Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης, κατά του Ανώτατου Δικαστήριου Yargitay της Τουρκίας, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα σε απόφασή του την λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα ως τζαμιού και ζητά τώρα με αυτό το νομοσχέδιο απο το τουρκικό δικαστήριο να ανακαλέσει αυτή του την απόφαση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.
Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.
«Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνεται μια τροπολογία η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ανέφερε πως: «Οποιαδήποτε απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς. Μια τέτοια επιλογή θα είναι απαράδεκτη.Τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έχουν πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα. Από το 1935, που ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή τής Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κανείς δέν διανοήθηκε να αλλάξει αυτή τη χρήση. Αλλ’ ακόμα και αν η Αγία Σοφία ξαναγινόταν λατρευτικός τόπος, μπορεί να γίνει μόνο υπό μία έννοια: να γίνει Χριστιανική εκκλησία. Γι’ αυτό χτίστηκε. Αυτή είναι η ταυτότητα του μνημείου».
Ο ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού. Στο εσωτερικό του φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες, ψηφιδωτό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων. Μεγάλης αξίας δείγμα της πνευματικής ακμής, των δημιουργών και της εποχής του αποτελεί η δύναμη του μνημείου για ενσωμάτωση στις προσόψεις του και στοιχεία ανατολικών πολιτισμών από γεωργιανά, αρμένικα και σελτζουκικά πρότυπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου