Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Στο φως, απο παράνομη ανασκαφή στην Τουρκία, σαρκοφάγος του 1ου αιώνα μ.Χ.


Μια παράνομη ανασκαφή στη βόρεια επαρχία της Ανατολικής Τουρκίας στη περιοχή Sungurlu της επαρχίας Corum είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί μια σαρκοφάγος του 1ου αιώνα μ.Χ.

Η σαρκοφάγος έχει απομακρυνθεί από το χώρο των ανασκαφών από τους αρχαιολόγους και μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Corum για περαιτέρω μελέτη. «Ο τάφος βρέθηκε στο χωριό Turgutlu κατα την διάρκεια παράνομης ανασκαφής το 2012, στην οποία μετείχαν και περιφερειακοί υπάλληλοι, προτού χαρακτηρισθεί η περιοχή αρχαιολογικός χώρος. Επίσης μια νέα παράνομη ανασκαφή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στην διαρκεια της οποίας ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης της περιοχής Sabri Baskoy, ο οποίος πρόσθεσε πως: «η συγκεκριμένη ανακάλυψη προσθέτει πλούτο αξία στην ιστορία της Corum και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για την ανάπτυξη της περιοχής».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου της Corum, Onder Ipek: «η σαρκοφάγος χρονολογείται μεταξύ του 96-98 μ.Χ. Μέσα στην σαρκοφάγο βρέθηκε  ένας γυναικείος, πιθανόν, σκελετός ο οποίος απεστάλη στην Άγκυρα για προσδιοριστεί με ακρίβεια το φύλο και η ηλικία του, μαζί με ένα ασημένιο νόμισμα , ένα χρυσό σκουλαρίκι και ένα δαχτυλίδι. Το κάλυμμα της σαρκοφάγου είναι 240 εκατοστά και η σαρκοφάγος είναι 120 εκατοστά πλάτος και 58 εκατοστό ύψος. Επίσης, η μεγάλη πλευρά της είναι σπασμένη απο τους λαθρανασκαφείς καθώς και τα ακρωτήρια, τα οποία αναστηλώθηκαν απο την συντηρήτρια του μουσείου, όπως και η κεφαλή του θεού Έρωτα ο οποίος διακοσμεί την επιφάνειά του»

Δεν υπάρχουν σχόλια: