Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Βρέθηκε η Παναγία του Soby

το αγαλματίδιο της Παναγίας πρίν και μετά τον καθαρισμό

Άγαλμα τύπου Limoges το οποίο χρονολογείται απο τον 13ο αιώνα, βρέθηκε αυτή την εβδομάδα κατα την διάρκεια ανακαίνισης μιας μικρής εκκλησίας στην πόλη Soby στην Ανατολική Γιουτλάνδη της Δανίας.

Ο αρχαιολόγος Hans Mikkelsen από το Εθνικό Μουσείο της Δανίας και ένας τοπικός τεχνικός πραγματοποιούσαν εργασίες στο δάπεδο της εκκλησίας, όταν κατα την διάρκεια των εργασιών, έκαναν την συγκεκριμένη ανακάλυψη. Το εικονίδιο θα ήταν τοποθετημένο πάνω σε έναν σταυρό ο οποίος χρησιμοποιούνταν σε λιτανείες. Αγάλματα τύπου Limoges βρέθηκαν και παλαιότερα στην Δανία αλλα πρώτη φορά αγαλματίδιο, το οποίο αναπαριστά την Παναγία με φωτοστέφανο. Τα αγάλματα τύπου Limoges κατασκευάζονταν στην πόλη Limoges απο το 1200-1225.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Mikkelsen φοβόταν πως ο χρόνος είχε καταστρέψει το αγαλματίδιο αλλα, ο καθαρισμός του απο τον συντηρητή του Εθνικού Μουσείου Δανίας, Signe Nygaard αποκαταστάθηκε «πέρα απο κάθε προσδοκία». «Μπορούσα να δω τα χρώματα, το κόκκινο στο φωτοστέφανο και τις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου στα ρούχα. Είναι φανταστικό και απίστευτο και απίστευτο του πως μια τέτοια εικόνα βρέθηκε σε ένα τόσο μικρό εκκλησάκι» τόνισε ο κ. Nygaard στην εφημερίδα Jyllands-Posten

Δεν υπάρχουν σχόλια: