Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το πρόσωπο της φτώχειας στην Βρετανία


Η βρετανική ΜΚΟ Save the Children (Σώστε τα παιδιά) καταγγέλλει μέσω μιας έρευνάς της την πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον και ειδικά το τρίπτυχο «περικοπή επιδομάτων, αύξηση κόστους ζωής και καθήλωση μισθών», το οποίο, όπως διαπιστώνει, βυθίζει εκατομμύρια οικογένειες σε μόνιμη ένδεια. Σημειώνει μάλιστα ότι το πρόσωπο της φτώχειας στη σύγχρονη Βρετανία «είναι ένα από τα πιο άδικα στον αναπτυγμένο κόσμο».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα, Τα επιδόματα προς τις φτωχές οικογένειες έχουν περικοπεί κατά 8% - 9% μέσα στα τελευταία χρόνια. Παράλληλα όμως, οι τιμές των τροφίμων και το κόστος της συντήρησης ενός παιδιού αυξήθηκαν κατά 19% μεταξύ 2007 και 2011. Το μέσο κόστος των βρεφονηπιακών σταθμών είναι κατά 77% ακριβότερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατομμύρια οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Από το πρόβλημα της φτώχειας δεν γλυτώνει καμία περιοχή της Βρετανίας, σημειώνει η Save the Children. Στην Ανατολική Αγγλία, για παράδειγμα, η μία στις 10 οικογένειες αναγκάζεται να περικόψει κάποιο γεύμα την ημέρα, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Στο Λονδίνο, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 28%. Σε πολλά σημεία τις χώρας, επιπλέον, πολλές οικογένειες αδυνατούν να αγοράσουν καινούργιο ζευγάρι παπούτσια στα παιδιά τους, όταν τα χρειάζονται.

Σήμερα, ο αριθμός των φτωχών παιδιών ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια. Οπως προβλέπει η οργάνωση, το νούμερο αυτό θα ανεβεί στα πέντε εκατομμύρια ως το 2020. «Αν δεν προχωρήσουμε σε «δραστικές αλλαγές στην παρούσα πολιτική, ξεγράφουμε προκαταβολικά το μέλλον 5 εκατομμυρίων παιδιών και τα καταδικάζουμε σε μια άδικη αφετηρία ζωής», προειδοποιεί ο Τζάστιν Φορσάιθ, διευθυντής της Save the Children.

Δεν υπάρχουν σχόλια: