Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μουντιάλ

Οι δύο πιο ενδιαφέρουσες τακτικά ομάδες για παρακολούθηση


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι δύο πιο ενδιαφέρουσες τακτικά ομάδες για παρακολούθηση
Το παγκόσμιο κύπελλο είναι σταθερά στον ορίζοντα και η αναμονή συνεχίζεται για το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Κροατία στις 12 Ιουνίου. Όλοι είναι καταναλωμένοι στις μεγάλες δυνάμεις του θεσμού,αλλά από τη πλευρά μας σε αυτό το κείμενο μας θα επικεντρωθούμε στις δύο πιο ενδιαφέρουσες ομάδες από τακτικής άποψης.


Χιλή
Ο προπονητής της Jorge Sampaoli συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως μαθητής του Marcelo Bielsa και είναι ένας από τους λόγους που έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλής στη Χιλή,μια χώρα που ο “El Loco” έβαλε ουσιαστικά τη σφραγίδα του Σε εθνικές ομάδες. Ο 54άχρονος τεχνικός χρησιμοποιεί συχνά το σύστημα του Bielsa με τρεις στην άμυνα που επιτρέπει στους μέσους του να πιέσουν τον αντίπαλο όσο το δυνατόν ψηλότερα προσπαθώντας να κερδίσει τη μπάλα στη κατοχή του.

Όπως όμως και ο Bielsa θα αλλάξει το σύστημα του ανάλογα με τον αντίπαλο με το 3-4-1-2 μερικές φορές να μετατρέπεται σε 4-3-3. Η διαδικασία αλλαγής σχετίζεται με τα στοιχεία της άλλης ομάδας και έπειτα ψάχνει να διαταράξει το φυσικό της ρυθμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι τρεις επιθετικοί του θέλει να είναι πολύ κινητικοί με τον Alexis Sanchez να κόβει από τα δεξιά,τον Eduardo Vargas να κάνει το ίδιο από τα αριστερά και τον Jorge Valdivia να παίζει σε μια πιο κεντρική θέση μεταξύ ψευτοεννιαριού και παλιομοδίτικου δεκαριού.


Μεξικό
Το Μεξικό ήταν σε ένα χάος στα προκριματικά αλλά ο νέος προπονητής Miguel Herrera χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα επέστρεψε στο σύστημα του τελευταίου Παγκόσμιου κυπέλλου,το οποίο με τη σειρά του ήταν ένα Copy Paste του Ricardo La Volpe στη Γερμανία το 2006. Στα χαρτιά είναι ένα σύστημα 5-3-2 αλλά υπάρχει μια φυσική ρευστότητα σε αυτό με τον Rafa Marquez να φεύγει από το κέντρο της άμυνας και τα δύο μπακ-χαφ της Paul Aguilar και Miguel Layun να παρέχουν πλάτος.

Ο Juan Carlos Medina βρίσκεται στο ενδιάμεσο της μεσαίας γραμμής δίνοντας ένα σταθερό σημείο,ενώ ο Herrera είναι πεπεισμένος στην ιδέα με ένα δίδυμο στην επίθεση,συνήθως με τους Javier Hernandez και Oribe Peralta να έχουν αυτό το ρόλο. Έτσι ώστε το σχήμα να μπορεί να μεταλλαχθεί ένα 3-3-2-2 ή ένα 4-2-2-2,ανάλογα με το αν ο Marquez ή οι δύο ακραίοι ανεβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: