Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η πρώτη γυναίκα παλαιοντολόγος στο Doodle της Google!


Την Βρετανίδα και πρώτη γυναίκα παλαιοντολόγο, Mary Anning επέλεξε σήμερα να αφιερώσει το Doodle της η Google.

Η Mary Anning γεννήθηκε το 1799 απο τον Richard και την Μαρία Anning στο Lyme Regis, που βρίσκεται στις νότιες ακτές της Μεγάλης Βρετανίας. Τα βράχια του Lyme Regis ήταν - και εξακολουθούν να είναι πλούσια σε απολιθώματα από την θάλασσα της Ιουρασικής  περιόδου . Ο Richard και η Μαρία είχαν δέκα παιδιά , αλλά μόνο δύο από αυτά, η Μαρία και ο Ιωσήφ, έζησαν μέχρι την  ενηλικίωση τους. Ο Richard ήταν επιπλοποιός και περιστασιακός συλλέκτης απολιθωμάτων. Δυστυχώς, πέθανε το 1810, αφήνοντας την οικογένειά του χρέοι χωρίς κάποιον εγγυητή. Ωστόσο, μετέδωσε τις δεξιότητες του και την αγάπη του για τα απολιθώματα στη γυναίκα και στα παιδιά του , που αργότερα αποδείχθηκαν καθοριστικά για τον νεοσύστατο τομέα της παλαιοντολογίας.

Η οικογένεια Anning έζησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1820 μέσα στην φτώχεια. Μέχρι που ο επαγγελματίας συλλέκτης απολιθωμάτων αντισυνταγματάρχης Thomas Birch γνώρισε την οικογένεια και αποφάσισε να της συμπαρασταθεί στην απελπιστική οικονομική τους κατάσταση. Ο Birch αποφάσισε να δωρίσει τα έσοδα μιας δημοπρασία για την πώληση μιας συλλογής απολιθωμάτων στην οικογένεια. Ένιωθε ότι οι Annings δεν θα πρέπει να ζουν σε τέτοιες « σημαντικές δυσκολίες », δεδομένου ότι έχουν «ανακαλύψει όλα αυτά τα ωραία πράγματα, τα οποία έχουν υποβληθεί σε επιστημονική έρευνα ... » . Μέχρι αυτό το σημείο η μητέρα της Μαρίας διεύθυνε τις επιχειρήσεις της συλλογής των ορυκτών. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1820 , η Mary είχε ο ίδιος καθιερωθεί ως το «μάτι» και ολοκληρωμένη ερευνήτρια της οικογένειας , και άρχισε να παίρνει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης. Ο αδελφός της, Ιωσήφ ήταν εκείνη την περίοδο ασχολιόταν με επιχειρήσεις ταπετσαριών, και δεν ασχολιόταν με την συλλογή απολιθωμάτων.

Στην Mary Anning πιστώνεται η πρώτη ανακάλυψη απολιθώματος Ιχθυόσαυρου πράγμα που δεν είναι η απόλυτη αλήθεια καθώς, η Mary Anning βοήθησε στην ανακάλυψη αυτού του απολιθώματος το οποίο πιθανόν το βρήκε ο αδελφός της, αφού το απολίθωμα βρέθηκε μεταξύ του 1801 με 1811 όταν η Mary Anning θα ήταν 10 με 12 ετών. Η ικανότητα και η αφοσίωση της Μαρίας όμως, έφερε στο φως πολλά αξιόλογα ευρήματα, προσδίδοντας έτσι στην οικογένειά της πολλά έσοδα καθώς τα ευρήματα της ίδιας και της οικογένειά της γίνονταν δεκτά, όχι μόνο από τα μουσεία και τους επιστήμονες , αλλά και από Ευρωπαίους ευγενείς , πολλοί από τους οποίους είχαν σημαντικές ιδιωτικές συλλογές απολιθωμάτων και άλλα " περίεργα ".

Μια απο τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της την οποία την καθιέρωσε σε επιστημονικό επίπεδο ήταν η ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός πλεσιόσαυρου. Μάλιστα, η καθιέρωση ήταν και επίσημη μετά την πιστοποίηση αυθεντικότητας των απολιθωμάτων που έκανε ο Γάλλος παλαιοντολόγος, Georges Cuvier.

Όμως, η Mary Anning έπρεπε να αντιμετωπίσει και την δυσπιστία που προερχόταν απο τον κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό ρατσισμό καθώς δεν μπορούσα να πιστέψουν οι επιστήμονες αλλα και οι πλούσιοι μαικήνες οι οποίο νέμονταν τα ευρήματά της, πως μια φτωχή και μάλιστα γυναίκα είχε τόσες πολλές επιστημονικές δεξιότητες με αποτέλεσμα, πολλές απο τις ανακαλύψεις της να μην κατοχυρώνονταν επιστημονικά. Χαρακτηριστική είναι η εντύπωση που άφησε η ίδια η Mary στην Λαίδη Harriet Sivester, η οποία στο ημερολόγιό της η Λαίδη αναφέρει: «το περίεργο πράγμα με αυτό το κορίτσι είναι ότι κατάφερε να φαίνεται πως είναι εξοικειωμένη με με την επιστήμη τόσο πολύ που μπορεί να ονοματίζει επιστημονικά τα απολιθώματα που βρίσκει και να τα αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια στο χαρτί. Είναι σίγουρα ένα θαυμάσιο παράδειγμα της θείας εύνοιας το ότι αυτό το φτωχό, ανίδεο κορίτσι είναι τόσο ευλογημένο, που έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο των γνώσεων ώστε να μπορεί να γραφεί και να συνομιλεί με καθηγητές και άλλους έξυπνους ανθρώπους σχετικά με το θέμα, που όλοι αναγνωρίζουν ότι κατανοεί περισσότερο σε αυτή την επιστήμη, από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το βασίλειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: