, αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή προς τρίτους, δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα. Διαμορφώνει όρους σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη γειτονιά μας.

Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.

Απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού μας συστήματος είναι όπως είναι αυτονόητο, η προάσπιση και η προστασία της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ασφάλειας.Ωστόσο, έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των στόχων και των σκοπών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξεως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων, ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, εγκαινίασε νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των πολιτών των δύο χωρών μας όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: