Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Tottenham

Και γιατί όχι τον Tuchel;


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η εποχή του Tim Sherwood τελείωσε,όχι ότι ξεκίνησε ποτέ αλλά λέμε τώρα. Με το τέλος μιας εποχής όμως έρχεται η αμηχανία για το ποια θα είναι η επόμενη. Στην Tottenham η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη. Οι παίκτες παραμένουν στο κενό από το περασμένο Δεκέμβριο(κακά τα ψέμματα ο Sherwood ήταν μια βραχυχρόνια λύση για να τελειώσει η χρονιά παρότι είχε ακόμα ένα χρόνο στο συμβόλαιο του),οι οπαδοί μένουν με την αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο επόμενος κουμανταδόρος και η διοίκηση των “Spurs” κωλυσιεργεί να επιλέξει τον κατάλληλο,ο οποίος θα την οδηγήσει σε ένα σωστό και μακροπρόθεσμο μονοπάτι.

Τα ονόματα που παρελαύνουν γύρω από το “White Hart Lane” είναι γνωστά. Τα δύο φαβορί είναι ο Frank De Boer του Ajax και ο Mauricio Pochettino της Southampton,ενώ ως αουτσάιντερ εμφανίζονται αυτά των David Moyes(απολύθηκε πρόσφατα από τη Manchester United) και Roberto Mancini(συνδέεται με συμβόλαιο με τη Galatasaray για άλλα δύο χρόνια αλλά είναι αβέβαιο αν παραμείνει ύστερα από το χαμένο πρωτάθλημα στη Τουρκία και τη κακή του σχέση με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές).

Από τη πλευρά μας θα κάνουμε μια παρουσίαση ενός προπονητή που με βάση τα επιτεύγματα του δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι στη λίστα της Tottenham. Στην αρχή μπορεί να φανεί μια ρισκαδόρικη επιλογή αλλά με τη πάροδο των χρόνων μπορεί να αποδειχθεί σοφή. Αναφερόμαστε στον Thomas Tuchel ο οποίος φαντάζει ένα πολύ καλό στοίχημα αν οι “Spurs” μας “προσέξουν” και αποφασίσουν τελικά να ποντάρουν πάνω του.

Ρεκόρ καριέρας 
Με τη Mainz είχε σε πέντε χρόνια 72 νίκες,46 ισοπαλίες και 64 ήττες(ποσοστό 39.56%),ενώ προκρίθηκε και δύο φορές στο Europa League με τη Γερμανική ομάδα,η δεύτερη φέτος.

Τα επιτεύγματα του
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Mainz είναι η πέμπτη ομάδα με τη περισσότερη συλλογή βαθμών στην Bundesliga. Εντυπωσιακό; σκεφτείτε ότι το έκανε με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ του πρωταθλήματος και στα πρώτα πέντε χρόνια από τότε που ανέβηκε ξανά στη μεγάλη κατηγορία. Ο Tuchel οδήγησε μια ομάδα καθαρά στο μέσο της βαθμολογία στην αξιότιμη έκτη θέση,το οποίο σημαίνει πάρα πολλά αν αναλογιστεί κάποιος την έλλειψη χρημάτων.


Προπονούσε και νωρίτερα
Ο Tuchel προσπάθησε να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο όμως παρατηρήθηκαν δύο προβλήματα. Δεν ήταν τόσο καλός και είχε επίσης ένα πρόβλημα με τους τραυματισμούς. Όχι και ο καλύτερος συνδυασμός. Ο Tuchel εγκατέλειψε το όνειρο του στα 24 του για να πάει να ασχοληθεί με τα οικονομικά,όμως ο Ralf Ragnick που τον προπονούσε στην SSV Ulm τον έπεισε να μπει στη προπονητική. Ως παίκτης ο Tuchel συνήθως παρακολουθούσε το στιλ παιχνιδιού των ομάδων του Arrigo Sacchi και ο Ragnick συνειδητοποίησε ότι μπορεί να γινόταν ένας πολύ καλός προπονητής. Ξεκίνησε να δουλεύει στις ακαδημίες της Stutgart,έπειτα πήγε στην Augsburg να γίνει ο συντονιστής της ομάδας νέων και στη συνέχεια απέκτησε τη πρώτη του δουλειά στη Mainz.

Μπορεί να έρθει στη Tottenham;
Αν οι “Spurs” κινηθούν γρήγορα θα μπορούν σχεδόν σίγουρα να κάνουν δικό τους τον Tuchel. Ο Γερμανός τεχνικός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στη Mainz και ενώ η ομάδα προσπαθεί να τον διατηρήσει στο πόστο του,μοιάζει περισσότερο να θέλει να πάρει την αποζημίωση του παρά να επαναπροσληφθεί. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές ομάδες φέρεται να ενδιαφέρονται για τον Tuchel. Τόσο η Schalke όσο και η Leverkusen έχουν κάνει μια προσέγγιση και μπορεί να πέσουν και άλλες προτάσεις σύντομα. Όσο για τώρα ο Tuchel έχει θέσει τις Γερμανικές ομάδες σε αναμονή ώστε αν οι “πετεινοί” κάνουν μια προσφορά να τους αναλάβει. Όμως αν γίνει μια παρατεταμένη έρευνα ο Tuchel μπορεί να έχει ήδη βρει ένα καινούργιο σπίτι από τη στιγμή που η Tottenham καθυστερεί να τον κάνει μια προσφορά.

Οι τακτικές παραλλαγές του
Ο Tuchel δεν έχει ένα σύστημα,ένα στυλ η οποιοδήποτε είδος τακτικής του παιχνιδιού. Αλλάζει τα πράγματα συνέχεια ανάλογα με το ταλέντο και τον αντίπαλο του. Φέτος μόνο έχει χρησιμοποιήσει πέντε διαφορετικές συνθέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Ένα πράγμα που θέλει σίγουρα ο Tuchel από τους παίκτες του είναι η καλή φυσική κατάσταση για να είναι προσηλωμένοι τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Οι ομάδες του επίσης είναι μαθημένες στο γρήγορο “Transition game” και συχνά κάνουν ζημιές στις αντεπιθέσεις. Εκτός από αυτά αλλάζουν και συχνά τακτικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Tuchel είναι ένας πολύ καλός απορροφητής του ποδοσφαίρου. Του άρεσε να βλέπει τη Χιλή του Marcelo Bielsa και να επεξεργάζεται το 3-5-2 της Juventus.


Τα θετικά
Ο Tuchel έχει καταφέρει να πάρει αποτελέσματα παρά τα λίγα λεφτά που διέθετε. Πολλές φορές έφερε με τη μορφή του δανεισμού μερικούς από τους καλύτερους νεαρούς Γερμανούς παίκτες,όπως έκανε με τον Holtby και τον Schurrle όταν οι ομάδες τους πάλευαν για τις Ευρωπαϊκές θέσεις. Η εμπειρία του να διαχειρίζεται ακαδημίες ομάδων και τους νεαρούς παίκτες της Mainz,τον κάνουν έναν ιδανικό προπονητή για να διαχειριστεί  τη πληθώρα παικτών από τις ακαδημίες της Tottenham και με τη τακτική ευελιξία του να πραγματοποιήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική στις μεταγραφές. Αν ο Tuchel μπόρεσε να κάνει αξιόλογα πράγματα χωρίς λεφτά,φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει με πολλές λίρες στο πλευρό του.

Τα αρνητικά
Δεν κατέκτησε ποτέ ένα τρόπαιο,δεν είχε ποτέ ένα αξιοπρεπέστατο μπάτζετ μεταγραφών και δεν διαχειρίστηκε ποτέ μεγάλα ονόματα και “εγώ” της ομάδας. Ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ νωρίτερα σε μια ομάδα όπως η Tottenham η ακόμα και η Newcastle. Πριν προσληφθεί λοιπόν πρέπει να πάρει την εμπιστοσύνη από όλους ότι μπορεί να κάνει περισσότερα από το να μετατρέψει απλά μια πέτρα σε βράχο.


Τελικές σκέψεις
Η Tottenham δεν είναι μια τεράστια ομάδα σε δυναμική. Δεν υπάρχει μια σίγουρη πρόσληψη χωρίς απόλυση για τον σύλλογο. Ο Tuchel όμως πρόκειται να βγει ή μια ασφαλή πρόσληψη που μπορεί να κρατήσει την ομάδα στην έκτη με πέμπτη θέση ή και μια πιο φιλόδοξη βγάζοντας την στο Champions League - ίσως και παραπάνω μετά την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου της - αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι εν τέλει μια αποτυχημένη επιλογή. Αν ο Daniel Levy(πρόεδρος της Tottenham)είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο,ένας 40άχρονος τεχνικός ο οποίος έχει κάνει περισσότερα με λιγότερα στη διάθεση του αναμφισβήτητα από οποιονδήποτε άλλο προπονητή σε μεγάλο πρωτάθλημα,τότε δεν θα είναι κακό να τζογάρει σε έναν άνθρωπο που λατρεύτηκε από τους ποδοσφαιριστές του και δείχνει ότι έχει ένα μεγάλο τακτικό δαιμόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: