Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα μέσω της... ποίησης


Μέσω μιας επιστημονικής εφαρμογής ο επιστημονικός ερευνητής Tony Ryan κατάφερε να συγκεράσει την τέχνη και την επιστήμη σε μια αφίσα, με στόχο να την καταστήσει φορέα καθαρισμού της ατμόσφαιρας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Ryan δημιούργησε μια γιγαντοαφίσα η οποία καλύπτει ένα απο τα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης του Sheffield στη οποία είναι γραμμένη ένα ποίημα του του σύγχρονου ποιητή, Simon Armitage, το «Εγκώμιο στον Αέρα». Αυτή την αφίσα την επίστρωσε με μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία χρησιμοποιούν ηλιακό φως και οξυγόνο για να αντιδράσουν με τους ρύπους οξειδίων του αζώτου καθαρίζοντας τον αέρα, καθιστώντας την έναν μηχανισμό καθαρισμού του περιβάλλοντος αέρα.

«Πρόκειται για ένα συστατικό με πραγματικά οφέλη για το περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε στ’ αλήθεια να περιορίσει ασθένειες και να σώσει ζωές. Μόνο αυτό το ποίημα διαλύει τη ρύπανση οξειδίων του αζώτου που παράγουν περίπου 20 αυτοκίνητα καθημερινά.» τονίζει ο κ. Ryan

Μάλιστα, ο ίδιος διοργανώνει και καμπάνια για την εφαρμογή αυτής της επιστημονικής πατέντας στη Βρετανία, ζητώντας το συστατικό να προστεθεί στα απορρυπαντικά ρούχων καθιστώντας τα κινητούς μηχανισμούς καθαρισμού του αέρα.
Όπως επισημαίνει «εάν οι παρακλήσεις του εισακουστούν, η χώρα θα πετύχει με μια κίνηση έναν από τους στόχους που έχει θέσει για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: