Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Premier League

Η μεγάλη πρόκληση της Burnley


του Δημήτρη Βαρσάνη

Στην αγωνιστική σεζόν που εδώ και λίγες μέρες μας τελείωσε στα μεγάλα πρωταθλήματα έγινε ένα θαύμα στη Championship με πρωταγωνιστές έναν αδικημένο προπονητή και μια “υποβιβασμένη” ομάδα που απαρτιζόταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από Βρετανούς παίκτες.

Ο Sean Dyche λοιπόν το καλοκαίρι του 2012 απολύθηκε από τη Watford και την οικογένεια Pozzo που μόλις είχε αναλάβει την ιδιοκτησία του συλλόγου. Όμως ο ίδιος προχώρησε τη ζωή του και η Burnley επωφελήθηκε από τη συνετή διαχείριση του. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας με τις πράξεις τους την έκαναν συμπαθητική στα μάτια των ουδέτερων φιλάθλων. Τη περασμένη χρονιά τα γκολ του Charlie Austin κράτησαν ουσιαστικά στην κατηγορία την Burnley και όταν πωλήθηκε το καλοκαίρι για τέσσερα εκατομμύρια λίρες από ορισμένους ειδικούς ήταν το τρίτο φαβορί για υποβιβασμό. Η μεταγραφή του Austin πραγματοποιήθηκε για να σφραγίσει την άνοδο της QPR,αλλά αντίθετα η ομάδα του Redknapp που συνέχισε να ξοδεύει αλόγιστα λεφτά για μεταγραφές περιορίστηκε από τη διαδικασία των Play-Off να ανέβει ενώ η Burnley κέρδισε την άνοδο απευθείας βγαίνοντας δεύτερη στη βαθμολογία.


Ελάχιστα αλλά αρκετά
Με λίγα χρήματα στη διάθεση του για ξόδεμα ο Dyche πήρε τους Danny Ings και Sam Vokes για την επιθετική αιχμή της ομάδας και έναν παίκτη που βγήκε από τις ακαδημίες της Manchester City,τον Kieran Trippier για να δώσει ρυθμό και δημιουργικότητα από τη δεξιά πλευρά της επίθεσης. Ο 40άχρονος τεχνικός κατάφερε να εξασφαλίσει και τον Michael Kightly από τη Stoke με τη μορφή του δανεισμού και οι επιδόσεις του βοήθησαν την ομάδα να επιτίθεται από όλες τις πλευρές του γηπέδου και να είναι απρόβλεπτη.

Η Burnley βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση αυτό το καλοκαίρι. Με μια πιο προσοδοφόρα συμφωνία από τα τηλεοπτικά η ομάδα θα έχει μερικά χρήματα παραπάνω για πέταμα. Το ερώτημα είναι πως θα αναβαθμίσουν το υλικό τους. Παίρνοντας το ρίσκο με μερικούς παίκτες από το εξωτερικό που μπορεί να είναι φθηνοί αλλά να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν,ή να μπει στην αγορά παίρνοντας και άλλους Βρετανούς παίκτες;


Κάντο όπως ο Lambert
Ένα μοντέλο μπορεί να είναι να αντιγράψει τη στρατηγική του Paul Lambert με τη Norwich κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011/2012. Τα “καναρίνια” έχοντας ανέβει στην Premier League ύστερα από διαδοχικές ανόδους αγόρασαν σε μεγάλο βαθμό παίκτες από τη Championship και τη League One. Η επένδυση των χρημάτων είδε την ομάδα του Lambert να απαρτίζεται από αστέρες των μικρών κατηγοριών. Αυτό το υλικό πέτυχε όσον αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού με τον Lambert και το προσωπικό του μετέπειτα να ανταμείβονται με μια προαγωγή στην Aston Villa. Εν κατακλείδι ο Dyche πρέπει να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Η επιτυχία του με το υλικό της φετινής σεζόν ήταν κάτω από την επίβλεψη ενός συνειδητοποιημένου ανθρώπου και ενός μοναδικού ομαδικού πνεύματος. Την επόμενη σεζόν η Burnley πρέπει να αναβαθμίσει το ρόστερ της διατηρώντας παράλληλα το είδος της ψυχής του συλλόγου που βοήθησε να οδηγήσει την ομάδα στην άνοδο.

Η Burnley είναι μια ομάδα που οι οπαδοί της προτιμούν να βλέπουν ωραίο,ανοιχτό και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο. Όμως ο Dyche είναι ένας ρεαλιστής σε αντίθεση με τον Owen Coyle που ανέβασε τους “Clarets” στη Premier League τη σεζόν 2009/2010. Το “Turf Moor” θα μπορούσε να είναι ένα μίνι φρούριο την επόμενη χρονιά αν ο νεαρός τεχνικός της κάνει πρακτικές μεταγραφές με πρώτη έμφαση να δίνεται στην άμυνα της.

Ενώ πολλά ερωτήματα περιβάλλουν το καλοκαίρι τη Burnley το επίτευγμα του συλλόγου να ανέβει στην Premier League με ένα περιορισμένο μπάτζετ και μετά την πώληση του καλύτερου ποδοσφαιριστή της σε έναν άμεσο αντίπαλο της στη Championship δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το γεγονός ότι αυτό το κατόρθωμα χτίστηκε ως επί των πλείστων με εγχώριους παίκτες είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: