Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Όχι του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις οικοδομικές εργασίες πλησίον του Υδρόμυλου Εμπειρίκου


Σε πρόσφατη συνεδρίαση του  Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε και γνωμοδότησε κατα πλειοψηφία κατά των οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνταν πλησίον του Υδρόμυλου Εμπειρίκου στην Άνδρο, επικυρώνοντας έτσι παρόμοια γνωμοδότηση της Επιτροπής η οποία εκδόθηκε το 2011.

Συγκεκριμένα, ένα κτίριο έχει χτιστεί, σχεδόν σε επαφή, με ένα νεότερο μνημείο, τον Υδρόμυλο Εμπειρίκου. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του κτίσματος αυτού ισχυρίστηκαν κατα την διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η ανέγερση του οικοδομήματος, χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, έγινε λόγω άγνοιας, καθώς δεν τους επεσήμανε η αρμόδια Πολεοδομία ότι ο παρακείμενος υδρόμυλος είναι χαρακτηρισμένο μνημείο. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι το οικοδόμημα δεν είναι νέο, αλλά αποτελεί αποκατάσταση παλαιότερου ερειπιώδους κτίσματος που βρισκόταν στο ίδιο σημείο.

«Το κτίριο δεν αποτελεί επισκευή παλαιότερου κτιρίου, αλλά νέο κτίριο εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου. Το κτίριο αυτό δεν έχει καμία μορφολογική σχέση με το προηγούμενο, ενώ οι οικοδομικές εργασίες έχουν επιφέρει και ισχυρές παρεμβάσεις στη γεωμορφολογία της περιοχής. Εξάλλου, έχουμε να κάνουμε με εμφατικές παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλες της τις φάσεις». παρατήρησε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του συμβουλίου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

«Όντως υπάρχει ένα πρόβλημα άδειας χωρίς την έγκριση των αρμόδιων φορέων. Αλλά οι νόμοι λένε ότι όταν η διοικητική πράξη που έχει εκδοθεί είναι έωλη λόγω παράλειψης των φορέων, αυτό δεν βαρύνει τον ιδιοκτήτη», τόνισε από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης.


Στη συνεδρίαση παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας του νερόμυλου Εμπειρίκου και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Monumenta», οι οποίοι επεσήμαναν ότι το νέο οικοδόμημα βλάπτει το παρακείμενο μνημείο. Εξάλλου, η «Monumenta» είχε διοργανώσει πρόσφατα σχετική ημερίδα για τη σημασία του Υδρόμυλου Εμπειρίκου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων και την εταιρεία Ανδρίων επιστημόνων.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα επιστήμονες προχώρησαν στη σύνταξη ψηφίσματος για την ανάγκη διάσωσης του μνημείου και την προστασία του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Να σημειωθεί, πως ο νερόμυλος Εμπειρίκου στην Άνδρο, που χτίστηκε το 1876, αποτελεί ένα σπάνιο κατάλοιπο της πρώτης φάσης εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1991 με ζώνη προστασίας 50 μ. περιμετρικά. Το 2011, χωρίς άδεια από τους αρμόδιους φορείς προστασίας, άρχισε να χτίζεται οικοδομή πολύ κοντά στον υδρόμυλο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά της έγκρισης των οικοδομικών εργασιών της. Ωστόσο, το θέμα παραπέμφθηκε στο συμβούλιο ύστερα από αίτηση θεραπείας των ιδιοκτητών, γιατί, όπως υποστήριζαν, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν τους είχαν ενημερώσει για το παρακείμενο μνημείο και τις απαιτούμενες διαδικασίες προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: