Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Νέος τάφος στην Αίγυπτο, φέρνει νέα στοιχεία στην αιγυπτιακή ιστορία


Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και ανώτατοι αξιωματούχοι συνέρρευσαν στα νότια της Ουνάς, στην Νεκρόπολη της Σακκάρα, την Πέμπτη, για να θαυμάσουν έναν πρόσφατα ανακαλυφθέν τάφο ο οποίος σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, «θα αλλάξει την ιστορία της νεκρόπολης της Σακκάρα».

Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου βρέθηκαν τυχαία πάνω απο τον τάφο που πιστεύεται ότι ανήκει στον PASER έναν βασιλικό πρέσβη της Αιγύπτου στις γειτονικές ξένες χώρες κατά τα τέλη της περιόδου Ramesside, καθώς επίσης και κατόχου των στρατιωτικών αρχείων.

Ο τάφος είναι σε σχήμα πυραμιδοειδούς ναού και αποτελείτai απο μια στοά στην είσοδο, η οποία σχηματίζεται απο πυλώνες οι οποίοι υποστηρίζουν την οροφή και η οποία οδηγεί σε μια περίστυλη αυλή, στην οποία βρίσκεται ο κύριος τάφος και ένα ιερό με τρεία δωμάτια.

Η Ola El - Egezi , πρώην πρύτανης  της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου και επικεφαλής της αποστολής ανασκαφής , τόνισε ότι ο τάφος PASER είχε άμεση σχέση τον τάφο του βασιλικού γραφέα και επικεφαλή του στρατού, Ptahmes, ο οποίος ανακαλύφθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή το 2010, καθώς είναι χτισμένος στον ανατολικό εξωτερικό τοίχο του, πράγμα που δείχνει πως οι δυό τους ήταν πιθανόν συγγενείς.

«Οι δυο τάφοι έχουν πέσει θύματα κλοπής ήδη απο την αρχαιότητα, καθώς λείπουν όλες οι πολύτιμες ταφικές συλλογές, εκτός απο μερικά ταφικά ειδώλια στον τάφο του Ptahmes, τα οποία άνηκαν σε μια γυναίκα ονόματι Mwtipt καθώς και ένα βάζο γεμάτο και αυτό με ταφικά ειδώλια απο μια άλλη γυναίκα ονόματι Nedjem» τόνισε η κ. El - Egezi.


Μάλιστα, η κ. El - Egezi είπε ότι «ορισμένα τμήματα του τάφου του Ptahmes είναι γνωστά στους αρχαιολόγους απο φωτογραφίες και έγγραφα , καθώς δεν υπάρχουν πλέον στον τάφο που ανακαλύφθηκε το '10. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «το 1830 ένας Γάλλος περιηγητής επισκέφθηκε την Αίγυπτο και φωτογραφήθηκε σε μια σκηνή κυνηγιού στον τάφο του Petahmes, του οποίου τώρα μόνο μερικά εκατοστά από τη βάση του έχουν βρεθεί. Ο τάφος είχε εν μέρει θαφτεί στην άμμο και τα περισσότερα από τα ακάλυπτα μέρη του κλάπηκαν και λαθραία, βρέθηκαν έξω από τη χώρα το 1830. Μερικές απο τις διακοσμητικές σκηνές του τάφου εμφανίζονται τώρα σε διάφορες διεθνής εκθέσεις αρχαιοτήτων πολλών μουσείων, σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Ολλανδία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, για να μην αναφέρουμε το αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο».



«Ανακαλύπτοντας τάφους του Νέου Βασιλείου σε μια νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός», υποστήριξε η El - Egezi , εξηγώντας ότι «αν και το Λούξορ ήταν πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, κορυφαίοι αξιωματούχοι συνέχιζαν να χτίσουν τους τάφους τους στη Σακκάρα , η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Παλαιού βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι η Σακκάρα παρέμενε ακόμα μια πολύ σημαντική περιοχή της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς βρισκόταν μεταξύ Βορρά και Νότου».

«Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είναι πολύ μικρός, 12 μέτρα ύψος και 6 μέτρα σε πλάτος, εντούτοις, φέρει όλα τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία» δήλωσε ο Ahmed Saeed, καθηγητής των αρχαίων αιγυπτιακών αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.



Απο την μεριά του ο υπουργός αρχαιοτήτων Mohamed Ibrahim τόνισε πως: «η μελλοντική αποκατάσταση του τάφου και της νεκρόπολης του στρατού στη Σακκάρα, θα προσελκύσει τελικά περισσότερους τουρίστες , οι οποίοι δεν θα έρθουν μόνο για τους τάφους του Νέου Βασιλείου , αλλά και για αυτούς του Παλαιού Βασιλείου , οι οποίοι είναι μοναδικοί στο σχήμα και διαφορετικοί από εκείνους στο Λούξορ.  Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είναι ημιτελής, απεικονίζει πολλές και πολύ καλά διατηρημένες σκηνές σε διακοσμήσεις στους τοίχους. Μεταξύ των πιο σημαντικών σκηνών είναι εκείνες που απεικονίζουν την νεκρική πομπή , το σύρσιμο του αγάλματός του και την σύζυγός του να θρηνεί τον θάνατό του, καθώς και το δικαστήριο του  Κάτω Κόσμου με πρόεδρο τον Όσιρι, και την θεά της Δύσης, να καλωσορίζει τον θανόντα .




Δεν υπάρχουν σχόλια: