Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Διάλεξη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για την Μάχη των Γαυγαμήλων



«Η εκστρατεία των Γαυγαμήλων, αρχαίες πηγές και τοπογραφικά προβλήματα» είναι ο τίτλος διάλεξης του Κλεάνθη Ζουμπουλάκη, υποψήφιου διδάκτορος Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που διοργανώνει το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, στις 19.00, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μακρή 11, Μακρυγιάννη) και εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Διάλογος».

Όπως αναφέρει ο κ. Ζουμπουλάκης στην περίληψη της ανακοίνωσής του: «Ο Αλέξανδρος ο Μέγας κατάφερε χάρη στις στρατιωτικές και πολιτικές του ικανότητες να κατακτήσει την πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη γέννηση του Ελληνιστικού Κόσμου. Παρόλο που μπορούμε να εκτιμήσουμε τη στρατιωτική ευφυΐα του νεαρού Μακεδόνα βασιλιά με βάση τις νίκες του, πολλές παράμετροι της στρατιωτικής δράσης του δεν είναι πάντοτε τόσο ξεκάθαρες και παραμένουν αντικείμενο διαμάχης των ειδικών. Η ίδια ασάφεια υπάρχει και για τον μεγάλο αντίπαλό του, Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας Δαρείο Γ’. Αυτό οφείλεται φυσικά στην ποιότητα των ιστορικών πηγών που έχουμε στη διάθεσή μας, ένα γνωστό πρόβλημα για τη μελέτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Ο Αλέξανδρος και ο Δαρείος συγκρούστηκαν σε τρεις μεγάλες μάχες που σφράγισαν την τύχη της Περσικής Αυτοκρατορίας: στον Γρανικό, στην Ισσό και στα Γαυγάμηλα. Από τις τρεις, τα Γαυγάμηλα ήταν η τελευταία και συνεπώς η πλέον αποφασιστική. Παρόλα ταύτα, η ανασύσταση όχι μόνο της μάχης, αλλά και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή παραμένουν ασαφή.

»Ένα από κομβικά σημεία που συσκοτίζουν οι πηγές μας είναι η ακριβής θέση στην οποία διεξήχθη η μάχη. Παρόλο που εκ πρώτης όψεως αυτό είναι το λιγότερο από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν οι πηγές μας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις επιλογές που διέθεταν οι δύο στρατηγοί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που σφράγισε τη μοίρα μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Η ανακοίνωσή μου θα συνδυάσει μια επισκόπηση των σχετικών πηγών, όχι κατ’ αποκλειστικότητα ελληνικών και λατινικών, με κάποια προκαταρκτικά συμπεράσματα από την επίσκεψή μου κατά το έτος 2011 στο Ερμπίλ του σημερινού Βόρειου Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου διεξήχθη η μάχη, σε μια προσπάθεια για την επανεξέταση ενός παλιού προβλήματος, ενός από τα πολλά που παρουσιάζει η ιστορική μελέτη του Αλεξάνδρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: