Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η Φαιστός και η δυτική πεδιάδα της Μεσσαράς κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο


Στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, στις 18.30, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη της κ. Ilaria Caloi Post-doc Fellow, Université Catholique de Louvain η οποία τιτλοφορείται: «Η Φαιστός και η δυτική πεδιάδα της Μεσσαράς κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο: Επανεξέταση των οικιστικών και ταφικών δεδομένων» (Phaistos and the Western Mesara plain in the Protopalatial period: rethinking settlement and funerary data) και θα είναι στα αγγλικά.

Το σεμινάριο αυτό αφορά την εξέλιξη του δυτικού τμήματος της πεδιάδας της Μεσαράς από την αρχή έως το τέλος της Παλαιοανακτορικής περιόδου (19ος-17ος αι. π.Χ.), εστιάζοντας στο ρόλο της Φαιστού εντός της επικράτειάς της καθώς και στις σχέσεις της με τα εξής γειτονικά κέντρα: τον παράκτιο οικισμό στον Κομμό, νοτιοδυτικά της Φαιστού, το κέντρο της Αγίας Τριάδας, βορειοδυτικά της Φαιστού, το οποίο περιλαμβάνει οικισμό και νεκροταφείο, το ταφικό σύμπλεγμα του Καμηλαρίου, νοτιοδυτικά της Φαιστού, και το σπήλαιο των Καμαρών, στις νότιες πλάγιες της Ίδης, βόρεια της Φαιστού.

Παρόλο που η Παλαιοανακτορική πολύ συχνά εξετάζεται ως μια ενιαία περίοδος, στην παρούσα ομιλία η ανάλυση θα γίνει με βάση τρεις διαφορετικές φάσεις: τη ΜΜ ΙΒ, τη ΜΜ ΙΙΑ και τη ΜΜ ΙΙΒ. Πρόσφατες αναθεωρήσεις των δεδομένων από οικισμούς και νεκροταφεία της δυτικής Μεσαράς έχουν προσφέρει τη δυνατότητα για την αναγνώριση διαφορετικών φάσεων εντός της Παλαιοανακτορικής περιόδου, γεγονός που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο πλαίσιο μικρότερων χρονικών φάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι παρατηρήσεις για τις αλλαγές και τις εξελίξεις τόσο στη Φαιστό όσο και στην γύρω περιοχή μπορούν να γίνουν κατά φάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: