Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Στο Α.Ε.Π. της Βρετανίας τα κέρδη απο ναρκωτικά και την πορνεία


Η Βρετανία έχει αρχίζει να προσμετρά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της τα κέρδη από τους παράνομους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή συγκεκριμένα τα ναρκωτικά και την πορνεία, όπως ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πώληση ναρκωτικών και η πορνεία συνεισφέρουν με περίπου 12 δισ. ευρώ το χρόνο στην οικονομία της χώρας. Αυτό το νούμερο ήρθε μετά από συνδυασμό υπολογισμών μεταξύ των των κατασχέσεων που κάνει η αστυνομία και με τη χρήση άλλων διαθέσιμων δεδομένων.

Αναλυτικά το βρετανικό Γραφείο Στατιστικών, η πώληση ναρκωτικών απέφερε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δις στερλίνες), το 2009. Υπολόγισαν επίσης και τα έσοδα από την πορνεία: 60.880 ιερόδουλες, επί 25 πελάτες την εβδομάδα, επί 82,5 ευρώ η συνέρευση.
Σύνολο, 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,3 δις στερλίνες), με τιμές 2009.

Στην μη καταγραφείσες, επίσημα, δραστηριότητες θα προστεθούν επίσης φιλανθρωπίες και «μερεμέτια», που αναμένεται να ανεβάσουν το βρετανικό ΑΕΠ κατά 12,3 δις ευρώ (10 δις στερλίνες).

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης οι παράνομες δραστηριότητες αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας της Βρετανίας.

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον πως Σουηδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία και τώρα και η Μεγάλη Βρετανία μετρούν τα έσοδα από την πορνεία και την χρήση ναρκωτικών, για να προσδιορίσουν το ύψος της οικονομίας τους. Ενώ, ανάλογο αίτημα, για να περιληφθούν τα έσοδα από την παραοικονομία στο ΑΕΠ, είχε καταθέσει η Ελλάδα το 2006, αλλά το αίτημα είχε απορριφθεί από τη Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: