Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η διαδοχή των Τελεστηρίων της Ελευσίνας κατά τον 5ο αι. π.Χ.


Στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, στις 17.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42), διάλεξη απο την αρχαιολόγο Ιουλία Καούρα (Υπ. Διδάκτωρ στο Humboldt-Universitaet zu Berlin) με τίτλο «Η διαδοχή των Τελεστηρίων της Ελευσίνας κατά τον 5ο αι. π.Χ. Οικοδομικά προβλήματα και προτάσεις».

Όπως αναφέρει η κ. Καούρα: «Αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις συνθέτουν στο Τελεστήριο της Ελευσίνας μία δυσερμήνευτη εικόνα, ιδίως για τον 5ο αι. π.Χ. Από την καταστροφή ή καθαίρεση του ύστερου αρχαϊκού Τελεστηρίου, στα χρόνια 490-480, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του πυκνόστυλου κλασικού Τελεστηρίου, πιθανότατα κοντά στο τέλος του αιώνα, μεσολάβησε η οικοδόμηση δύο ακόμη κτηρίων, που έμειναν όμως ημιτελή.

Πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διαρκής τάση ανανέωσης του ναού και πώς εξασφαλιζόταν στο διάστημα αυτό η μυστικότητα της λατρείας; Η συνεκτίμηση των παλαιών αλλά και νέων δεδομένων, που προέκυψαν από την έρευνα του αρχείου των ανασκαφών της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, οδήγησε στη διατύπωση νέων προτάσεων σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: