Τρεις συντηρητές πετάνε μακριά την βρωμιά από τις μαρμάρινες Καρυάτιδες, με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων λέιζερ , ενώ οι τουρίστες παρακολουθούν τη όλη διαδικασία σε οθόνες . Οι εργασίες αποκατάστασης περιβάλλονται από μια λευκή κουρτίνα για την προστασία των επισκεπτών από τις ακτίνες λέιζερ , το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια. Οι συντηρητές χρησιμοποιούν τεχνολογία που αναπτύχθηκε ειδικά για τα γλυπτά της Ακρόπολης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει δύο μήκη κύματος, ένα υπέρυθρο και έναν υπεριώδη μήκη κύματος, για να αποφευχθεί η πρόκληση αποχρωματισμού ή τριβής.
Απο την μεριά του, ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής , δήλωσε ότι «ο κύριος λόγος για τον καθαρισμό των γλυπτών με το σημείο ήταν να αποφύγουμε τους πιθανούς κινδύνους της μετακίνησης τους . Αλλά υπάρχει και η πρόσθετη αξία που προσφέρουν στους τουρίστες το δούν πως να αποκαθίσταται μια από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία του αρχαίου κόσμου. Η διαδικασία καταργεί όλα τα κατάλοιπα της ρύπανσης, π.χ τον καπνό που έχει εγκατασταθεί στα αγάλματα για περισσότερο από έναν αιώνα , και αφήνει άθικτο το μάρμαρο και την πατίνα, την πορτοκαλί απόχρωση που τα αγάλματα έχουν πάρει με το πέρασμα των αιώνων», είπε ο κ. Παντερμαλής.
Ουσιαστικά, χρειάστηκαν περίπου επτά μήνες για να καθαριστούν κάθε μια απο τις Καρυάτιδες ξεχωριστά. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου