Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Βρέθηκε ρωμαϊκό στρατόπεδο εκστρατείας στην Γερμανία


Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την θέση ενός, μεγάλης εκτάσεως, ρωμαϊκού στρατοπέδου, χωμένου βαθιά στην Ανατολική Γερμανία. Μια περιοχή 18 εκταρίων , που σήμερα βρίσκεται κοντά στην πόλη της Hachelbich στη Θουριγγία , φιλοξενούσε την στρατοπεύδευση μιας ρωμαϊκής λεγεώνας μεγέθους 5000 στρατιωτών. Μάλιστα, η θέση του στρατοπέδου μέσα σε μια μεγάλη κοιλάδα με περιορισμένη φυσική προστασία, δείχνει ότι ήταν μια ενδιάμεση στάση στο δρόμο των ρωμαϊκών στρατευμάτων για πιο ανατολικά.

«Για 200 χρόνια ψάχναμε για αποδείξης της ρωμαϊκής παρουσίας σε αυτό το τμήμα της Γερμανίας. Χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσει τι είχαμε στα χέρια μας, και θέλαμε να είμαστε σίγουροι» αναφέρει ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Mario Kuessner, ένας αρχαιολόγος που εργάζεται για το κράτος της Θουριγγίας.

Μετά απο την ηχηρή ρωμαϊκή ήττα του 9 μ.Χ στον Τευτοβούργιο Δρυμό, η Ρώμη εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την ελπίδα της κατάκτησης των γερμανικών φυλών, οι οποίες βρίσκονται βόρεια του ποταμού Ρήνου. Ωστόσο, γραπτές πηγές αναφέρουν ότι οι Ρωμαίοι κατά καιρούς εκστράτευαν στην Βόρεια του Ρήνου Γερμανία, για να τιμωρήσουν γερμανικές φυλές για επιδρομές στην ρωμαϊκή επικράτεια. Μέχρι πρόσφατα, οι συγκεκριμένες πηγές είχαν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως μη αντικειμενικές. Τα ευρήματα της περιοχής του Hachelbich μαζί με αυτά ενός αρχαίου πεδίου μάχης κοντά στο Ανόβερο, τα οποία ήρθαν στο φως το 2008, καταδεικνύουν πως οι προαναφερθείσες γραπτές πηγές είχαν κάτι παραπάνω απο ένα ψήγμα αλήθειας και κυρίως, αποδεικνύει ότι οι Ρωμαίοι ήταν διατεθειμένοι να εκστρατεύουν πέραν των συνόρων και μετά το 9 μ.Χ. όταν εξυπηρετούνταν οι πολιτικές ή οι στρατιωτικές τους ανάγκες τους.

Το στρατόπεδο ανακαλύφθηκε το 2010, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής - ρουτίνας ως μέρος ενός έργου οδοποιίας. Απο τότε, ο κ. Kuessner και οι συνεργάτες του έχουν ανασκάψει περισσότερα από 2 εκτάρια, χρησιμοποιώντας γεωμαγνητικές έρευνες για να αναλύσουν τις δυσλειτουργίες του έδαφος και πάνω από  10 στρέμματα για να αποκαλύψουν το περίγραμμα του στρατοπέδου.

Το στρατόπεδο είναι ένα πρόχειρο ορθογώνιο κατασκεύασμα με στρογγυλεμένες γωνίες. Τα ορύγματα εντοπίστηκαν ευκολότερα. Δύο περιμετρικά χαρακώματα μήκους 400 μέτρων βρέθηκαν πρώτα. Στα βόρεια του στρατοπέδου οι Ρωμαίοι χτίσανε μια πύλη η οποία προστατευόταν απο μια επιπλέον τάφρο. «Είναι μια συνήθης ρωμαϊκή πρακτική, κανένας Γερμανός δεν θα το έκανε αυτό» τονίζει ο κ. Kuessner. Συμπληρωματικά της τάφρου - χαρακώματος, κατασκευάστηκε πίσω απο αυτό ένας τοίχος απο χώμα πλαισιωμένος στην κορυφή του απο πασσάλους, συνολικού μεγέθους 3 μέτρα ύψους και 3 μέτρα πλάτους. Η διάβρωση «σκούπισε - σάρωσε» τον τοίχο με αποτέλεσμα να αφήσει μια δυσχρωμία στο έδαφος, όπου η τάφρος σκάφτηκε.

4 απο τους αυτοσχέδιους φούρνους εκστρατείας του ρωμαϊκού στρατοπέδου
Επιπλέον ανακαλύφθηκαν οκτώ αυτοσχέδιοι φούρνοι, οι οποίοι δεν απέχουν πολλοί απο την τάφρο καθώς και  τέσσερα καρφιά από το κάτω μέρος μιας ρωμαϊκής μπότας και ένα κομμάτι απο το χαλινάρι ενός αλόγου. Τα αντικείμενα αυτά χρονολογήθηκαν, μέσω της μεθόδου του ραδιενεργού άνθρακα,γύρω στους δύο πρώτους αιώνες μ.Χ.

Για την συγκεκριμένη ανακάλυψη, ο Michael Meyer, ένας αρχαιολόγος απο το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου , ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας ανασκαφής, αλλά ο οποίος συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανακάλυψη την περασμένη εβδομάδα , λέει ότι κανένα από τα στοιχεία από μόνα τους δεν θα είχαν πείσει , αλλά μαζί το όλο εύρημα είναι ολοκληρωμένο και πιστευτό.

τα υπόλοιπα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν μέσα στο στρατόπεδο
«Τώρα έχουμε το πρώτο στρατόπεδο το οποίο δεν ήταν μέρος μιας... εκδρομής στα όρια της αυτοκρατορίας αλλα και δεν είναι ένα απομονωμένο φυλάκιο παρά είναι κάτι που βλέπει σαφώς προς τον ποταμό Έλβα, χιλιάδες χιλιόμετρα βαθιά στην γερμανική επικράτεια. Τα ακριβή όρια του στρατοπέδου προστατεύτικαν απο το ίδιο το έδαφος, απο χομπίστες με ανιχνευτές μετάλλων που θα μπορούσαν να του προξενήσουν ζημιά. Τώρα περιμένουμε να περάσει η εποχή συγκομιδής των σιτηρών της περιοχής ώστε αναμπόδιστα να συνεχιστεί η ανασκαφή» τόνισε ο κ. Meyer ενώ ο κ. Kuessner συμπλήρωσε πως «Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να βρούμε κέρματα ή τον αριθμό κάποιας λεγεώνας γραμμένο πάνω σε κάτι. Αυτό θα μας βοηθούσε να προσδιορίσουμε ακριβώς την ημερομηνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: