Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Καθαρίζοντας τις Καρυάτιδες


Τρεις συντηρητές πετάνε μακριά την βρωμιά από τις μαρμάρινες Καρυάτιδες, με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων λέιζερ , ενώ οι τουρίστες παρακολουθούν τη όλη διαδικασία σε οθόνες . Οι εργασίες αποκατάστασης περιβάλλονται από μια λευκή κουρτίνα για την προστασία των επισκεπτών από τις ακτίνες λέιζερ , το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια. Οι συντηρητές χρησιμοποιούν τεχνολογία που αναπτύχθηκε ειδικά για τα γλυπτά της Ακρόπολης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει δύο μήκη κύματος, ένα υπέρυθρο και έναν υπεριώδη μήκη κύματος, για να αποφευχθεί η πρόκληση αποχρωματισμού ή τριβής.


Φορώντας ειδικά γυαλιά, ο επικεφαλής των συντηρητών του Μουσείου της Ακρόπολης, Κώστας Βασιλειάδης, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να καθαρίσει μια Καρυάτιδα «Η ακτίνα λέιζερ χτυπά την μαύρη κρούστα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των αγαλμάτων, κατα  την πάροδο των ετών , και καθώς η κρούστα απορροφά την ακτίνα την αποσυνθέτει. Η κρούστα έχει χαμηλό επίπεδο αντοχής απέναντι στην ακτίνα σε σχέση με το μάρμαρο το οποίο μένει ανεπηρέαστο. Στην αρχή προσπαθούσαμε να είμαστε διακριτικοί και να μην ενοχλούμε τους επισκέπτες, αλλα είχαμε λόγο αυτού και κάποιες περίεργες ενοχλήσεις, καθώς πολλοί επισκέπτες τραβούσαν την κουρτίνα»» δηλώνει ο κ. Βασιλειάδης.


Απο την μεριά του, ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής , δήλωσε ότι «ο κύριος λόγος για τον καθαρισμό των γλυπτών με το σημείο ήταν να αποφύγουμε τους πιθανούς κινδύνους της μετακίνησης τους . Αλλά υπάρχει και η πρόσθετη αξία που προσφέρουν στους τουρίστες το δούν πως να αποκαθίσταται μια από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία του αρχαίου κόσμου. Η διαδικασία καταργεί όλα τα κατάλοιπα της ρύπανσης, π.χ τον καπνό που έχει εγκατασταθεί στα αγάλματα για περισσότερο από έναν αιώνα , και αφήνει άθικτο το μάρμαρο και την πατίνα, την πορτοκαλί απόχρωση που τα αγάλματα έχουν πάρει με το πέρασμα των αιώνων», είπε ο κ. Παντερμαλής.


Ουσιαστικά, χρειάστηκαν περίπου επτά μήνες για να καθαριστούν κάθε μια απο τις Καρυάτιδες ξεχωριστά. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: