Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μάρκ Ρούτε: «Η Ρωσία έχει να χάσει τα περισσότερα από τη σύγκρουση για την Κριμαία»



«Η Ρωσία έχει να χάσει τα περισσότερα από τη σύγκρουση για την Κριμαία. Έχει μια οικονομία που είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στο πετρέλαιο και στο αέριο, Δεν είναι διαφοροποιημένη απο την οικονομία της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο ρυθμός ανάπτυξής της έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία λίγα χρόνια. Εάν φθάσουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε κυρώσεις, αυτές θα πλήξουν σημαντικά τη Ρωσία» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο κορυφής των G7 η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία, αν και δεν είναι  μέλος της G7, συμφώνησε να φιλοξενήσει τη σύνοδό η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάζεται ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να έχουν διμερείς συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η σύνοδος κορυφής των G7 λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της από καιρό προγραμματισμένης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια η οποία οργανώθηκε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα ώστε οι ηγέτες των κρατών μελών της να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την
προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες 53 κρατών, περιλαμβανομένων του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των ηγετών της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γαλλίας.

Η άποψη του κ. Ρούτε είναι αντίθεση με εκείνη πολλών επιχειρηματιών, Ολλανδών αλλα και άλλων Ευρωπαίων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της χώρας η οποία προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, μια από τις σημαντικότερες ενώσεις επιχειρήσεων της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η επιβολή σκληρών κυρώσεων «θα αποτελούσε μια αληθινή καταστροφή για χιλιάδες γερμανικές εταιρείες».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μάλιστα επισήμανε ότι οι εντάσεις λόγω της Κριμαίας δεν θα εκτρέψουν την προσοχή από το στόχο να συμφωνηθεί ένα πιο αυστηρό καθεστώς όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

«Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και υπόλοιποι συμμετέχοντες θεωρούν το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας τόσο σημαντικό. . . που δεν επιθυμούν να αφήσουν τα τρέχοντα ζητήματα να παρεμβληθούν στο να καταλήξουμε σε μια ισχυρή απόφαση», ανέφερε.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: