Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Championship

Κάνουμε την ανατροπή...όπως και η QPR χθες


του Δημήτρη Βαρσάνη

Όλη η υφήλιος χθες το βράδυ καταναλώθηκε στον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Real Madrid και την Atletico Madrid με νικήτρια τελικά να είναι η πρώτη. Όμως λίγο νωρίτερα είχαμε έναν ακόμα τελικό για το ποια θα είναι η τρίτη και τελευταία ομάδα τελικά που θα ανέβει στην Premier League,με τον νικητή παρακαλώ να εισπράττει περισσότερα χρήματα από τον Cristiano Ronaldo και τη παρέα του.

Η QPR λοιπόν μετά από ένα χρόνο επιστρέφει άμεσα στη Premier League ύστερα από την επικράτηση της στον τελικό των Play-Off απέναντι στη Derby με 1-0 στο Wembley. Η νίκη της ήταν έκπληξη έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι διότι οι Λονδρέζοι έπαιξαν το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου με 10 παίκτες και τα “κριάρια” ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα της αναμέτρησης.

Όμως ο θριαμβευτής των τελικών Bobby Zamora(το 2005 με δικό του γκολ απέναντι στη Preston ανέβηκε η West Ham στην Premier League)έδωσε την άνοδο στη QPR στο 90’,κάτι το οποίο παρέλειψε να πράξει η Derby σε όλο το ενενηντάλεπτο. Μέσα από το κείμενο μας θα σας αναλύσουμε τα πέντε πράγματα που είδαμε από τον τελικό των Play-Off ξεκινώντας από τη πλευρά των ηττημένων.


Ο Hughes και ο Thorne είναι παίκτες επιπέδου Premier League
Η Derby μπορεί να μην κατάφερε να είναι αυτή η τρίτη ομάδα που θα ανέβει στην Premier League,όμως ήταν μακράν καλύτερη του αγώνα εξαιτίας της εξαιρετικής μεσαίας της γραμμής. Ενώ η QPR πάλευε να αποφύγει κάθε είδους πίεσης της,οι τρείς κεντρικοί μέσοι της Derby Jeff Hendrick,George Thorne και Will Hughes πρέσαραν και επιτίθονταν κατά βούληση γύρω από τους πιο έμπειρους αντιπάλους τους,με τους δύο τελευταίους ιδιαίτερα να είναι εντυπωσιακοί με τη μπάλα στα πόδια. Οι εξαιρετικές πάσες και η τεχνική ενισχύθηκε με τον Thorne να συμμετέχει σε περισσότερες από μια μονομαχίες της μπάλας ώστε να κλέβει τις μπάλες και τον Hughes να δουλεύει σκληρά στην επίθεση. Και οι δύο παίκτες είναι ικανοί να αγωνιστούν στην Premier League με τον 19άχρονο Hughes να είναι πιθανόν ένας μεταγραφικός στόχος για τις κορυφαίες ομάδες της πρώτης κατηγορίας και τον 21άχρονο Thorne να ανήκει ήδη στην West Brom.


Οι μεγάλοι μισθοί δεν εγγυώνται καλό ποδόσφαιρο
Η QPR έχει μισθολογικό κόστος που είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το ετήσιο εισόδημα της. Συγκεκριμένα οι μισθοί της ανέρχονται στα 78 εκατομμύρια λίρες όπως μας λέει η Guardian,μεγαλύτεροι από αυτούς  των πρωταθλητών της La Liga και των φιναλίστ του Champions League!

Οι τρελές υπερβολικές δαπάνες της σε ποδοσφαιριστές κάτω από την τεχνική ηγεσία του Mark Hughes και του Harry Redknapp άφησαν την ομάδα να υποβιβαστεί,με βαθύ χρέος και με παίκτες δεύτερης διαλογής που είχαν μισθούς μεγαλύτερους και από παίκτες της Premier League. Όπως αποδείχθηκε όλη τη φετινή χρονιά και σίγουρα στον τελικό η QPR έχει μια έμπειρη ομάδα που είναι δύσκολο να ηττηθεί αλλά δεν παίζει και καλό ποδόσφαιρο. Πέρασαν δύσκολες στιγμές στο “Wembley” από τη Derby σε σημείο να καταφύγουν σε διπλή ζώνη άμυνας και να πετάνε μακριές μπαλιές στους επιθετικούς της για να ανακουφιστούν από την πίεση. Ακριβοί μισθοί,φτωχό ποδόσφαιρο.


Μήπως η εμπειρία μας λέει κάτι;
Η ομάδα της QPR είναι μια συλλογή από πρώην παίκτες της Premier League προς τη δύση της καριέρας τους. Συγκεκριμένα οι ηλικίες της αρχικής ενδεκάδας ήταν:34,27,34,35,27,31,31,29,23,30,24. Αυτή η εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία της,ιδιαίτερα από τη πλευρά της σπονδυλικής της στήλης αναμφίβολα βοήθησαν την ομάδα να είναι οργανωμένη όταν ήταν κάτω από αφόρητη πίεση στο δεύτερο ημίχρονο,με δέκα παίκτες να αντιμετωπίζουν τα ανελέητα κύματα επιθέσεων της Derby.

Ο 34άχρονος Richard Dunne ήταν ένας “βράχος” στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και καθοδηγούσε συνεχώς τους συμπαίκτες του καθόλα τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η διάπλαση του πιο ευγενικά θα μπορούσε να ειπωθεί ως “όχι ιδανική για Premier League”,αλλά η νοοτροπία και η αντοχή του αποδείχθηκαν πολύτιμες. Όπως έκανε και στην άλλη μεριά του γηπέδου ο 33άχρονος Bobby Zamora που μπήκε αλλαγή και έβαλε το μοναδικό γκολ του αγώνα.


Η QPR μπορεί να αντέξει εύκολα ένα πιθανό πρόστιμο
Το υπέρογκο μισθολόγιο της QPR τη περασμένη σεζόν την άφησε με ζημιές των 65 εκατομμυρίων λιρών,κάτι που δεν αναμένεται να έχουν μειωθεί φέτος. Σύμφωνα με τους κανόνες του FFP της Football League αυτό σημαίνει ότι οι “Hoops” αντιμετωπίζουν ένα πρόστιμο της τάξης των 54 εκατομμυρίων λιρών. Το BBC εξηγεί πώς αυτό το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τις εικονικές ζημιές της QPR.

 Όμως υπάρχει πιθανότητα οι “R’S” να μην έχουν κανένα πρόβλημα να αντέξουν αυτό το υπέρογκο πόσο χάρης τις εισροές από διαφημίσεις,τηλεόρασης και από τα χρήματα που θα κερδίσει με τη συμμετοχή της στην Premier League. Παραδείγματος χάρη η 20ή Cardiff εισέπραξε 62 εκατομμύρια λίρες και η φιναλίστ του πρωταθλήματος Liverpool 97 εκατομμύρια λίρες.


Να φτιάξει μια ομάδα έτοιμη για τη Premier League
Ο Redknapp αυτή τη σεζόν κατασκεύασε την ομάδα με παίκτες που γνωρίζει και εμπιστεύεται και είναι γεμάτο με εμπειρία. Σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική Premier League και πιθανώς σε ένα ακόμα ξεφάντωμα χρημάτων στη μεταγραφική αγορά πρέπει να τα πάει πολύ καλύτερα με τη QPR για να μη βάλει στο βιογραφικό του άλλο έναν υποβιβασμό. Ο Redknapp ανέλαβε την ομάδα από το Δυτικό Λονδίνο το Νοέμβριο του 2012 όταν ήταν πέντε βαθμούς κάτω από το όριο της παραμονής,με πέντε μήνες ολόκληρους και ενδιάμεσα το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου για να αντιστρέψει τη κατάσταση.

Ο ίδιος δεν το έπραξε και η ομάδα του τερμάτισε τελευταία με 14 βαθμούς διαφορά από την 17η θέση. Τώρα έρχεται άλλη μια ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι όμως ο 67άχρονος τεχνικός θα πρέπει να δουλέψει με περισσότερη σοφία. Το τωρινό υλικό του απέχει μίλια μακριά από τις ομάδες της Premier League παρά τη πληθώρα πρώην παικτών που αγωνίστηκαν στη κορυφαία κατηγορία του Αγγλικού πρωταθλήματος. Πλέον έχει ένα πολυάσχολο καλοκαίρι για να επενδύσει και να φτιάξει μια ομάδα έτοιμη αυτή τη φορά για την επιβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: