Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τον προυπολογισμό μιας ανθεκτικής οικονομίας (και σταθερής ανεργίας!) παρουσίασε ο Τζορτζ Όσμπορν



«Η οικονομία της Βρετανίας θα έχει φέτος και του χρόνου τον ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί ελαφρώς τα αμέσως επόμενα έτη» τόνισε κατα την σημερινή παρουσίαση του προυπολογισμού ο Άγγλος υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αναφέροντας πως είναι ένας προυπολογισμός «για μια ανθεκτική οικονομία».

Κατα την παρουσίαση, ο κ. Όσμπορν στάθηκε σε μέτρα ενίσχυσης συνταξιούχων και καταθετών που δεν ευνοούνται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε κίνητρα για επιχειρηματικές επενδύσεις, σε βοηθήματα για την κάλυψη του κόστους ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σε νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


«Η οικονομία θα τρέξει σύμφωνα με το ανεξάρτητο Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης με ρυθμό ανάπτυξης 2,7% φέτος, ρυθμός μεγαλύτερος από την αρχική πρόβλεψη για 2,4%. Είναι η μεγαλύτερη προς τα πάνω αναθεώρηση πρόβλεψης ανάπτυξης μεταξύ προϋπολογισμών εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός οικονομικών.

Το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,3%, το 2016 θα ανεβεί στο 2,6%, αλλά το 2017 θα είναι μειωμένος σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 2,7%, πάλι στο 2,6%.

Ο κ. Όσμπορν έκανε ακόμα μία φορά λόγο για επιτυχία του βρετανικού οικονομικού πλάνου, αλλά πρόσθεσε ότι απομένει ακόμα σκληρή δουλειά να γίνει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Βρετανία πρέπει ακόμα να επενδύσει περισσότερο, να εξαγάγει περισσότερο και να αποταμιεύσει περισσότερο».

Στα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται η άρση των προκαταβολικών φορολογικών επιβαρύνσεων για εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πακέτο 7 δισεκατομμυρίων λιρών για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι ο δανεισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός, αλλά συμπλήρωσε πως οι δείκτες έχουν μπει σε θετική πορεία και πως το 2018-19 αναμένεται να καταγραφεί πλεόνασμα.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε νέα στοιχεία που προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από ενάμισι εκατομμύριο νέων θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία.

Σε μέτρα που αφορούν όλους ή μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε αύξηση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος κατά 500 λίρες το χρόνο στις 10.500, πάγωμα του φόρου καυσίμων, μείωση του φόρου για έσοδα από το δημοφιλές παιχνίδι μπίνγκο, πάγωμα του τέλους οινοπνευματωδών, μείωση κατά μία πέννα του τέλους στην μπύρα, αλλά και αύξηση της τιμής των τσιγάρων.

Παράλληλα, δίνεται βοήθημα έως 2.000 λίρες για την φροντίδα ανηλίκων εργαζομένων γονέων, επιβάλλεται πενταετές πλαφόν από το 2015 στις δαπάνες για την πρόνοια, δημιουργείται μία νέα πράσινη πόλη στο Έμπσφλιτ και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μετρητών και μετοχών συγχωνεύονται σε έναν νέο ενιαίο λογαριασμό με ετήσιο αφορολόγητο ποσό αποταμιεύσεων ύψους 15.000 λιρών. Ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση ενός προγράμματος «ομολόγων για συνταξιούχους».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ απάντησε στην παρουσίαση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέλειψε να αναφέρει στην ομιλία του πως «οι εργαζόμενοι πολίτες της Βρετανίας είναι σε χειρότερη κατάσταση υπό τους Τόρις, με το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία κατά το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,2% - επίπεδο στο οποίο ανήλθε κατά το τρίμηνο μέχρι το Δεκέμβριο, όταν είχε καταγράψει την πρώτη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2013.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 34.600, έναντι μείωσης 25.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, μόλις κάτω από τα 30,2 εκατομμύρια, χάρη στην αύξηση των αυτοαπασχολουμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: