Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Premier League: Ποιος θα κόψει το νήμα πρώτος;

 
Του Δημήτρη Βαρσάνη
 
Επτά αγωνιστικές έχουν απομείνει για το τέλος της Premier League και η μάχη στη κορυφή έχει φουντώσει για τα καλά. Chelsea,Manchester City και Liverpool είναι σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και το πιθανότερο είναι να δούμε ο τίτλος να κριθεί τη τελευταία αγωνιστική. Μαθηματικά θα έλεγε κανείς ότι και η Arsenal(64 βαθμούς)είναι ακόμα στο κόλπο του πρωταθλήματος αφού απέχει έξι βαθμούς από τη πρώτη αυτή τη στιγμή Chelsea. Ακόμα όμως και αν κερδίσει τη Manchester City σήμερα για διάφορους λόγους δεν πιστεύω ότι θα το διεκδικήσει με ίδιες αξιώσεις το πρωτάθλημα όσο οι άλλες τρεις αντίπαλες της.
 
Η εικόνα που έχει παρουσιάσει στα μεγάλα παιχνίδια,η έλλειψη σχεδόν όλου του άξονα της(Ozil,Wilshere,Ramsey),και το ντεφορμάρισμα που τη πιάνει αυτή την εποχή με κάνουν να θεωρώ ότι απλά θα κοιτάξει να κλειδώσει τη τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Άλλωστε δεν είναι διόλου απίθανο για ακόμα μια χρονιά να δεινοπαθήσει να πετύχει αυτό το στόχο της,καθώς η πέμπτη Everton έχει έξι βαθμούς διαφορά από τους “Κανονιέρηδες” με παιχνίδι λιγότερο,ενώ τους υποδέχεται την επόμενη εβδομάδα και μέσα στο “Goodison Park”. Μάλιστα μετά τη γκέλα στο εξ’ αναβολής παιχνίδι με τη Swansea(2-2) ο ίδιος ο Wenger τόνισε ότι πρέπει τώρα να κοιτάξουν να εξασφαλίσουν τη τέταρτη θέση.
 
Βγάζοντας εκτός παιχνιδιού την Arsenal μένουν τρεις που θα παλέψουν μέχρι τέλους να πάρουν το πρωτάθλημα. Αυτή που δεν περιμέναμε να είναι μέσα στην τριάδα ήταν η Liverpool(69 βαθμούς),η οποία ως πρώτο στόχο στην αρχή της χρονιάς είχε την είσοδό της στη τετράδα,αλλά καθώς περνούσαν τα ματς και το “τρένο” του Rodgers δεν σταματούσε πουθενά,την έχουν βάλει σε ισχυρή υποψηφιότητα να ονειρεύεται ότι μετά από 24 ολόκληρα χρόνια θα σηκώσει τη κούπα του πρωταθλήματος. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να κερδίσει τους δύο αγώνες της με τη Manchester City και τη Chelsea στο “Anfield”,εκεί που θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για τον πρωταθλητή. Όχι φυσικά ότι οι “κόκκινοι” πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα υπόλοιπα παιχνίδια ως κερδισμένα.
 
Για αρχή αύριο οφείλει να νικήσει στο “Anfield” την πάντα υπολογίσιμη Tottenham ενώ εκτός έδρας παίζει με την ύπουλη West Ham,τις Crystal Palace και Norwich που παλεύουν για την παραμονή πριν έρθει στο γήπεδο της τη τελευταία αγωνιστική η Newcastle,λογικά για να κάνει “τουρισμό”. Βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τάσεις αλαζονείας με τις μικρομεσαίες ομάδες οπότε φαντάζει δύσκολο να το κάνει τώρα. Εφόσον έχει κιόλας στη διάθεση της τη “δαιμονισμένη” τριάδα Suarez-Sturridge-Sterling και τον διψασμένο για ένα πρωτάθλημα αρχηγό της Steven Gerrard δεν πρέπει να ανησυχεί για τίποτα. Εν αντιθέσει κάτι το οποίο πρέπει να κάνει για την επιβλαβής άμυνα της στα δύο ματς τίτλου,καθώς οι “Citizens” έχουν πολύ σημαντικότερες μονάδες στη σύνθεση τους και οι “μπλε” το πιο δυνατό τους όπλο σε τέτοια κομβικής σημασίας παιχνίδια Jose Mourinho.
 
Η πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή Chelsea(70 βαθμούς)θα έλεγε κανείς ότι έχει το πιο μπερδεμένο πρόγραμμα. Μπορεί πέραν της Liverpool να ξεκαθάρισε το τοπίο με τις ομάδες της πρώτης 10άδας,αλλά στους εναπομείναντες έξι αγώνες της παίζει με ομάδες που θα μοχθήσουν να πάρουν βαθμούς για να παραμείνουν στην Premier League. Ο πιο δύσκολος αγώνας από αυτούς στα μάτια μου είναι ο σημερινός με τη Crystal Palace. Το “Selhurst Park” είναι ένα παραδοσιακό Αγγλικό γήπεδο,”κλουβί” που οι παίκτες νιώθουν την ανάσα των οπαδών και είναι δυσκολοκατάβλητο για τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Οι “Eagles” επίσης ξεχωρίζουν όχι τόσο για τη ποιότητα τους,αλλά για τη μαχητικότητα και τη σκληρότητα τους,με τις ομάδες του Pulis να είναι γνωστό ότι ρίχνουν πολύ ξύλο για να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Αντίθετα τα άλλα δύο εκτός με τις δύο Ουαλικές Swansea και Cardiff εκτιμώ ότι θα είναι νικηφόρα για τους “μπλε”,μιας και είναι οι δύο πιο “Soft” ομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες που μάχονται για τη παραμονή με τις άμυνες τους να φέρνουν κυριολεκτικά σε Ελβετικό τυρί. Τα τρία εντός με Stoke,Sunderland και Norwich,λόγω και “Stamford Bridge” εύκολα,δύσκολα θεωρώ ότι θα τα πάρει και επιβάλλεται να τα πάρει. Επιπρόσθετα θα έχει και τη περισσότερη κούραση σε σύγκριση με τις συνδιεκδίκητριες της γιατί θα δώσει τουλάχιστον δύο επιπλέον παιχνίδια στο Champions League. Όσον αφορά το παιχνίδι του “Anfield”,η Chelsea ίσως να νιώσει και ευτυχισμένη αν φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας,αφού θα έχει ολοκληρώσει αήττητη τους αγώνες με τις ομάδες της πρώτης τετράδας και θα είναι η μοναδική που θα το έχει καταφέρει αυτό το πράγμα,καθώς προς το παρόν έχει τέσσερις νίκες και μια λευκή ισοπαλία στο “Emirates” με την Arsenal.
 
m.p.k11111111111111 (1).jpg
 
Η Manchester City(67 βαθμούς)παρότι τρίτη στη βαθμολογία,μετά το άνετο πέρασμα της από το “Old Trafford” το βράδυ της Τρίτης επικρατώντας με 3-0 της συμπολίτισσας Manchester United φαίνεται ότι είναι σε θέση ισχύος. Και αυτό γιατί έχει δύο παιχνίδια λιγότερα από τη Chelsea και τη Liverpool,και τα δύο στο “Etihad” απέναντι στην Aston Villa και τη Sunderland και με βάση τη λογική θα πάρει τους πολυπόθητους έξι βαθμούς. Τα άλλα τρία παιχνίδια που έχει εντός είναι με τη Southampton,τη West Brom και τελευταία αγωνιστική τη West Ham. Με εξαίρεση το “στοπ” της Chelsea όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τα κέρδισε στην έδρα της,κάτι που αναμένουμε να το πραγματοποιήσει και στα εναπομείναντα.
Το καλό για τους “Citizens” είναι ότι οι αγωνιστικές περνάνε και βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν πετάει βαθμούς αλλά δεν δέχεται και γκολ. Το κακό είναι ότι από τα τέσσερα δύσκολα εκτός έδρας νίκησε τη χειρότερη. Πλέον το σύνολο του Manuel Pellegrini έχει να αντιμετωπίσει αρχικά σήμερα την Arsenal στο “Emirates” και να πάει δύο ταξίδια στο Liverpool. Το πρώτο για να αγωνιστεί απέναντι στην ομώνυμη ομάδα στο “Anfield” και το δεύτερο στο “Goodison Park” με την Everton. Συνυπολογίζοντας φυσικά ότι και αυτή θα πάει να παίξει στο “Selhurst Park” με τη Crystal Palace,εκεί που ίσως όποιος χάσει βαθμούς να χάσει και το πρωτάθλημα. Η λογική λέει ότι σε αυτούς τους τέσσερις αγώνες κάπου θα σκοντάψει. Αν τους πάρει και τους τέσσερις παίρνει και το πρωτάθλημα,άξια κιόλας.
Η μόνη κερδισμένη ότι και να γίνει είναι η Liverpool. Σίγουρα εδώ που έφτασε θα έχει μια μερική απογοήτευση αν δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα,όμως ο πρώτος αυτοσκοπός ήταν η έξοδος στο Champions League,κάτι το οποίο έχει ήδη πετύχει. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι στο τέλος για ελάχιστη διαφορά το νήμα θα το κόψει πρώτη η Manchester City,ενώ δεν αποκλείω ο τίτλος για δεύτερη φορά στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος να κριθεί στη διαφορά των γκολ.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: